Kategori: Star Wars

Recension: Yodas hydda (75208)

Set: 75208 Yoda´s Hut
Tema: Star Wars
Bitar: 229
Minifigurer: 3
År: 2018

Genom åren har vi fått se version efter version av X-vingar, Naboo Starfighters och Årtusendefalkar medan vi väntat, suktat, längtat och undrat:
- Kommer den inte snart?
Nu har den äntligen kommit!!
Yodas hydda!

För alla oss som lever med sanningen att episod 4, 5 och 6 är de riktiga Star Wars-filmerna (och att episod 1, 2 och 3 kan dra åt… framförallt 2) så var den en glädjens dag när det började sippra ut rykten om att Yodas hydda äntligen skulle komma i Lego igen.
Igen? säger någon, den har väl inte kommit förut.
Jodå, den har ju faktiskt det.
Dels som pytteliten och ofattbart svår att få tag på (2016), dels tillsammans med en kladdig X-vinge (2004).
Men nu kommer alltså hyddan all by itself och det är efterlängtat. För av alla klassiska flygetyg och byggnader i originaltrioligin av Star Wars så är det här verkligen något som har saknats.
Så vad får vi då för pengarna?

Till att börja med får vi tre fantastiska minifigurer. Jag vet att vi alltid brukar hylla minifigsen i alla set, men i det här fallet går det faktiskt inte att låta bli!

Yoda, Luke och R2-D2
Yoda, Luke och R2-D2

För det första är alla tre unika för just det här setet, för det andra var det bra längesen vi fick en Yoda och en ung Luke, för det tredje får vi en helt ny variant av R2-D2 – till på köpet en som geggat ner sig i lera. Så kom inte här och säg annat än att det är väl investerade pengar.
Yoda är inte mycket att säga om, mer än att han förstås är naturtroget tecknad både vad gäller färg och print på torson. Kommer förstås med miniben så att han blir kortare än sin unge padawan.
Luke har två ansiktsuttryck, som ju är rätt vanligt i dessa dagar, så att han kan vara både lite lätt förvirrad över sakernas tillstånd och djupt fokuserad när han lyfter stenar och annat i sitt sökande efter kraften. I övrigt snyggt print på torso och byxor. Dessutom utrustad med ”ryggsäck” så han kan bära omkring på den lille gröne filuren. Det ska dock sägas att just den detaljen inte är någon höjdare. Yoda är ju alldeles åt helsefyr för stor för att bäras runt på och effekten blir mer löjlig än cool. Å andra sidan bär ju Luke på Yoda i filmen och det blir ytterligare en feature i det här setet. Men för att det skulle se vettigt ut skulle Yoda behövt vara i micro- eller spelfigurstorlek.
R2-D2 då… det finns väl ingen figur som förekommer i fler sätt och i fler olika reinkarnationer än allas vår favoritdroid. Men här får vi faktiskt något nytt i och med att han badat i träsken på Dagobah och därmed är en liten lortgris. Lerig och geggig och förbaskat snygg rent estetiskt och som minifigur beträffat.

Självaste hyddan då? Den som vi ju verkligen längtat efter.
På minussidan så är den lite väl liten. Jag kan tycka att de kunde tagit till lite mer i storlek på den. Å andra sidan är ju både Yoda och hyddan rätt små och kompakta i filmen, så okej då.
På plussidan, å andra sidan, så har Legos designers faktiskt fått in en hel del gött bös i det här bygget.

Hela härligheten
Hela härligheten

Yoda har en nedfällbar säng och en öppen eld, där han kan veva ihop något göttigt långkok att bjuda Luke på när han kraschlandat i träsket, och dessutom ett litet bord där de två kan njuta av alla delikatesser han serverar medan R2-D2 svartsjukt tittar in genom hyddans fönster likt det femte hjulet under vagnen.
Utvändigt bjuds vi på en rykande skorsten, smart lösning och snyggt i all sin enkelhet, och ett par andra funktioner för att Luke ska kunna öva på att finna kraften.
Så när de äter kan Yoda alltså säga:
- Use the fork, Luke.
Och när de tränar:
- Use the force, Luke.
Plats för skratt:

Nåja, SÅ roligt var det inte!
Luke kan lyfta låda och svinga sig i träd, stå på en hand och fokusera och tja, det finns ett och annat att leka med helt enkelt.
Men, det finns en stort men kvar här. Det absolut roligaste med hela setet kanske helt enkelt är att bygga det.
I all sin litenhet, bara 229 bitar, så bjuds vi på en hel del roligheter och nytänk när det kommer till att vrida och vända på bitarna och få till snygga effekter. Den runda dörren är en skönhet, fönstret som R2-D2 kan titta in igenom likaså, hela hyddans lite ojämna rundningar ska vi bara inte prata om. Dessutom står hela härligheten på en platta med rundade hörn och som dessutom går att svänga ut eller ihop beroende på hur man vill ha det.
Smarta lösningar och roliga sätt att använda bitar på.

Hyddan bakifrån
Hyddan bakifrån

Var den då värd att vänta på, hyddan?
Ja, det var den! Minifigurerna är fantastiska, bygget är en höjdare att plocka ihop och lekvärdet går inte heller av för hackor.
Dessutom, vilket jag inte ens lyckats nämna i hastigheten: Det är riktigt snygga och roliga färger – sagt av en som växte upp med att Lego bara fanns i blått, vitt, gult, rött och svart. Men å andra sidan växte jag också upp med episod 4, 5 och 6, så jag vet faktiskt vad jag pratar om här!

Vill du också utforska kraften och svinga dig i träden?
Kolla då här.

