Kategori: Recensioner

Recension: Yodas hydda (75208)

Set: 75208 Yoda´s Hut
Tema: Star Wars
Bitar: 229
Minifigurer: 3
År: 2018

Genom åren har vi fått se version efter version av X-vingar, Naboo Starfighters och Årtusendefalkar medan vi väntat, suktat, längtat och undrat:
- Kommer den inte snart?
Nu har den äntligen kommit!!
Yodas hydda!

För alla oss som lever med sanningen att episod 4, 5 och 6 är de riktiga Star Wars-filmerna (och att episod 1, 2 och 3 kan dra åt… framförallt 2) så var den en glädjens dag när det började sippra ut rykten om att Yodas hydda äntligen skulle komma i Lego igen.
Igen? säger någon, den har väl inte kommit förut.
Jodå, den har ju faktiskt det.
Dels som pytteliten och ofattbart svår att få tag på (2016), dels tillsammans med en kladdig X-vinge (2004).
Men nu kommer alltså hyddan all by itself och det är efterlängtat. För av alla klassiska flygetyg och byggnader i originaltrioligin av Star Wars så är det här verkligen något som har saknats.
Så vad får vi då för pengarna?

Till att börja med får vi tre fantastiska minifigurer. Jag vet att vi alltid brukar hylla minifigsen i alla set, men i det här fallet går det faktiskt inte att låta bli!

Yoda, Luke och R2-D2
Yoda, Luke och R2-D2

För det första är alla tre unika för just det här setet, för det andra var det bra längesen vi fick en Yoda och en ung Luke, för det tredje får vi en helt ny variant av R2-D2 – till på köpet en som geggat ner sig i lera. Så kom inte här och säg annat än att det är väl investerade pengar.
Yoda är inte mycket att säga om, mer än att han förstås är naturtroget tecknad både vad gäller färg och print på torson. Kommer förstås med miniben så att han blir kortare än sin unge padawan.
Luke har två ansiktsuttryck, som ju är rätt vanligt i dessa dagar, så att han kan vara både lite lätt förvirrad över sakernas tillstånd och djupt fokuserad när han lyfter stenar och annat i sitt sökande efter kraften. I övrigt snyggt print på torso och byxor. Dessutom utrustad med ”ryggsäck” så han kan bära omkring på den lille gröne filuren. Det ska dock sägas att just den detaljen inte är någon höjdare. Yoda är ju alldeles åt helsefyr för stor för att bäras runt på och effekten blir mer löjlig än cool. Å andra sidan bär ju Luke på Yoda i filmen och det blir ytterligare en feature i det här setet. Men för att det skulle se vettigt ut skulle Yoda behövt vara i micro- eller spelfigurstorlek.
R2-D2 då… det finns väl ingen figur som förekommer i fler sätt och i fler olika reinkarnationer än allas vår favoritdroid. Men här får vi faktiskt något nytt i och med att han badat i träsken på Dagobah och därmed är en liten lortgris. Lerig och geggig och förbaskat snygg rent estetiskt och som minifigur beträffat.

Självaste hyddan då? Den som vi ju verkligen längtat efter.
På minussidan så är den lite väl liten. Jag kan tycka att de kunde tagit till lite mer i storlek på den. Å andra sidan är ju både Yoda och hyddan rätt små och kompakta i filmen, så okej då.
På plussidan, å andra sidan, så har Legos designers faktiskt fått in en hel del gött bös i det här bygget.

Hela härligheten
Hela härligheten

Yoda har en nedfällbar säng och en öppen eld, där han kan veva ihop något göttigt långkok att bjuda Luke på när han kraschlandat i träsket, och dessutom ett litet bord där de två kan njuta av alla delikatesser han serverar medan R2-D2 svartsjukt tittar in genom hyddans fönster likt det femte hjulet under vagnen.
Utvändigt bjuds vi på en rykande skorsten, smart lösning och snyggt i all sin enkelhet, och ett par andra funktioner för att Luke ska kunna öva på att finna kraften.
Så när de äter kan Yoda alltså säga:
- Use the fork, Luke.
Och när de tränar:
- Use the force, Luke.
Plats för skratt:

Nåja, SÅ roligt var det inte!
Luke kan lyfta låda och svinga sig i träd, stå på en hand och fokusera och tja, det finns ett och annat att leka med helt enkelt.
Men, det finns en stort men kvar här. Det absolut roligaste med hela setet kanske helt enkelt är att bygga det.
I all sin litenhet, bara 229 bitar, så bjuds vi på en hel del roligheter och nytänk när det kommer till att vrida och vända på bitarna och få till snygga effekter. Den runda dörren är en skönhet, fönstret som R2-D2 kan titta in igenom likaså, hela hyddans lite ojämna rundningar ska vi bara inte prata om. Dessutom står hela härligheten på en platta med rundade hörn och som dessutom går att svänga ut eller ihop beroende på hur man vill ha det.
Smarta lösningar och roliga sätt att använda bitar på.

Hyddan bakifrån
Hyddan bakifrån

Var den då värd att vänta på, hyddan?
Ja, det var den! Minifigurerna är fantastiska, bygget är en höjdare att plocka ihop och lekvärdet går inte heller av för hackor.
Dessutom, vilket jag inte ens lyckats nämna i hastigheten: Det är riktigt snygga och roliga färger – sagt av en som växte upp med att Lego bara fanns i blått, vitt, gult, rött och svart. Men å andra sidan växte jag också upp med episod 4, 5 och 6, så jag vet faktiskt vad jag pratar om här!

