Kategori: Creator

Recension: Gula racers (31023)

Set: 31023 Gula racers
Tema: Creator
Bitar: 328
Minifigurer: 0
År: 2014

Vi gillar ju Creator på det här stället eftersom det på många sätt är Lego när Lego är som Lego ska vara. Man får en pott med bitar och man kan bygga både det ena, det andra och det tredje. Det kan man förstås med vilket set eller hög med bitar som helst, men Creator borde kunna övertyga också de flesta tvivlare om att så verkligen är fallet.

Det Creatorset vi likt Luis Suárez sätter tänderna i den här gången går under namnet Yellow Racers, eller Gula racers på ett språk talat av sisådär tio miljoner människor på planeten jorden. Konceptet är det gamla vanliga med en kartong och tre byggen. I detta fall är trion en helikopter, en racerbil och en svävare.

A box full of fun...
A box full of fun…

Huvudbygget denna gång är en helikopter, en gul så som namnet på setet antyder. Vi får ett rätt rejält bygge med rotorblad som kan kapa de flesta träd i omgivningen och en bakre rotor som snurrar och som är fäst i en riktigt smart byggd fena. Över huvud taget är det här ett kul bygge med flera roliga och smarta lösningar. Tummen upp helt enkelt, sÅ hade den här helikoptern haft Facebook hade den fått en like.

Number one: The helicopter
Number one: The helicopter

Numero due i ordningen är en racerbil av italienskt snitt. Mycket känsla av gammal formel 1-bil och därmed också videon till Robbie Williams fantastiska Supreme. Det enda jag vänder mig lite emot är användandet av en glaskupa över cockpit. Jag förstår ur ren Creator-synpunkt att man vill använda alla bitar man har i bygget, men den passar inte riktigt in i en annars utmärkt formel 1-bil. Men det är väl inte värre än att man kan plocka bort den. För i övrigt bjuds vi återigen på ett bra och väl balanserat bygge.

En riktig räjser
En riktig räjser

Bygge nummer tre får väl klassas som en svävare eller racerbåt eller något. Jag får mest känslan av en av de där svävarna som används i Everglades när man spanar på alligatorer och andra förhistoriska odjur, men jag kan ha fel. Jag säger inte att jag har det, men jag kan ha det. Byggets stora stjärna är förstås bågen i bakänden. Smart, snyggt och gult så där i största allmänhet.

Nu ska vi inte sväva iväg här...
Nu ska vi inte sväva iväg här…

Som vanligt håller Creator stilen, även i gult. Vi bjuds på tre bra alternativ, vi bjuds på smarta bygglösningar och vi bjuds på massor av möjligheter. Vad mer kan man begära?

Känner du också ett svårt behov av att bygga i gult?
Klicka då här!

Recension: Rytande krafter (31024)

Set: 31024 Rytande krafter
Tema: Creator
Bitar: 372
Minifigurer: 0
År: 2014

Jag älskar Creator! Det är ett av LEGO:s mest lyckade teman och de lite större askarna med många bitar är fantastiska. Och ett set med namnet Rytande krafter kan väl inte vara fel…?

Ärligt talat är det svårt att låta bli att älska Creator. Det är ett av LEGO:s mest lyckade teman. Ett tema där bygglädjen står i fokus och variationsrikedomen är enorm. Du kan alltid räkna med att få tre byggalternativ i asken och du kan lätt bygga många fler med de bitar du får. De större askarna är särskilt prisvärda med många bitar och roliga utmaningar!

Hur är det att bygga röda sportbilar då? För en som är van att bygga bilar som antingen är 4- eller 6-wide är det sann bygglädje. Min första tanke är att man borde bygga i den här större skalan oftare.

Ett 10 pluppar brett fartmonster!
Ett 10 pluppar brett fartmonster!

Sportbilen gör verkligen skäl för namnet Rytande krafter! Den är superläcker till både form och färg (med vita stripes) och överraskande tung när jag håller den i handen. Frigången är endast ett par millimeter så jag rekommenderar inte racerfart på ojämnt underlag.