Recension (och julklappstips): Yoda’s Jedi Starfighter (75168)

Set: 75168 Yoda’s Jedi Starfighter
Tema: Star Wars
Bitar: 259
Minifigurer: 2
År: 2017

Så sent som i onsdags hade ju den senaste delen av Star Wars premiär, och det är möjligt att vi råkar återkomma till den lite senare i den här recensionen, men det här setet har inget med den filmen att göra. Istället härstammar Yoda´s Jedi Starfighter från Clone Wars och det är ju inte det sämsta det heller eftersom det sämsta i Star Wars-sammanhang är episod II.

Nåväl, nu var det ju inte filmer och TV-serier vi skulle recensera här idag – utan Lego. Såklart. Så då gör vi väl det.
Vi börjar väl med att grotta ner oss i de två minifigurerna: Yoda, förstås, och R2-D2, såklart.
Både Yoda och, framförallt, R2-D2 har vi sett i ett antal olika versioner genom åren och det de har gemensamt, något de dessutom har gemensamt med alla andra minifigurer, är att de bara blir bättre och bättre för varje uppdatering. Man satt ju där 2014, med den senaste versionen av R2-D2 och kände att nu jäklar har de satt den, nu blir det inte bättre än så här, nu är han perfekt och nu sitter man här tre år senare och känner exakt samma sak.
Det säger ett och annat om Lego det.
Just de här versionerna av Yoda och R2 finns i ytterligare ett respektive två set, men vill man ha dem båda två så är det bara i det här setet de kommer tillsammans.

Yoda och den kanske vanligaste minifiguren som finns...
Yoda och den kanske vanligaste minifiguren som finns…

Själva skeppet då?
Jodå, det går i den snygga mörkgröna nyansen med inslag av, i huvudsak, ljusgrått och lite mörkgrått och svart.
Om det funkar?
Klart det gör. Snygg färgkombination och lagom diskret när Yoda swischar fram i en galax långt, långt borta.
Dessutom är den bestyckad med gröna laserstrålar som går att skjuta iväg riktigt rejält långt om man är på det humöret – och det är man ju faktiskt. För det är precis det man ska ha dem till. Faktiskt.

Hela härligheten
Hela härligheten

Både vingarna och cockpiten bjuder på en hel del godis när det kommer till smarta och roliga bygglösningar – och det är alltid uppskattat på den här bloggen, det är sedan gammalt. Vingarna sitter fast i en vinklad technic-axel som ger dem en snygg vinkel gentemot kroppen på skeppet. Dessutom går de två vingarna att vinkla mot varandra. Jag förmodar att det ena får starfightern att flyga snabbare än det andra.
Cockpiten bjuder också på en lite ovanlig lösning för oss som har varit med ett tag och är vana vid att man fäller upp glaset och sen är det bra med det. Här fäller man istället ner glaset och upp taket – och tro mig, gamle Christer Glenning hade varit nöjd om det här hade varit Trafikmagasinet och Yoda kört runt i en bil istället för en laserbestyckad starfighter. Hur som helst, det blir lättare att stoppa i och plocka ur Yoda och det kan onekligen behövas när man närmar sig 900-årsdagen.
Ja, inte jag alltså, utan Yoda.

Smart cockpitlösning
Smart cockpitlösning

Ska man klaga på något då? Nja, vi brukar ju klaga lite extra på tråkiga klisterdekaler och så också nu. De är inte så många, men det blir lite tråkigt att klistra på runda bitar eftersom det är i det närmaste omöjligt att få det snyggt och att få dekalen att sitta åt exakt rätt håll.
Men bortsett från det finns inte mycket att klaga på, faktiskt. Det här setet innehåll två ikoniska figurer, faktiskt så ikoniska att de båda (SPOILER ALERT!!!) är med i nya The Last Jedi, och ett skepp som ger en hel del lek. Både roligt att bygga och kul att leka med.

Närbild och dekaler
Närbild och dekaler

Så nu när vi närmar oss jul och tomten undrar om det finns några snälla barn så kan det ju vara bra att göra dem ännu snällare genom att låta dem joina den ljusa sidan i kampen mot the dark side. Och hur det nu än är, Yoda är alltid Yoda!

Recension: Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack (75167)

Set: 75167 Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack
Tema: Star Wars
Bitar: 125
Minifigurer: 4
År: 2017

Bounty Hunters. We don’t need that scum.

- Admiral Piett, The Empire Strikes Back

När man inte ville leka med mesiga rebeller eller det klichéartade imperiet kan man plocka fram Star Warsuniversumets tredje fraktion Fringe. Hit hör bland annat de coola prisjägarna!

Högklassiskt battlepack!
Högklassiskt battlepack!

Star Wars så kallade Battlepacks har hängt med länge nu och är ett utmärkt kryphål för LEGO att släppa fyra stycken högklassiga figurer i ett litet set. Enligt licensen med Disney får de inte släppa enbart figurer utan de måste ingå i ett lekset med ett bygga. Voilá och battlepacken gjorde entré.

Dessa askar består av fyra minifigurer och ett pliktskyldigt bygge av varierande kvalitet. Krutet läggs på minifigurerna och i Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack har man lyckats över förväntan med en karaktär som aldrig släppts i LEGO tidigare, två förbättrade versioner av tidigare figurer samt ytterligare en som endast dykt upp i ett set tidigare.

Bossk
Bossk

Bossk är den reptilliknande prisjägaren i gul flygdräkt. Han har dykt upp i ett par set tidigare, men har då haft huvud och händer i Sand green. Visserligen en trevlig färg, men den betydligt nyare Olive green klär honom så mycket bättre. Flygdräkten är härligt detaljerad men de bästa detaljen är de tryckta klorna på fötterna. Precis som i filmen är han nämligen barfota!