Vill du också utforska kraften och svinga dig i träden?
Kolla då här.

Recension: Heartlakes Pizzeria (41311)

Set: 41311 Heartlakes Pizzeria
Tema: Friends
Bitar: 288
Minidolls: 2
År: 2017

Alla älskar pizza – även vännerna i Heartlake!

När jag skriver den här recensionen är det nyårsdagen, också känd som årets största pizzaätardag (även om jag dröjde att posta den till dagen efter). Det här är dagen då alla festprissar frossar i Hawaii, Kebabpizza, Quattro Stagione och allt vad pizzorna heter. Så varför inte riva av setet *trumvirvel* Heartlakes Pizzeria!

Vem vill inte äta här?
Vem vill inte äta här?

Utgivningen av LEGO-friendsset tuffar på i oförtrytlig takt och nu har Heartlake förärats med en egen pizzeria. Och det är ingen Pizza Hut eller sunkig kvarterskrog utan istället en fräsch skapelse i sprakande vackra färger, precis som vi har vant oss vid när vi bygger Friends!

På pizzerian jobbar Emma och Oliver med att baka, servera och köra ut pizzor på löpande band. Sannolikt är det Emma som bossar då det är hon som är den av tjejkompisarna som är intresserad av matlagning.

Emma...
Emma…
...och Oliver!
…och Oliver!

Pizzerian är ett vackert bygge och man kan lugnt säga att designern tagit ett annorlunda grepp vid utformningen av själva byggnaden. Istället för en mer traditionell approach med 1) öppningsbar bakvägg medelst gångjärn eller 2) avsaknad av bakvägg har man valt en inredning utan väggar och tak. Fronten är däremot fullstor med överbyggd entré samt markiser i italienska färger. Det gör att man får mycket lekutrymme inuti pizzerian då man kommer åt insidan utan att behöva lyfta på taket. Jag gillar den här lösningen som bidrar till att sätta leken främst. Det går också att göra byggnaden betydligt större med ett färre antal bitar. Lösningen påminner om cantinan från Star Wars som är ett superset av många olika skäl (ovan nämnda inkluderat).

Det är gott om utrymme att baka pizzor på nedervåningen.
Det är gott om utrymme att baka pizzor på nedervåningen.

Som vanligt när det gäller Friends är lådan fullsmockad med småpryttlar, allt från bestick, och husgeråd till smarriga pizzor.  På insidan finns det en rejäl pizzaugn med spade, men också arbetsbänk, spis, diskho, telefon och lite annat smått och gott. Emma och Oliver har till och med en egen krukodling av pizzaörter innanför ett av fönstrena.

När pizzorna är färdigbakade kan de antingen serveras vid något av den vackra balkongens båda bord eller köras ut med den fräsiga lilla trehjuliga skotern. På baksidan finns ett skåp som kan lastas fullt. Jag gillar den och tycker att skotern är ett roligare alternativ än en bil som är det vanligaste fordonet för pizzaleverans. Frågan är bara varför taket på skåpet är gult?! Notera smartphonen som Oliver kan använda för att prata med Emma eller för den delen navigera bland Heartlakes alla adresser.

Pizza för hemkörning.
Pizza för hemkörning.
Här var'e pizza!!
Här var’e pizza!!

Om sanningen ska fram är detta Heartlakes andra pizzaorienterade set, men den första renodlade pizzerian. Stephanies Pizzeria från 2015 är en enklare variant som helt enkelt inte är lika fin, även om den onekligen har sina förtjänster.

En enklare variant
En enklare variant

Det enda problemet jag ser med bygget är minidollfigurernas oförmåga att sitta ner på släta ytor. Stolarna, eller snarare pallarna, på balkongen ger dem inget fäste så de halkar lätt omkring när de sitter. Många Friendsbyggen löser detta med en 2×1 panel med centrumavdelare, men det skulle inte se lika bra ut med denna lösning. Så man får göra ett val – utseende eller funktion!

Full fart i köket
Full fart i köket

En rolig detalj är att det finns bitar för hela pizzor, pizzabitar, pizzakartonger och inte minst pizzadegar! Man kan inte annat än älska alla detaljer!

Ett urval av alla tillbehör.
Ett urval av alla tillbehör.

Behöver inte ditt Heartlake en alldeles egen pizzeria?

 

Recension (och julklappstips): Yoda’s Jedi Starfighter (75168)

Set: 75168 Yoda’s Jedi Starfighter
Tema: Star Wars
Bitar: 259
Minifigurer: 2
År: 2017

Så sent som i onsdags hade ju den senaste delen av Star Wars premiär, och det är möjligt att vi råkar återkomma till den lite senare i den här recensionen, men det här setet har inget med den filmen att göra. Istället härstammar Yoda´s Jedi Starfighter från Clone Wars och det är ju inte det sämsta det heller eftersom det sämsta i Star Wars-sammanhang är episod II.

Nåväl, nu var det ju inte filmer och TV-serier vi skulle recensera här idag – utan Lego. Såklart. Så då gör vi väl det.
Vi börjar väl med att grotta ner oss i de två minifigurerna: Yoda, förstås, och R2-D2, såklart.
Både Yoda och, framförallt, R2-D2 har vi sett i ett antal olika versioner genom åren och det de har gemensamt, något de dessutom har gemensamt med alla andra minifigurer, är att de bara blir bättre och bättre för varje uppdatering. Man satt ju där 2014, med den senaste versionen av R2-D2 och kände att nu jäklar har de satt den, nu blir det inte bättre än så här, nu är han perfekt och nu sitter man här tre år senare och känner exakt samma sak.
Det säger ett och annat om Lego det.
Just de här versionerna av Yoda och R2 finns i ytterligare ett respektive två set, men vill man ha dem båda två så är det bara i det här setet de kommer tillsammans.