Den kan öppnas både här och där
Den kan öppnas både här och där

När man bygger i större skala är det lättare att få till roliga vinklar och detaljer vilket designern givetvis har lyckats med här. Det är ju trots allt setets paradmodell så mycket möda har lagts ner för att få till den. Ta bara en sådan detalj som lyktorna fram och bak – urläckra! För att inte tala om de tuffa utblåsen bak…

Bilen är sportig från alla vinklar
Bilen är sportig från alla vinklar

Givetvis kunde jag inte hålla mig från att cabba ner vidundret och ta mig tusan om inte kärran blev ännu läckrare utan tak!

Bara att cabba ner!
Bara att cabba ner!
Outrun någon?
Outrun någon?

Cirka hälften av bitarna räcker för att bygga modell nummer 2 – ett sjöflygplan. Under bygget av detta får jag dock betydligt lättare att dämpa min entusiasm. Jag tycker det är en klumpig modell som inte får min byggarpuls att öka. Motorerna är på tok för överdimensionerade och funkar inte alls där de sitter ovanpå vingarna. Bortsett från dem är det ett ok bygge sett till de bitar som finns att tillgå men planet är fortfarande ”stabbigt” istället för aerodynamiskt smäckert. Inte min tekopp.

De fula motorerna förstör ett i övrigt fint flygplan
De fula motorerna förstör ett i övrigt fint flygplan…
...här syns de lite bättre
…här syns de lite bättre

Men det är trots allt LEGO vi snackar om här och eftersom vi har cirka hälften av bitarna kvar vore det väl tusan om det inte gick att fixa till motorerna på setets fula ankunge…

Med halva motorn över och den andra halvan under vingen blir modellen mycket bättre!
Med halva motorn över och den andra halvan under vingen blir modellen mycket bättre!
Med motorns utblås under vingen får vi en bättre modell
Med motorns utblås under vingen får vi en bättre modell

Det sista byggalternativet är en reslig urtidsödla modell Tyrannosaurus (eller liknande dinosaurie). Säkrast att inte artbestämma bygget men vi har att göra med en stortandad köttätare här. Majoriteten av bitarna går åt och resultatet blir därefter. Alltså rytande maffigt!

En Tyrannosaurus?
En Tyrannosaurus på en småländsk stenmur?

Värt att notera är att den är ledad både här och där. Man kan vrida huvud, axlar, knä och tå knä och tå. Okej då, inte knäna men tårna går faktiskt att vrida. Och både svansens och lårens läge kan varieras så dinosaurien kan varieras i ett närmast oändligt antal poser. Me like a lot!

Det har alltid varit svårt att bygga djur i LEGO men i några av de senaste Creatorseten har man lyckats!
Det har alltid varit svårt att bygga djur i LEGO men i några av de senaste Creatorseten har man lyckats!

Intressant är också att bygget använder sig av lådans fulla arsenal (usch vilket hemskt ord) av bricks with stud on side, en teknik som gör att dinosaurien får knoppar åt flera håll (vilket i sig är snyggt men framför allt gör det möjligt att fästa tiles, tänder och cheeseslopes i annorlunda positioner). Här används också alla små vingbitar som ger udda vinklar. På ett bra sätt alltså.

Toppklass LEGO!
Toppklass LEGO!

Den mest geniala delen är dock huvudet som är fantastiskt. Käken kan öppnas på vid gavel och där glimmar gaddar både uppe och nere, tänder som består av två sorters bitar. Dinosaurien är ett jättefint bygge som avrundar

Byggbiten gillar: temat Creator i allmänhet och det recenserade setet i synnerhet!

Byggbiten gillar också: att vi får tre vitt skilda modeller i asken som alla passar in under namnet Rytande krafter!