4-LOM
4-LOM

Bossk är grym men setets riktiga boss är 4-LOM som äntligen släppts som minifigur! När jag var liten och lekte med Kenners figurer var han min favorit bland prisjägarna eftersom han var så cool i sin beige skinnrock. Då trodde jag han var en slags humanoid insektsvarelse, men detta var inte helt korrekt. Eller för att vara mer precis, det var alldeles fel. Han är förstås en droid.

Denna udda figur har ett metallgrått huvud med stora insektsögon och perfekt återgivna facetter. Även torso och ben är små mästerverk med kablage, smuts och spridda rostfläckar på den i övrigt mörkt pärlgrå fonden. Jädrars vad snygg den är.

Dengar
Dengar

Dengar har vi sett i flera tidigare inkarnationer, lustigt nog med tre olika huvudbonader. I filmen har han lindor runt huvudet och för den första figuren löstes dessa genom att han fick en vit ninjahuva på skallen. Ni hör ju själva hur det låter, men andra försöket blev desto bättre. Den gången tryckte man bandagen direkt på huvudet och kompletterade med en vit mössa. Numera har han ännu ett nytt huvud samt bandagen ovanpå från den klumpiga minifiguren i serie 15. Notera också hans bitbyggda ryggsäck! Just den här figuren är inte exklusiv för setet då den finns i ett set från förra året, men eftersom jag inte har det setet fick jag hela fyra nya figurer i lådan.

IG-88
IG-88

Detta eftersom även IG-88 är ny. Den påminner mycket om den tidigare versionen men har lite andra detaljer på huvudet. Gott så. Det simpla men geniala bygget av huvudet gör att den gamle droiden blir resligare än din vanliga minifigur – så klart ett välkommet inslag bland övriga figurer. På bilden syns också IG-88:s ryggdon för att bära hans stora lasergevär. Idén är god men det ser aningen knepigt ut eftersom puffran hamnar för långt ut från ryggen. Men det är också det enda jag kan klaga på i hans fall.

Förvånansvärt stor och en bra samling bitar
Förvånansvärt stor och en bra samling bitar

Avslutningsvis har vi svävarfordonet. Vi kan alla vara överens om att det inte är anledningen till att man köper setet. Ett visst lekvärde har den förstås, men liknande hopkok klarar jag mig som AFOL utan. Man får åtminstone ett förvånansvärt stort antal roliga och användbara bitar!

Tråkiga sprättblasters
Sprättblasters

Så vad tycker vi om setet då?

Stora plus: Fyra fantastiska minifigurer med snygga tryck, allt till ett mycket fördelaktigt pris.

Byggbiten saknar: De klassiska blasterpistolerna. Sprättblastrarna är säkert kul att leka med men de gamla puffrorna är så mycket snyggare!

Recension: Droid Escape Pod (75136)

Set: 75136 Droid Escape Pod
Tema: Star Wars
Bitar: 189
Minifigurer: 4
År: 2015

Årets första recension gäller ett set som kom redan förra året – om än i december. Jag har under flera år efterlyst ett ”Tatooine Battlepack” med Jawas och Tusken Raiders men har år efter år blivit smått besviken. Fram till nu har den formidabla Sandcrawlern och årets adventskalender varit de enda alternativen om man vill komma över Jawas, men i och med nya Droid Escape Pod har detta lyckligtvis ändrats.

Den tredje flyktkapseln i ordningen
Den tredje flyktkapseln i ordningen

Setet är i mångt och mycket en remake av utmärkta 9490 Droid Escape från 2012. Istället för Sandtroopers har man packat ner två Jawas men annars är storyn densamma. C3PO och R2D2 skjuter ut sig i skytteln från Tantative IV för att komma undan med ritningarna över den första Dödsstjärnan. Skytteln landar på Tatooine och droiderna delar på sig efter en stunds underhållande käbbel/munhuggning/-pipning och ger sig av åt varsitt håll.

Föregångaren från 2012
Föregångaren från 2012

75136 ligger ett prissegment över föregångaren men med tanke på de två medföljande Jawas kan jag inte klaga. De två skrotletarna är identiska men har olika beväpning, båda har dock någon form av jonvapen för att neutralisera maskiner, motorer och andra mekaniska underverk. Filmen trogen har de korslagda väskor i remmar över bröstet och djup, brun huva som täcker huvudet så bara deras lysande ögon kan skönjas i huvans djup. Vet någon hur en Jawa ser ut under sina bruna kåpor? Jag ska försöka komma ihåg att googla efter svaret…

Hur ser en Jawa egentligen ut under huvan?
Hur ser en Jawa egentligen ut under huvan?

De båda droiderna har varit med i ett oräkneligt antal set och jag har tappat räkningen på hur många olika inkarnationer och varianter vi fått genom åren. De blir bara bättre och snyggare för varje version så bättre än så har kan du inte få dem!

Droid Escape Pod är en riktig berg-och-dal-bana med fantastiska figurer men med undermålig design av skytteln. Den ser ärligt talat inte riktigt klok ut och man undrar vem som släppt igenom den från studion. Ovansidan är hemsk bortsett från biten med det tryckta glaset. De runda sidorna täcks av stora klistermärken som lyckligtvis ger skytteln lite karaktär. På två av dem har man satt små streck i ovankant så de går att passa in på millimetern – något som skulle visa sig var nödvändigt eftersom väggarna går att öppna i skarven mellan märkena. Smart av LEGO!

En förskräcklig front...
En förskräcklig ovansida…

Det ser lika illa ut i andra änden. Ett litet plus går dock till motorerna som kan justeras till valfri vinkel men det hjälper inte modellen som helhet. Nej, då är 2012 års version så mycket bättre.

...den är något bättre i aktern
…och undersidan är inte mycket bättre

Skytteln kan öppnas och inuti finns det plats för två figurer. Insidan av de välvda väggarna pryds av klistermärken, ett med instrument och det andra med ett runt fönster och en liten Star Destroyer. ”The damage doesn’t look as bad from out here” som C3PO säger efter att de skjutit ut kapseln från Tantative IV.