Yoda och den kanske vanligaste minifiguren som finns...
Yoda och den kanske vanligaste minifiguren som finns…

Själva skeppet då?
Jodå, det går i den snygga mörkgröna nyansen med inslag av, i huvudsak, ljusgrått och lite mörkgrått och svart.
Om det funkar?
Klart det gör. Snygg färgkombination och lagom diskret när Yoda swischar fram i en galax långt, långt borta.
Dessutom är den bestyckad med gröna laserstrålar som går att skjuta iväg riktigt rejält långt om man är på det humöret – och det är man ju faktiskt. För det är precis det man ska ha dem till. Faktiskt.

Hela härligheten
Hela härligheten

Både vingarna och cockpiten bjuder på en hel del godis när det kommer till smarta och roliga bygglösningar – och det är alltid uppskattat på den här bloggen, det är sedan gammalt. Vingarna sitter fast i en vinklad technic-axel som ger dem en snygg vinkel gentemot kroppen på skeppet. Dessutom går de två vingarna att vinkla mot varandra. Jag förmodar att det ena får starfightern att flyga snabbare än det andra.
Cockpiten bjuder också på en lite ovanlig lösning för oss som har varit med ett tag och är vana vid att man fäller upp glaset och sen är det bra med det. Här fäller man istället ner glaset och upp taket – och tro mig, gamle Christer Glenning hade varit nöjd om det här hade varit Trafikmagasinet och Yoda kört runt i en bil istället för en laserbestyckad starfighter. Hur som helst, det blir lättare att stoppa i och plocka ur Yoda och det kan onekligen behövas när man närmar sig 900-årsdagen.
Ja, inte jag alltså, utan Yoda.

Smart cockpitlösning
Smart cockpitlösning

Ska man klaga på något då? Nja, vi brukar ju klaga lite extra på tråkiga klisterdekaler och så också nu. De är inte så många, men det blir lite tråkigt att klistra på runda bitar eftersom det är i det närmaste omöjligt att få det snyggt och att få dekalen att sitta åt exakt rätt håll.
Men bortsett från det finns inte mycket att klaga på, faktiskt. Det här setet innehåll två ikoniska figurer, faktiskt så ikoniska att de båda (SPOILER ALERT!!!) är med i nya The Last Jedi, och ett skepp som ger en hel del lek. Både roligt att bygga och kul att leka med.

Närbild och dekaler
Närbild och dekaler

Så nu när vi närmar oss jul och tomten undrar om det finns några snälla barn så kan det ju vara bra att göra dem ännu snällare genom att låta dem joina den ljusa sidan i kampen mot the dark side. Och hur det nu än är, Yoda är alltid Yoda!

Recension (och julklappstips): Tung räddningshelikopter (60166)

Set: 60166 Tung räddningshelikopter
Tema: City
Bitar: 414
Minifigurer: 4
År: 2017

Om du gillar feta muskelhelikoptrar är detta setet högintressant för dig! Jag kan inte påminna mig om att jag sett en så stor helikopter i ett lekset tidigare. Och jag har betat av mååånga helikoptrar genom åren…

Fet helikopter med några mindre kringbyggen
Fet helikopter med några mindre kringbyggen

För min egen del ger setet dessutom sköna vibbar till min egen barndom då jag en julafton packade upp (och byggde) den klassiska gula räddningshelikopter. Och som alla läsare av Byggbiten vet så är nostalgi något jag och Stefan går igång på. Detta var julen 1985 och setet ett av de sista jag fick innan jag trädde in i min ”Dark age” och LEGO tillfälligtvis fick stå tillbaka för annat.

Klassisk touch
Klassisk touch

Grundidén med den nya helikoptern är dock densamma. Ut över havet och skicka ner en ytbärgare för att hjälpa nödställda. Två markanta förbättringar är att helikopterns bakre parti numera kan stängas med skjutdörrar och att ytbärgaren har en krok att hålla sig i. Hans föregångare fick nöja sig med en bokstavlig ”snara” runt halsen vilket var en mindre lyckad lösning. Min käre far föreslog att jag skulle dra snaran under flytvästen istället, något som också gjorde att man slapp slita huvudet av minifiguren vare gång han skulle ut på (eller hem från) ett räddningsuppdrag.

En riktig skönhet
En riktig skönhet
Den spartanska interiören får dock bara 1 av 5 styrspakar
Den spartanska interiören får dock endast 1 av 5 styrspakar i betyg

Helikoptern dominerar visserligen setet, men det finns ytterligare några saker i lådan. Till att börja med en liten fyr på en kobbe, perfekt att rädda sig upp på för att undkomma den medföljande LEGO-hajen. På kobben har det också grundstött en båt var främre del inklusive några spant ligger en bit upp på land. Möjligen har vraket också brunnit eftersom det är kolsvart och luktar rök. Både fyr och vrak ger lite extra stämning åt livräddartemat och är en bra utfyllnad och komplement till helikoptern. För att inte tala om killen i kajaken =)

Små extra byggen
Små extra byggen

Det extra byggena må vara små, men det är de som tillsammans med helikoptern maximerar lekvärdet. Och som om det inte vore nog finns det också en livräddare som kör vattenskoter. Nu är ju inte flytetyget anledningen till att man önskar sig detta set av tomten, och om vi ändå diskuterar önskningar hade skotern gärna fått vara lite mer påkostad. Eller ha fått försvinna helt.

Vattenskoter i minsta laget
Vattenskoter i minsta laget

Vi gillar livräddartemat och konstaterar att färgschemat är detsamma som när det senast fanns i LEGO-katalogen, så sent som 2008. Blått, vitt och orange funkar bra och om man har äldre modeller på temat funkar den nya helikoptern bra tillsammans med dem!

Recension: Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack (75167)

Set: 75167 Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack
Tema: Star Wars
Bitar: 125
Minifigurer: 4
År: 2017

Bounty Hunters. We don’t need that scum.

- Admiral Piett, The Empire Strikes Back

När man inte ville leka med mesiga rebeller eller det klichéartade imperiet kan man plocka fram Star Warsuniversumets tredje fraktion Fringe. Hit hör bland annat de coola prisjägarna!

Högklassiskt battlepack!
Högklassiskt battlepack!

Star Wars så kallade Battlepacks har hängt med länge nu och är ett utmärkt kryphål för LEGO att släppa fyra stycken högklassiga figurer i ett litet set. Enligt licensen med Disney får de inte släppa enbart figurer utan de måste ingå i ett lekset med ett bygga. Voilá och battlepacken gjorde entré.

Dessa askar består av fyra minifigurer och ett pliktskyldigt bygge av varierande kvalitet. Krutet läggs på minifigurerna och i Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack har man lyckats över förväntan med en karaktär som aldrig släppts i LEGO tidigare, två förbättrade versioner av tidigare figurer samt ytterligare en som endast dykt upp i ett set tidigare.

Bossk
Bossk

Bossk är den reptilliknande prisjägaren i gul flygdräkt. Han har dykt upp i ett par set tidigare, men har då haft huvud och händer i Sand green. Visserligen en trevlig färg, men den betydligt nyare Olive green klär honom så mycket bättre. Flygdräkten är härligt detaljerad men de bästa detaljen är de tryckta klorna på fötterna. Precis som i filmen är han nämligen barfota!

4-LOM
4-LOM

Bossk är grym men setets riktiga boss är 4-LOM som äntligen släppts som minifigur! När jag var liten och lekte med Kenners figurer var han min favorit bland prisjägarna eftersom han var så cool i sin beige skinnrock. Då trodde jag han var en slags humanoid insektsvarelse, men detta var inte helt korrekt. Eller för att vara mer precis, det var alldeles fel. Han är förstås en droid.

Denna udda figur har ett metallgrått huvud med stora insektsögon och perfekt återgivna facetter. Även torso och ben är små mästerverk med kablage, smuts och spridda rostfläckar på den i övrigt mörkt pärlgrå fonden. Jädrars vad snygg den är.

Dengar
Dengar

Dengar har vi sett i flera tidigare inkarnationer, lustigt nog med tre olika huvudbonader. I filmen har han lindor runt huvudet och för den första figuren löstes dessa genom att han fick en vit ninjahuva på skallen. Ni hör ju själva hur det låter, men andra försöket blev desto bättre. Den gången tryckte man bandagen direkt på huvudet och kompletterade med en vit mössa. Numera har han ännu ett nytt huvud samt bandagen ovanpå från den klumpiga minifiguren i serie 15. Notera också hans bitbyggda ryggsäck! Just den här figuren är inte exklusiv för setet då den finns i ett set från förra året, men eftersom jag inte har det setet fick jag hela fyra nya figurer i lådan.

IG-88
IG-88

Detta eftersom även IG-88 är ny. Den påminner mycket om den tidigare versionen men har lite andra detaljer på huvudet. Gott så. Det simpla men geniala bygget av huvudet gör att den gamle droiden blir resligare än din vanliga minifigur – så klart ett välkommet inslag bland övriga figurer. På bilden syns också IG-88:s ryggdon för att bära hans stora lasergevär. Idén är god men det ser aningen knepigt ut eftersom puffran hamnar för långt ut från ryggen. Men det är också det enda jag kan klaga på i hans fall.

Förvånansvärt stor och en bra samling bitar
Förvånansvärt stor och en bra samling bitar

Avslutningsvis har vi svävarfordonet. Vi kan alla vara överens om att det inte är anledningen till att man köper setet. Ett visst lekvärde har den förstås, men liknande hopkok klarar jag mig som AFOL utan. Man får åtminstone ett förvånansvärt stort antal roliga och användbara bitar!

Tråkiga sprättblasters
Sprättblasters

Så vad tycker vi om setet då?

Stora plus: Fyra fantastiska minifigurer med snygga tryck, allt till ett mycket fördelaktigt pris.

Byggbiten saknar: De klassiska blasterpistolerna. Sprättblastrarna är säkert kul att leka med men de gamla puffrorna är så mycket snyggare!

Recension: Fiskebåt (60147)

Set: 60147 Fiskebåt
Tema: City
Bitar: 146
Minifigurer: 2
År: 2017

Årets fiskebåt är en fräsig historia, precis en sådan styrpulpetbåt som jag skulle vilja äga i verkliga livet. Strömlinjeformad med två kraftiga utombordare drar den ifrån de flesta båtar på väg ut mot fiskevattnen där minifigurerna kan veva in både småfirrar och feta hajar. 

Under året släpps (minst) två nya Cityteman, dels har djungelryktet bekräftats och dels kommer det ett nytt och intressant strandtema. Fiskebåten passar utmärkt ihop med det sistnämnda där jag förväntar mig flera olika båtar, vindsurfare, strandbyggnader och inte minst en omgjord repris av förra årets smashhit inom City, det smått genialiska 60134 Kul i parken. Varför inte benämnt ”Kul på stranden”? Håll utkik efter sommarsläppet…

jhgkg
Gott om detaljer och tillbehör!