Att den är inredd räddar tyvärr inte kapseln
Att den är inredd räddar tyvärr inte kapseln…
...trots schyssta klistermärken på insidan
…trots schyssta klistermärken på insidan

I filmen laddar Leia upp ritningarna till Dödsstjärnan i R2D2:s minne men här får vi dem tryckta på en 2×2 svart tile. Det får medges att detta är en roligare lösning och till min stora lycka är ritningarna tryckta direkt på biten – inga klistermärken här inte! Jag misstänker att detta kommer bli en eftertraktad bit vad det lider.

Här är däremot en bit som inte kommer bli billig att köpa löst!
Här är däremot en bit som inte kommer bli billig att köpa löst!

Bitmässigt är kapseln ok men inte mer. Det finns några trevliga och användbara 1×1 koner i silver som än så länge är ovanliga men i övrig är det ganska ordinära bitar i setet (förutom biten i bilden ovan då). Jag tror ändå att det kommer säljas en hel del ex av detta set eftersom folk vill komma över Jawas – för min egen del kommer jag plocka upp ytterligare ett set om jag hittar det på rea. Kapseln överlevde däremot inte ens den här recensionen utan den är redan nedplockad och uppsorterad i bitsamlingen.

”Men bygg en bättre själv då gnällmåns” kanske du tycker?! Inga problem, det klarar jag. Du också.

 

 

 

JuLEGOkalendern: Lucka 19

Erik kollade ju in ett par Star Wars-set här om dagen och lovade mer då. Så eftersom jag var och tittade till filmen i onsdags och dessutom byggt den nya X-vingen 75102 så tänkte jag ta tillfället i akt att grotta ner mig rejält i den senare av dessa – helt utan spoilers om filmen!

X-vingar var vi fått både en och två och hur många som helst genom åren i olika färger, ampoule former (nåja…) och storlekar och det får väl sägas vara det mest ikoniska av skepp från Star Wars-universumet – ja, discount förutom Millennium Falcon då, help förstås. För övrigt kommer det en ny sådan också nu i höst – och vill man ha en åldrande Han Solo i sina Legosamlingar så är det ett givet köp.
Den senaste X-vingen i den här storleken kom så sent som 2012, innehöll 560 bitar och gick i det gamla vanliga vita och röda färgschemat. Årets modell byggs upp av 717 bitar och går i svart och orange – och Luke Skywalker har bytts ut mot Poe Dameron, en i den nya trion hjältar.

X-vinge i svart och orange...
X-vinge i svart och orange…

Det som varit ett problem med de tidigare X-vingar jag testkört har dels varit att vingarna varit lite svåra att fälla ut i X-läge, inte minst när gummisnoddarna börjat bli lite till åren, och dels att laserkanonerna ytterst på vingarna haft en osviklig förmåga att ramla av. Båda dessa problem känns, än så länge, bättre lösta än i tidigare modeller. Nytt är också att själva ratten för att ställa in vingarna inte sitter i bakändan av skeppet utan ovanpå vid den medföljande droiden.
Alltså där vi är vana att se R2-D2 men nu istället får stifta bektantskap med BB-8 – och nog hade det varit en underbar lösning om det var honom man vred på istället för en ratt när man skulle ställa vingarna i flygläge.

Poe Dameron, en i den nya hjältetrion...
Poe Dameron, en i den nya hjältetrion…

BB-8, som flimrat förbi flitigt i allehanda trailers inför filmen och som dessutom har en viktig roll i densamma är en riktig liten sköning också som minifigur. Den består av två bitar som, i alla fall för mig, är helt nya. Men trycket på båda bitarna är bra och den är en på det hela taget trevlig liten bekantskap – som för övrigt också ingår i den ovan nämnda nya Millennium Falcon.
Poe Dameron, som är X-vingens pilot, och i den här skepnaden blott kommer i det här setet är klädd i klassiskt orange flygardräkt och en svart hjälm med rebellalliansens märke på. Snyggt tryck på både ben, torso, huvud och hjälm och det finns helt enkelt inte mycket övrigt att önska. Poe är en hårding med lagomt mycket skäggstubb och ingen som den mörka sidan borde bråka med.
I setet ingår ytterligare två minifigurer: Ytterligare en X-vinge-pilot från motståndsrörelsen och en mekaniker med skiftnyckeln i högsta hugg om utifall att den skulle behövas. Också denna duo liknar sina filmiska förebilder och är likt Poe unika för just det här setet.

BB-8, den unga generationens R2-D2...
BB-8, den unga generationens R2-D2…

Själva X-vingen känns, som jag redan varit inne på, stabilare än sina föregångare. Jag gillar färgschemat på den, även om det kanske blivit ännu snyggare om man bytt orange mot limegrönt, och jag tycker att den rent designmässigt är den snyggaste hittills. Framförallt motorerna på vingarna med stänkskärmar som möts i en oval när vingarna är infällda är riktigt snyggt löst.
Alla fyra vingarna är dessutom utrustade med den nya tidens sprättmissilier som går att skjuta iväg ordentligt – och Poe kan behöva dem, utan att säga för mycket.

Hela härligheten, som vi brukar kalla det...
Hela härligheten, som vi brukar kalla det…

Så ska vi sammanfatta så här fem dagar före jul så är det här den bästa X-vingen som kommit i den här storleken och en perfekt uppdatering i Legosamlingen nu när Star Wars återigen regerar på biograferna.

Recension: Darth Vader (75111)

Set: 75111 Darth Vader
Tema: Star Wars
Bitar: 160
Minifigurer: 0
År: 2015

Någon gång i somras droppade LEGO bilder på de nya, sick stora figurerna från en galax långt, långt borta. Med ljusets hastighet tecknade jag mig mentalt för både Darth Vader och Luke Skywalker – den observante noterar att det endast är dessa från första omgången som härstammar från The Original Triology.