Bygget går fort och lätt att pilla ihop. Vi var smått rebelliska här hemma och skippade de stora klistermärkena som ska sitta längs skrovet. De är ovanligt fina men vi ville ha friheten att bygga om båten för andra ändamål och då passar inte texten ”Sport Fishing” jättebra. Fisken på klistermärket påminner för övrigt mycket (den är mer eller mindre ett plagiat) om pirayan i serien Ernie – en kul liten blinkning till oss i den äldre generationen som njutit av alla fisk-/pirayaklubbsskämt genom åren =)

kjg
Båtens bästa vinkel

Färgschemat med vitt skrov, mörkgrå bordläggning och mörkröda inslag är ett bra val. Den strömlinjeformade designen med detaljer som strålkastare, radar, ekolod, antenner, livboj och lanternor är fantastisk och gjorde att jag föll för båten redan när jag tittade på lådan. Längst bak finns en stol med en hållare för fiskespöet så man kan ta sig an de stora fångsterna. Stolen går att snurra i 180 grader samtidigt som hållaren kan vinklas uppåt eller nedåt. En annan cool detalj är de två kyl(frys-?)skåp i aktern där man kan förvara sin fångst. Snyggt och prydligt!

Fiskelinan är ca 2 dm lång och har en rund 1×1 plate i änden där man kan trycka fast en mindre fisk. Fiskar förresten, man får med två orangea och en silverfärgad firre plus standardhajen med öppningsbar käke. Inte illa för ett så pass litet set.

hjgfcjhcg
Två kraftiga utombordare

Båten (som enligt ett tredje klistermärke heter Mary) är byggd för dagsturer utan övernattning, men skrovet är så pass stort att man kan bygga en liten ruff i fören så minifigurerna kan stanna ute några dagar. Det finns inte bitar till detta i lådan men en påhittig byggare fixar det lätt som en plätt. Båten är dock fin som den är men min vana trogen kunde jag inte låta bli att modifera och bygga om den lite när den originalmodellen väl stod färdig.

Fiskebåten är som sagt ett både fint och roligt set, det enda jag rynkar på näsan åt är de båda motorerna. Storleken är det inget fel på men designen är för kantig och klumpig. Nog borde det gå att få till mer strömlinjeformade skönheter att hänga på längst bak? Nu påminner de om motorer designade i Minecraft vilket inte passar jättebra tillsammans med den i övrigt läckra båten.

jkgjkg
Här kan man ana ekolodet (som också är ett klistermärke)

Enligt ryktet ska båten flyta men det är inget vi har provat här hemma. Jag skulle vara särskilt tveksam till att testa dess sjöegenskaper om klistermärkena på skrovet satt på, men eftersom de ligger undanstoppade i lådan kanske vi gör ett försök. Båten har åtminstone låg tyngdpunkt så det är mycket möjligt att ryktet talar sant!

hggjkgjkg
Åk inte ut på sjön utan din flytväst!

Avslutningsvis är de båda minifigurerna helt ok i sportig huvtröja och dito jacka. Dessa täcks av flytvästarna som de båda figurerna har på sig till sjöss, men är trevliga detaljer när figurerna rör sig på land.

Fiskebåten är ett bra bygge som återfinns i ett av de lägre prissegmenten – den är både rolig och prisvärd på samma gång. Byggbiten gillar den goda designen, den stora detaljrikedomen och dess fina möjligheter modifiering och ombyggnad. Motordesignen sänker betyget något men trots detta ger vi setet väl godkänt!

 

Recension: Park Street Townhouse (31065)

Set: 31065 Park Street Townhouse
Tema: Creator
Bitar: 566
Minifigurer: 2
År: 2017

Den som vill bygga en Legostad – och vem vill inte det? – får verkligen sitt lystmäte på alla möjliga vis nu för tiden eftersom Creatorserien levererar hus av hög kvalitet gång på gång på gång. Dessutom har ju creatorhusen gått från att vara utan både inredning och minifigurer till att innehålla både det ena och det andra med åren.

Ni kan visan med Creator vid det här laget: Tre olika byggen i ett.
Dock inte, som vissa tydligen tror har jag förstått, att man kan bygga alla tre på en och samma gång.
I den senaste husmodellen bjuds vi på tre olika snygga hus, men apropå snyggt så ska vi börja i en helt annan ände, nämligen den här:

Älskar inte ni också den här kan vi inte vara kompisar längre...
Älskar inte ni också den här kan vi inte vara kompisar längre…

…och den här:

Lika bitbyggd som söt vovve...
Lika bitbyggd som söt vovve…

Om inte ni också älskar den röda scootern och är smått betuttade i den lilla vita bitbyggda hunden så kan vi nog inte umgås mer. Tyvärr. Motorcyklar och cyklar har vi sett i olika färger, former och storlekar genom åren. Men den här röda godingen är helt ny för mig – även om en googling ger vid handen att den funnits i ett par olika set tidigare – och den är bara helt underbar.
Bitbyggda djur dyker upp då och då, inte minst i Creatorhusen, och jag blir lika positivt överraskad varje gång. Inget ont om de helgjutna vovvarna med tryck både här och där, men att bygga med småbitar är och förblir lite mer på riktigt i Legovärlden.

Huvudmodellen
Huvudmodellen

Den huvudsaklige modellen (eller Maud Ellen som Svenne Rubins skulle ha sagt, googla den om ni inte hänger med…) är vad vi på ren svenska brukar kalla för ett Townhouse. Och apropå bitbyggda djur så bjuds vi på en papegoja i blått och rött, men utöver det får vi dessutom ett snyggt husbygge.
Färgschemat går i beige, mörkrött, sandgrönt och ljusblått och man skulle kunna att det är lite för mycket av det goda. Men tycker man det så tycker man fel, det funkar alldeles utmärkt.
Och vänder vi på huset, ja, vad hittar vi väl där?
Jodå, inredning i form av både säng i sovrummet på övervåningen, ett helt kök en trappa ner och TV-soffa i källarplanet. Ett par smarta och snygga bygglösningar, så klart, och man kan inte bli ledsen när man drabbas av en eldstad i TV-rummet.

Huvudmodellen - fast ihopfälld
Huvudmodellen – fast ihopfälld

Dessutom, vilket alltid är kul, går det att fälla ihop hela klabbet för den som har intressen av det slaget. Och när vi ändå gjort det så kan vi njuta av utsikten av och från balkongen. Icke heller att förglömma brandtrappan på ena sidan av kåken och trädet där den redan omskrivna papegojan huserar på den andra.
Kort sagt: En väl godkänd huvudmodell. Eller som Christer Glenning skulle ha sagt: Det är inte klokt vad man får för 566 bitar nu för tiden.

Modell nummer två i form av ett litet café
Modell nummer två i form av ett litet café

Modell nummer två, zwei, due, two, och så vidare kommer till oss som ett café. Själv är jag svårt överförtjust i den blåvitrandiga (Heja Blåvitt!!) markisen och fönstret över valvet. Fikadelen är också väl avvägd för att de två medföljande minifigurerna ska kunna ta sig en fika tillsammans.
Dessutom kan jag glädjas nästan hejdlöst åt att brandstegen från huvudmodellen nu används som något slags spaljé – smart!!

Och modell nummer tre i form av en liten förortsvilla
Och modell nummer tre i form av en liten förortsvilla

Den tredje och sista modellen kallas för förortsvilla i en högst personlig svensk översättning och har också den ett par trevligheter att erbjuda. Den inglasade verandan (vi har bara veranda som Thomas Di Leva skulle sjungit…) är nästan farligt snygg och smart byggd och även dekorationerna runt fönstret på övervåningen är värda en applåd.
Trevlig är också den lilla uteplatsen framför huset, men, men, men jag måste återigen nämna den inglasade partiet – snygg och smart på riktigt!!

Så det här setet bjuder på en hel del godis i form av snygga färger, smarta lösningar och en alldeles underbar röd scooter, vilket påminner mig rätt mycket om Lolita Pop (googla på ungdomar, googla på…)

Faster! Harder! Scooter!
Faster! Harder! Scooter!

Är man sugen på ett eget Townhouse och en röd scooter kan man med fördel klicka här.

Recension: Mobil kommandocentral (60139)

Set: 60139 Mobil kommandocentral
Tema: City
Bitar: 357
Minifigurer: 4
År: 2017

Polisen i LEGO City fick under årets första dagar en rejäl förstärkning av både fordon, personal och inte minst en ny station! Byggbiten har tittat närmare på mellansetet Mobil kommandocentral och har i vanlig ordning ett och annat att tycka till om…

Det är allmänt känt bland både stora och små byggare att polistemat sannolikt har det tätaste uppdateringsschemat bland alla Cityteman. Inte nog med att det kommer nya polisset typ var tredje år – mitt emellan släppen klämmer LEGO in skogspoliser, träskpoliser, sjöpoliser och fängelseöar. Jag tror det enda vi saknar nu är ridande poliser, men de lär väl komma inom kort de också.

En både gemensam och trevlig nämnare vad gäller de ”vanliga” polissläppen är de mobila polisenheterna, kort och gott ledningscentraler på hjul. 60139 är den tredje i ordningen vi bygger här hemma och jag känner dessutom till en fjärde version som fanns att köpa strax innan jag började bygga igen.

Så hur är då den nya ledningscentralen att bygga och hur står den sig i konkurrens med de övriga vi byggt? Riktigt bra ska det visa sig!

lkhjlh
60139 – mycket i lådan

I den nya versionen har man lyckats klämma in både fängelsecell och ledningsplats som dessutom samsas med ett ytrymme för polisens toppmoderna motorcykel. Gott om möjligheter till varierad lek med andra ord. Hojen kan rullas ut på rampen som kan fällas ner längst bak på släpet och sedan jaga efter tjuvarnas lilla röda fordon som mest påminner om en liten buggy. Stark motor lär den ha för den används för att rycka loss gallerdörren så att förarens medtjuv kan befrias – en lekidé som följt med i ett antal set nu men som fortfarande verkar vara lika uppskattat (efter en mindre vetenskaplig undersökning med endast två testsubjekt)…

jkgkg
Kommandocentralen under transport.

Dragbilen är sex pluppar bred vilket numera är standard för större lastbilar. Släpet bryter dock mot normen då det är hela åtta pluppar brett. Detta ger förstås ett överlägset ytrymme på insidan. När långsidorna dessutom är byggda av paneler ökar rymden ytterligare. Mums!

Paneler till trots är ledningsplatsen av förklarliga skäl mindre än i tidigare modeller, men den innehåller ändå ett par datorer och den obligatoriska kaffekoppen. En cool detalj är det klistermärke som sitter ovanför skärmarna och visar ett relationsschema från en brottsutredning, precis som i de kriminalserier som ständigt visas på TV! Just klistermärken på panelernas insidor är knepiga att få dit så här fick min långåriga LEGO-kompetens visa vad den gick för. Förutom detta både byggde och klistrade min 9-åring hela setet utan problem.

jkhgkjg
Det får plats mycket i släpet – fångscell, ledningscentral för en man samt motorcykelgarage!