Dessa figurer kallas för ”Battle figures” och är en ny giv från LEGO, åtminstone när det gäller Star Wars. Liknande figurer har funnits länge inom teman som Hero Factory och Bionicle, men till skillnad från dessa har Darth Vader och co en betydligt högre ”vill-ha-faktor”.

Den fantastiska lådan!
Den fantastiska lådan!

Lådan är påkostad och grymt snygg – jag får erkänna att det är den läckraste LEGO-låda jag någonsin sett. Vem kan motstå en Darth Vader i en cool pose med knuten näve och glödande lasersvärd? Jag var inne hos en av Klossbutikens konkurrenter (vårt lokala BR i stan) och kunde inte hålla mig trots att jag var där i ett annat ärende. På lådans baksida finns två närbilder i grodperspektiv samt ytterligare en helfigur som kompletterar framsidans bild och ökar vill-ha-begäret ännu mer!

Innan jag öppnade lådan hade jag ingen aning om vad som väntade. Jag har aldrig byggt vare sig Hero Factory eller Bionicle och igenkänningsfaktorn för de bitar som trillade ut var heller inte särskilt hög, snarare icke existerande. Så vad gör man med en hög LEGO-bitar som inte alls påminner om LEGO? Efter att ha vridit och vänt på dem en stund var det bara att slå upp första sidan i byggbeskrivningen – till skillnad från min bloggkompis Lars hade jag aldrig kunnat bygga något roligt på egen hand av bitarna.

Modellens skelett byggs av diverse technicsbitar som lägger grunden för figurens stabilitet och rörlighet. Man kan säga vad man vill om Technics men alla pins och connectors gör sitt jobb och jag har svårt att se en bättre lösning om man vill ha en nästan 3 dm hög figur som dessutom ska tåla tuffa tag. Trots min ovana mot liknande byggen flöt det på bra och det dröjde inte länge förrän jag insåg att jag hade att göra med en ovanligt reslig och maffig figur. Till sist stod hand där, glänsande svart med det röda lasersvärdet i högsta hugg. Med endast manteln kvar att fästa var jag djupt imponerad av modellen, mer av slutresultatet än byggupplevelsen även om den senare inte alls var oangenäm.

Darth Vader i mitt kök
Darth Vader i mitt kök

Just manteln är min enda invändning mot hela bygget. Det är inget fel på manteln i sig utan problemet består i att man fäster den bakom nacken med en liten platt technicsbit. Den lilla fästpunkten gör att manteln lätt ”korvar sig” och inte draperas på ett naturligt sätt över axlarna. Man kan lägga den på plats men den trillar lätt tillbaka när man börjar lattja med honom.

Redo för hugg!
Redo för hugg!

Vad kan man göra med figuren förutom att låta den stå och glänsa i hyllan? Det roligaste är att man kan ställa upp honom i en lång rad coola poser. Blir man alltför extrem i poserandet tappar han dock balansen… Min högst personliga reflektion är att det här är en utställningsmodell framför en lekmodell. Variationsmöjligheterna för att ändra hållning är oändliga så man kan garanterat hitta en lång rad underhållande poser. Tänk också på att svarta LEGO-bitar är bland de mest repkänsliga så vill man behålla den fina ytan måste man vara försiktig!

Smidigt Vader!
Smidigt Vader!

Jag rekommenderar varmt den här modellen till alla Star Warsfantaster som har lämnat lekåldern bakom sig!

Recension: Death Star Final Duel (75093)

Set: 75093 Death Star Final Duel
Tema: Star Wars
Bitar: 723
Minifigurer: 5
År: 2015

Erik framhärdade ju här om veckan att Tydirium skulle vara årets hittills bästa set. Jag skulle så här i denna ljuva sommartid flika in en avvikande åsikt.

Det finns få saker i Star Wars-sagan som är så episka som den sista striden mellan far och son, medical Darth Vader och Luke Skywalker, med kejsaren som ivrig påhejare vid sidan av. Redan 2002 hade Lego den goda smaken att slänga ur sig en del ett och en del två om totalt 26+31=57 bitar av denna duell. Nu, tretton år senare, har saker och ting växt till sig å det grövsta.
723 bitar väl uttänkt lekglädje är vad som erbjuds.

Hela sceneriet
Hela sceneriet

Ni kan historien om hur Luke beger sig upp till Dödsstjärnan för att ställa saker och ting till rätta medan Han Solo, Leia och bumbibjörarna (Ewokerna, jag vet…) går lösa på Endor. Kejsare Palpatine pockar och lockar med både kakor, läsk och glass för att få Luke att gå över till den mörka sidan. Det svingas ljussablar både hit och dit och kejsaren är så där elak som bara han kan vara och till slut gör Darth Vader det han var predestinerad till och löser den gordiska knuten.
Här finns alla ingredienserna för den som vill leka slutscenen i Star Wars: Portar att öppna, Palpatines tron, ett lasersvärd att sprätta upp, en trappa att rasera, ett hål att kasta valfri kejsare i – och förstås ett persongalleri att njuta av.

Persongalleri utan galler i
Persongalleri utan galler i

Två snygga röda kejserliga vakter som ser exakt så otäcka ut som de bara ska göra. Palpatine som också han ser så sliten, elak och otäck ut som den högsta bossen för både den onda sidan och det galaktiska imperiet ska göra. Luka Skywalker klädd i svart och med en svart hand som är redo för den stora och tunga uppgift som anförtrotts honom. Och slutligen Darth Vader, som ju finns i massor av set, men som fått en ny sorts hjälm det här setet till ära. en hjälm som dessutom tycks fungera och sitta fast betydligt bättre än tidigare varianter.
Som vanligt är det snygga tryck alltmer porträttlika figurer för varje år som går.