Färgschemat i blått/vitt med blåtonad ruta är precis vad vi kan förvänta oss av ett polisset från 2017. Snyggt och prydligt men det ser lite konstigt ut med de stora klistermärkena som sitter på släpets långsidor. Märkena är intensivt vita jämfört med LEGO:s mer benvita standardfärg så kontrasten mellan märke och bit blir i största laget. Jag tror i och för sig inte att de 6 till 12-åriga polisaspiranter som setet riktar sig till bryr sig om detta men för mig är det lite märkligt att det ska vara så stora skillnader.

kjgkjg
Dragbilen är ett lyft från tidigare versioner

I årets polisvåg har man ansträngt sig för att öka variationen på tjuvarna – vi har högvis med mer eller mindre identiska brottslingar här hemma så det är ett stooort plus. Tjejens mask och härliga frisyr står i bjärt kontrast till tidigare års tjuvtjejer, och den manliga skurkens snirkliga mustasch och svartmuskiga anletsdrag är en välkommen variation på de tidigare stereotyperna.

jkgkg
En bra och jämställd uppsättning minifigurer

Byggbiten noterar med särskild förtjusning att setet är 100 % jämställt då det innehåller två killar och två tjejer. Jag tror till exempel att detta är den första kvinnliga motorcykelpolisen jag sett.

Sammanfattningsvis håller setet hög klass och det är väl värt att plocka upp ett par av januaris polisset. Min förhandsfavorit är dock Inbrott med bulldozer! Det setet har allt en leksugen polisaspirant kan önska sig (eller en överårig centralbyråkrat för den delen), men det är en recension för en annan dag…

Ett år med Lego – IV

Jag utlovade ju en recension den här veckan eftersom jag visste att jag skulle förbi Lego Store i tisdags – och även om de inte hade det ena av två set jag hade tänkt mig att köpa så hade de det andra. Det som jag hade ställt mig in på att köpa och kommentera här. So, Byggbiten ger er:
Äventyrsdags!

Jag vet inte riktigt när Finn och Jake kom in i mitt liv, men det var genom den nu mer 12-årige och förmodligen via Cartoon Network. Plötsligt fann jag mig nynnandes (fel) på ledmotivet och insåg att jag visste vad var och varannan karaktär hette. Och även om jag inte riktigt fattade storheten i serien, jag gör sällan det ens med saker som har mig själv som målgrupp, så fattade jag att den yngre generationen i huset uppskattade den. Men nog blev min förvåning och sonens lycka rätt stor när det visade sig att de bitbyggda Adventure Time-figurerna tagit sig igenom det nålsöga som Lego Ideas innebär.

Originalidén från Lego Ideas
Originalidén från Lego Ideas

För att ytterligare addera genomslaget i Legovärlden finns det både ett Team Pack och ett Level Pack till Lego Dimensions som har Adventure Time som tema. Så något måste de ha, hunden Jake och människan Finn, mer än så roligt jämt.

Den nyutkomna lådan, med nummer 21308 stämplat på sig innehåller totalt 495 bitar, noll minifigurer och ett gäng roliga byggupplevelser. Av Lego Ideas-förslagets sexton figurer blev det totalt åtta som kom att bli en del av det officiella setet, och man satsade, förstås, på de mest kända karaktärerna.
Förutom redan nämnda Finn och Jake ges vi (se bilden nedan): Fröken Regnhörning, Marceline, BMO, Prinsessan Bubbelgum, Iskungen och Gunter.

Hela gänget
Hela gänget

Och vad ska man säga om själva setet då?
Det är ett roligt och omväxlande bygge. Eller byggen snarare, det handlar ju om åtta stycken. Flera ganska oortodoxa byggtekniker används, och det är ju sådant som vi AFOL:s älskar att grotta ner oss i och använda oss av själva sen: Fastsättningen av Jakes nos är definitivt en sådan.

Hunden Jake...
Hunden Jake…

Det jag också gillar är att figurerna är rätt kantiga och kvadratiska. Det ger verkligen en känsla av att de är byggda av Lego. De flesta av dem är, trots kantigheten, dessutom porträttlika sina originalkaraktärer från TV-serien och det är väl liksom det som är meningen.
Ett ytterligare plus och guldstjärna i kanten ger naturligtvis det faktum att det inte är en enda klisterdekal så långt ögat når, bara trycka bitar vilket ger än mer en känsla av att det är ett lite lyxigare set man har att göra med.

...och människan Finn...
…och människan Finn…

Avslutningsvis är det ju så färgglatt så att en gammal AFOL nästan kissar på sig. Är man uppväxt i en värld av rött, gult, blått, vitt och svart Lego så är ju det här rena rama paradiset – och något som verkligen visar på Legos utveckling.

En låda full med äventyr...
En låda full med äventyr…

Så även om det kanske inte vimlar av lekvärde i just det här setet, och dessutom kanske jag är för gammal för att bokstavligen leka med Lego ändå, så är det ett roligt och färgglatt set att bygga och ha på hyllan hemma. Inte minst om man drabbats av Finn och Jake på ett eller annat sätt.