Luke: Your thoughts betray you, Father. I feel the good in you, the conflict. Darth Vader: There is no conflict.
Luke: Your thoughts betray you, Father. I feel the good in you, the conflict.
Darth Vader: There is no conflict.

Själva huvudsetet då?
Jodå, det kan väl sägas vara uppdelat i tre delar. Dels entrén och trappan upp mot Palpatines tron där han sitter och styr över onda och… ännu ondare och dels två flyglar som man kan fäll ut och in efter behag, om man nu har det behovet. Den ena innehåller det hål där Palpatine väl får se sitt liv passera revy på väg mot sista andetaget (i alla fall är det ju det vi fått tro i drygt trettio år, även om precis allt kan kastas över ända i december när episod sju har premiär…) och den andra är mer av en platå för Luke att stå på… tills någon använder krafen och slår undan stöttan under den så han faller ner!
Bra lekvärde och smart lösning!
Också trappan upp till Palpatine kan man rasera och sprätta iväg den som inte är välkommen upp till honom. Också här bjuds vi på en smart lösning med hjälp av en liten spak.
Att tronen dessutom kan snurras runt och till på köpet har ett lasersvärd gömt bakom sig, som lätt går att sprätta upp, höjer lekvärdet ytterligare.

- Se upp för trappan!! - Vilken trappappappappappa...
- Se upp för trappan!!
- Vilken trappappappappappa…

För att sammanfatta då: En klassisk scen ur en klassisk film som blivit ett riktigt, riktigt bra Legoset. Vad mer kan man önska sig? Egentligen ingenting mer än att Lego fortsätter på samma sätt och det finns framförallt ett set som vi längtar efter lite tills mans och barns här hemma…

Vill du också förverkliga slutscenen i Jedins återkomst?
Bra, klicka här då!

Byggbiten gillar: Helheten och lekglädjen
Byggbiten hoppas: Att Lego gör en ny variant av Yodas hydda, det var ett tag sedan sist

Recension: Imperial Shuttle Tydirium (75094)

Set: 75094 Imperial Shuttle Tydirium
Tema: Star Wars
Bitar: 934
Minifigurer: 5
År: 2015

”Let’s see what this piece of junk can do.”

Han Solos drar denna coola oneliner när han startar upp den stulna skytteln Tydirium. Ombord har rebellalliansen gömt en styrka djungelkamouflerade kommandosoldater vars uppdrag är att slå ut Dödsstjärnans sköldgenerator som Imperiet byggt på den skogbeklädda månen Endor. Med hjälp av skytteln och stulna koder låter Imperiet dem passera och landa på månen men väl där går de i en fälla…

Efter att ha inlett med denna spoiler från Return of the Jedi (om någon mot förmodan inte skulle ha sett den rullen) vill jag börja med att säga att detta LEGO-set är allt annat än skräp! Det innehåller en hett efterlängtad remake på skytteln från setet Imperial Inspection som redan hunnit bli 10 år gammalt. Jag missade skytteln 2005 och hoppade dessutom över den större versionen av Tydirium som släpptes i Ultimate Collector’s Series, så det var med stor förväntan jag sprättade upp lådan!

Lådan ja, den avviker en del mot den vanliga LEGO-normen. Med sitt kvadratiska och kompakta format ger den intrycket av att rymma ett mindre set än vad man har betalat för. Åtminstone till man greppar den ”feta” lådan och känner tyngden. Både fram- och baksida är har snygga tryck men det är inte lätt att se vilken färg skytteln har. Mest påminner den om min gamla Commodore 128 som åtminstone i början var ljust cremefärgad, men när jag öppnar lådan visar sig skytteln vara vit med inslag av ljusgrått. Det är gott om klatschiga färgbilder på baksidan med animerade minifigurer med böjda poser men också flera fotografier. Det märks att man satsat på ny formgivning vilket i mitt tycke kompenserar för det mindre formatet som blir att vanligare. Trots den mindre storleken blir man minst lika sugen på att köpa setet!

Byggbeskrivningen är så tjock att den har limmad rygg och påminner mest om en bok. Beskrivningen ligger tryckt förpackad i en egen påse så man slipper få veckade och trasig omslag. I påsen ligger också det obligatoriska arket med fem klistermärken.

Vi börjar med lite Technics
Vi börjar med skyttelns innandöme…

Ingen av oss på Byggbiten har någonsin varit överdrivet förtjusta i temat Technics men när man ska få en större konstruktion stabil (läs t.ex. en skyttel) är technicsbitar överlägsna. Receptet är enkelt: 1) bygg en stabil plattform med technicsbitar 2) skala upp modellen utanpå skelettet och 3) pimpa modellen med små detaljer!

För att sedan börja bygga på ramen av Technics...
För att sedan börja bygga på ramen av Technics…
...och sedan foga samman de två delarna!
…och sedan foga samman de två delarna!

Bygget är tidskrävande och inte så lite pilligt. Det är en stor modell och många detaljer som ska passas in på rätt ställe. Man får hålla koncentrationen uppe så alla pins och små bitar hamnar där de ska. Som hjälp på vägen finns det på några ställen bitar i avvikande färg som man kan måtta mot, till exempel justerar man in toppvingen med hjälp av en 1×1 grå platta i vingens underkant. Smart!

Toppvingen ska fästas i den grå ramen ovantill.
Toppvingen ska fästas i den grå ramen ovantill.
Designen av stora toppvingen påminner om vingen på Skyhoppern som vi recenserade i april.
Designen av stora toppvingen påminner om vingen på Skyhoppern som vi recenserade i april.
Cockpiten byggs för sig och trycks sedan fast skrovet.
Cockpiten byggs för sig och trycks sedan fast skrovet.

Den färdiga modellen är en tung och imponerande pjäs. Det ryms två minifigurer i cockpit och ytterligare tre stycken kan sitta inuti skyttelns kropp tillsammans med en stora låda för diverse vapen och utrustning. På tal om vapen är skytteln välutrustad med både laserkanoner och sprättande laserstrålar, allt riktat framåt. De sprättande historierna flyger iväg och uppvisar förresten en imponerande räckvidd.

Man kommer åt insidan genom att fälla sidorna utåt och uppåt. Det är trångt för mina stora fingrar men efter lite pill får jag dit figurerna. På skyttelns undersida finns en utfällbar lucka med en trappa som leder upp i innandömet – precis som i filmen.

Det färdigbyggda setet är för stort att fotografera!
Det färdigbyggda setet är imponerande stort!

Vingarna kan varieras i nio olika lägen, från de uppfällda när skytteln har landat till vinklade nedåt under flygning. Undertill finns ett par stadiga och utfällbara landningsställ. Ett varningens finger måste dock höjas under lek för det går inte att landa skytteln när vingarna är nedfällda i flygläge, även om man fäller ut landningsstället. Den är så tung att vingarna inte kan bära vikten och fäller man inte upp dem trycks de ut i horisontellt läge. Detta sänker lekvärdet något men är inget jätteproblem eftersom vingarna går att snäppa runt i de olika positionerna och därmed inte går sönder.

Ska jag hitta något mindre bra med modellen så är det nog vingarna. Eller snarare vingarnas undersidor. De består till största delen av olika plates så undersidorna har en grövre struktur jämfört med resten av skytteln. I uppfällt läge skär de sig illa mot resten av modellen och det är heller inte så enkelt att fixa till.

Trots att skytteln är så bra har den en förbättringspotential. Den lille hemmabyggaren kan enkelt pimpa den med tiles, grilles, cheese sloopes och en och annan lampa. Inte för att det ser illa ut men skytteln kommer bli ännu läckrare med snottade ytor.

Det följer med fem fantastiska minifigurer varav fyra är djungelkamouflerade. Två av dessa är upphottade Rebel Commandos med superläckra kamouflagedräkter. Tidigare versioner har inte varit lika detaljerade.

Fräscha Rebel Commandos i nytt kamouflage
Fräscha Rebel Commandos i nytt kamouflage
Den äldre Rebel Commandon till höger har dräkt i sand green medan den nya går i olive green
Den äldre Rebel Commandon till höger har dräkt i sand green medan den nya går i olive green

Prinsessan Leia har en kamouflagefärgad poncho precis som i filmen. Ponchos på minifigurer var faktiskt något som jag och min kompis Ragnar gjorde åt våra rebeller på 80-talet så där är LEGO klar tvåa! En annan skön blinkning till filmen är Leias kaka som hon ger till ewoken Wicket för att vinna hans förtroende när de träffas för första gången.

Tre förstklassiga minifigurer!
Tre förstklassiga minifigurer!

Tack och lov har man tryckt Han Solos trenchcoat direkt på minifiguren – den skulle inte göra sig så bra i tyg. Istället har man lagt krutet på trycket som är kanonsnyggt. Han och Leia har vändbara ansikten så man kan variera deras uttryck. Leias ”alternativ” döljs av håret medan Han Solos mun sticker fram under kalufsens nederkant.

Lika snygga bak som fram!
Lika snygga bak som fram!

Detta är min första Chewbacca i dark brown med ljusare päls runt ansiktet – de tidigare versionerna har varit i LEGO:s ljusare bruna kallad reddish brown. Vilken färg som är bäst är en smaksak men jag gillar den äldre mer, trots att den nya ser mer levande ut.

Tydirium är årets hittills bästa set i temat Star Wars. Skytteln är ett roligt och tidskrävande bygge med ett fint slutresultat som inte skäms för sig i hyllan. Figurerna är toppklass och är givna i alla hängivna fans samlingar.

Vi får se hur länge Tydirium håller platsen som nummer 1 bland årets set. Den 4 september släpps nämligen seten från The Force Awakens och LEGO har bekräftat att vi får en ny TIE-fighter, en X-vinge, en Snowspeeder och ytterligare en Millennium Falcon på hela 1 332 bitar!

May the fourth…

Idag är det den 4 maj och som alla vet är det alltså Star Wars-dagen. Och som jag utlovade i ett inlägg här om veckan så skulle jag återkomma med ett Legoset som inte direkt hade kraften med sig och höll ihop sådär speciellt bra. Idag är den dagen kommen.

Enligt Brickset, adiposity som väl får klassas som något slags bibel i dessa sammanhang, drug gavs det ut 429 olika Legoset år 2008. Ett av dessa fick nummer 7672 och namnet Rogue Shadow. Och även om jag tycker mig ha hjälplig koll på Star Wars-världen så har jag väldigt dålig koll på det som brukar kallas för Expanded Universe, online alltså har jag ingen som helst aning om var detta skepp dyker upp.

Inte så hållbar och lekvänlig, tyvärr...
Inte så hållbar och lekvänlig, tyvärr…

Setet som sådant bjuder upp med tre minifigurer, varav två är helt unika. Den som inte är unik är en krigsskadad Darth Vader som är en smått fantastisk minifigur. Den finns för övrigt också som magnet, vilket faktiskt gör den lite mer unik på en endaste gång.
Nåväl.
Själva skeppet är en svart skönhet med grå detaljer som en mig närstående nu tio och ett halvt-åring hittade i någon Legokatalog en gång. Han blev förstås blixtförälskad och tyckte att han skulle få det. Hans snälle far, alltså jag, letade igenom större delen av det där internätet som är så populärt nu för tiden och hittade till slut detta utgångna set i en dansk webbutik.
Det byggdes ihop och redan då kändes det ärligt talat lite smådarrigt med hållfastheten. Och det blev ju inte direkt bättre när det skulle lekas med det.
Vingarna går att rotera… eller rättare sagt: Vingarna ska gå att rotera. För det är liksom där som det brister. Saker och ting faller ihop och lossnar och ganska snart införde sonen själv lekförbud på skeppet för både sig själv och hugade kompisar.