Recension: The Beatles Yellow Submarine (21306)

Set: 21306 The Beatles Yellow Submarine
Tema: Ideas
Bitar: 550
Minifigurer: 5
År: 2016

När jag gick på mellanstadiet hemma på Skivedsskolan i Forshaga hade vi en musiklärare, eller ja, han var lärare för oss i typ alla ämnen utom idrott och slöjd, som på sin stora och breda repertoar bland mycket annat hade Yellow Submarine av The Beatles. Och det allra starkaste minnet jag ändå har av honom, så här nästan 30 år (åh, herregud vad tiden går…) är nog de där musiklektionerna, när han knackade i gitarren och sjöng (för vi elever sjöng inte direkt mer än nödvändigt…) för oss…

Jag ska inte ägna den här recensionen åt att berätta om min mellanstadiemagister, men han är ändå värd att nämna mer än i förbigående. Det är också värt att nämna det faktum att den skola där jag sedan gick på gymnasiet var samma plats där The Beatles den 25 oktober 1963 gjorde sin allra första spelning i Sverige – och sablades ner å det grövsta i den ena av två lokaltidningar dagen efter…
Därför bjuder jag er också på ett utdrag ur denna recension från Nya Wermlands Tidningen:
”På scen: fyra långhåriga, smalbyxade, högklackade och svartkostymerade gossebarn. De gaggade glatt med varandra, ägnade sig åt en enformig stil, och var överhuvudtaget för att använda ett musikeruttryck, ganska corny. De spelade ofantligen orytmiskt: tempona satt inte – i all synnerhet deras försök att spela valsartat beat i ”A taste of honey” var ömkligt.”

Okej, nog med pladder om annat. Nu till väsentligheterna: LEGO!!

A box of fun, a fun box
A box of fun, a fun box

Lego Ideas är en alldeles underbar lite idé från Legos sida. Ska jag säga något negativt om det så är det väl att det kan bli lite väl spretigt med olika typer av set, men det kan jag å andra sidan tycka om alla underarter till Ninjago, Chima och Friends också när jag är riktigt gubbgrinig. På den positiva sidan finns däremot så mycket mer: Det engagerar byggare världen över som drömmer att få vara med och designa ett eget set, det ger oss en mångfald av minifigurer och bitar i allsköns färger, det lockar icke-Lego-entusiaster (eftersom det tydligen finns sådana…) att förstå storheten med Lego, etc, etc, etc.
Och ska jag redan nu sammanfatta det här setet så gör jag det helt enkelt med ett enda ord: Underbart!
Så ut och köp, bygg och njut.
Vill ni ha fler anledningar till föregående mening kan ni fortsätta läsa först.

Okej, jag kanske är partisk. Om jag varit gammal nog och växt upp under den tid då man var tvungen att ta ställning till Rolling Stones eller The Beatles så hade jag inte valt Mick Jagger, det är bara det jag säger.
Jag kan däremot hålla med om att den gula ubåten inte är supersnygg vid en första anblick. Men, och det är något jag ofta konstaterat i livet, många saker ser bättre ut i verkligheten än på bild. Det ska dock sägas att det motsatta också gäller, har jag bittert fått erfara, men i Legovärlden gäller oftast det förstnämnda.
Och jo, det lär ha krävts en och annan svamp för att tänka ut en gul-orange-röd-ubåt som i Flower-power-stil, det förstår jag också. Men det funkar i Lego – och det är det vi fokuserar på här.

Hela härligheten...
Hela härligheten…

Bygget som sådant är kul, formerna mjuka och svängda och det finns (vilket vi alltid gillar) och annan lite rolig och smart lösning. Färgerna har vi redan berört lite, men de går fantastiskt bra ihop, den lite ljusare orange nyansen (a.k.a. Bright light orange) lyfter fram den vanliga gula färgen och till och med den vanliga enformiga röda funkar.
Dessutom råder det en hundraprocentig frånvaro från dekaler och klistermärken. Det är tryck på alla bitar, eller ja, det är tryck på alla bitar som ska ha tryck, och dessutom blir det lite extrabitar över av klocka och rattar och sånt, vilket alltid är trevligt om andan faller på att bygga en rejält Flower power-inspirerad MOC.

Beatles gav oss sin musik Flickor tjöt i vilda skrik Alla skivor har vi kvar Vi ska minnas Ringo Starr Och George och Paul och John
Beatles gav oss sin musik
Flickor tjöt i vilda skrik
Alla skivor har vi kvar
Vi ska minnas Ringo Starr
Och George och Paul och John

Minifigurerna är duktigt porträttlika – i alla fall om man utgår från hur de såg ut i filmen som den gula ubåten härstammar ifrån, och det är väl det som räknas här får man förmoda. Dessutom är samtliga utrustade med två olika ansiktsuttryck, ett av det lite mer fokuserade slaget och ett lite gladare och roligare. För Beatles var ju rätt roliga ändå, inte minst mannen längst till vänster på bilden. Eller näst längst om man räknar bort den där suspekta figuren som heter Jeremy – och som ni kan läsa mer om här!

We all live in a yellow submarine Yellow submarine, yellow submarine
We all live in a yellow submarine
Yellow submarine, yellow submarine

Det har kommit en hel uppsjö med fantastiska set under 2016 – och det är möjligt att yours truly eller någon annan medarbetare på denna er favoritblogg får för sig att göra en lista över årets bästa set när nyåret närmar sig – och hur man än vrider och vänder på det så kommer Yellow Submarine ligga väldigt högt på en personlig ranking över allt som Lego gett ut det här året.

Men bara för att ni inte ska tro att allt som har med Beatles att göra nått framgång: Sist i Eurovision 1977 med två ynka poäng.