Så nu står det där i en hylla som ett bevis på att allt Lego inte alltid är klockrent att leka med.
Å andra sidan… med tanke på hur pass illa åtgången Darth Vader är så kanske hela poängen är att det ska gå sönder…

- Mitt skepp är i alla fall inte lika trasigt som jag...
– Mitt skepp är i alla fall inte lika trasigt som jag…

Recension: T-16 Skyhopper (75081)

Set: 75081 T-16 Skyhopper
Tema: Star Wars
Bitar: 248
Minifigurer: 2
År: 2015

Jag och Stefan har ett litet bolag tillsammans som bygger LEGO-modeller på kommission. Det är på ren hobbynivå men ibland tar vi oss an lite större projekt som tar både tid och kraft att bygga. Den senaste tiden har vi hållit på med just ett sådant jobb, search dessutom med tight deadline, vilket gjort att vi inte hunnit provbygga LEGO-set på sistone. Nu är bygget äntligen klart så då blev det lite tid över att bygga den nya Skyhoppern! Det blir mer om vårt jättebygge i ett senare inlägg, nu är det Star Wars som gäller.

Nu ska det istället handla om den gamla hederliga T-16 Skyhopper, den svävarmodell i vilken Luke inledde sin bana som pilot. I sin glada ungdom susade han fram över Tatooines sanddyner i jakt på wompråttor och annat otyg att skjuta prick på. Farkosten är inte med i filmerna men jag vill minnas att Han Solo refererar till den när han ger Luke en syrlig kommentar om flygning… Jag märker att det blir till att plocka fram filmerna och se dem igen!

!!!
En fräck svävare med en sjujäkla vinge på taket

När man tittar på kartongen verkar det inte vara några konstigheter att få ihop Skyhoppern men efter en kort stunds byggande blir det knepigare. Stommen utgörs av technicsbitar och är både pillig och ”trög” att få ihop. Den ger en stabil kärna men tyvärr på bekostnad av bygglädje. Är man däremot lagd åt både technicshållet och för länge sedan i en galax långt, långt borta är setet en jackpot. Stommen är också förklaringen till den relativt höga åldersrekommendationen från 7 år.

Men nu ska man inte hänga läpp för att det ingår en del technicsbitar. Svävaren är en fräsig farkost som tack vare sin stabila stomme tål tuffa tag. Baktill sitter en låda där piloten kan lägga sin puffra (turligt nog den äldre modellen och inte sprättpickan som blivit populär i diverse battlepacks). Designmässigt dras blicken till cockpiten och dess snedställda sidofönster som fälls uppåt och utåt så man kommer åt pilotens utrymme. Fönstrena har klistermärken istället för tryck men det klagar vi inte på den här gången eftersom resultatet är snyggt!

Wompråttan representeras av en vanlig vit LEGO-råtta och det går att skjuta prick på den med Skyhoppern även om det är svårt. Under vingarna sitter två små fjäderförsedda klossar där man trycker in långa, röda ”laserstrålar” som ska slungas iväg mot råttan. Det funkar bra men min 7-åring tröttnade ganska så snabbt på den leken och föredrog att flyga runt med modellen istället. Tur att den är så stabilt byggd för den fick sig en rejäl åktur… =)

Sidor och fönster fälls upp som måsvingar!
Sidor och fönster fälls upp som måsvingar!
Det går lika bra att bara fälla upp glasen.
Det går lika bra att bara fälla upp glasen.

Minifigurerna då? Jo tack, här klagas det inte! Äntligen släpper LEGO en ny Tusken Raider – nomadfolket som bor på ökenplaneten Tatooine. Figuren har fått sig en välbehövlig ansiktslyftning sedan sist (2002 för att vara exakt), nytt huvud och ett bitbyggt vapen. Den passar bra in bland de övriga Tatooinefigurer LEGO begåvat oss med på sistone och figuren är setets absoluta höjdpunkt. Huvudet med dess tygremsor och inlindade goggles är top notch. Denna minifigur är ensam skäl nog att köpa ytterligare ett par set. Byggbiten håller dock tummarna för att den återkommer i ett framtida Battlepack tillsammans med en jawa och ett par andra ökenplanetsinnevånare. Och varför inte i ett större set med en ny Bantha – deras stora och håriga riddjur?

Wompråtta, Tusken raider, pilot och lagringslåda
Wompråtta, Tusken raider, pilot och lagringslåda

Den rödklädda piloten är mer slätstruken men den kommer i en flygardräkt som vi inte har sett förut. Att huvudet går att vända är heller inte fel – den här gången är det inte två olika ansiktsuttryck utan med och utan visir. Således ett riktigt bra och användbart huvud på en i övrigt ordinär figur.

Piloten med uppfällt visir (vridet huvud)
Piloten med uppfällt visir (vridet huvud)

Om man mot förmodan skulle tröttna på sin Skyhopper och beslutar sig för att skörda delarna finns det risk för att man blir besviken – det är för mycket Technics i förhållande till andra (mer användbara) bitar. Den är helt enkelt inte något vidare partspack så vi rekommenderar att man behåller den i ett stycke!

Byggbiten hissar: en ny Tusken raider är guld, stommen ger svävaren stadga och en hög swoshfaktor

Byggbiten dissar: stommen består av technicsbitar och därför lite trälig att bygga, mindre bra partspack