Kunde ha gjorts bättre: flygplanets motorer

Recension: Sunset Speeder (31017)

Set: 31017 Sunset Speeder
Tema: Creator
Bitar: 119
Minifigurer: 0
År: 2014

Efter apor, tukaner, ekorrar och björnar här om veckan har det nu blivit så dags att grotta ner sig i ett mer vanligt Creatorset, nämligen en klassisk bil. Eller Speeder som Lego väljer att kalla dem, icke att förväxla med Star Wars-universumets speeders dock.

Coola och snygga bilar i Creatorserien har vi ju fått oss några till livs de senaste åren. Till exempel kom den gröna Street Speedern och den Blå Roadstern för ett par år sen. Nu får de sällskap av en orange kompis som de kan räjsa med vid närmaste stoppljus.

En grön Street Speeder och en blå Roadster
En grön Street Speeder och en blå Roadster

Den här är lite mindre än sina föregångare (tänk Christer Glennings röst…) i speederklassen men fyller väl sin funktion för någon som vill glida fram i solnedgången längs Daytona Beach. Bilen, som går i orange med vita och svarta detaljer är en liten och lättmanövrerad sak. Mycket av byggteknik och -lösningar känns igen från motsvarande äldre bilar, men allt är lite mer kompakt här. Två saker som jag verkligen gillar är de rundade formerna i framändan och detaljen med att sätenas ryggstöd är byggda med den rundade 2×1-biten. Dessutom kan man, utan större åthävor placera två minifigurer i bilen, vilket alltid är trevligt och ger lite mer liv åt saker och ting. Den här bilen ser i mångt och mycket ut som de där sportiga bilarna jag försöka bygga som liten, men aldrig riktigt hade bitar – eller kunskap – för att bygga.
Slutligen en liten sak som förenar den blå, gröna och orange bilen, förutom ränderna längs motorhuven: Den gula nummerplåten!

Me and my monkey, we drove in search of the sun...
Me and my monkey, we drove in search of the sun…

Bygge nummer två, av tre såklart, är en… ja… vad det nu heter… lastbil kanske… utan släp… truck på engelska, men inte på svenska…
Nåväl, det är ett litet charmigt bygge i alla fall, det kan vi, jag och mig själv vara överens med varandra om. Fronten är smart byggd genom att man vänt på bitarna i allmänhet och vindrutan i synnerhet och sånt är alltid kul. I övrigt innehåller den ett par snygga lösningar – och det där släpet som den saknar kan man alltid kasta ihop av bitar man har liggande hemmavid.
Har ni förresten hört om lastbilschaffisen som fick ont i hjärtat? Han kände ett truck över bröstet…

Jean-Claude van Damme is it good looking...
Jean-Claude van Damme is it good looking…

Avslutningsvis har vi då en ensitsig, öppen racingbil. Lite Formel 1-känsla, men ändå inte fullt ut. Men en cool bil är det fortfarande. Och det här är kanske, för ovanlighetens skull för ett tredjebygge, min favoritmodell i det här setet. Jag har alltid gillat den här typen av racingbilar – återigen en snyggare och smartare version av de bilar jag satte ihop som barn. De som jag lekte Niki Lauda vs Alain Prost med.
Här skulle jag kunna infoga en dålig vits om Niki Lauda, men det gör jag inte. Den kan dras i kommentatorsfältet om tillräckligt många kräver det av mig.

En riktig racer...
En riktig racer…

I viss mån är det här ett väldigt vanligt Creatorset. Vi har som sagt sett den här typen av bil som huvudmodellen utgör förut.
Men, och som alltid är det ett viktigt men, de två bonusbyggena är riktigt, riktigt bra. Normalt sett får man ett bra bygge, ett skapligt bygge och ett lite småtrist ett. Men här får vi faktiskt tre riktigt fina och roliga bilar som visar både Legos och Creators styrka på blott 119 bitar.

Känner du att du behöver utöka bilparken hemma så ska du, förstås, klicka här!

Recension: Skogsdjur (31019)

Set: 31019 Skogsdjur
Tema: Creator
Bitar: 272
Minifigurer: 0
År: 2014

Det var faktiskt ett tag sedan som vi behagade grotta ner oss i ett gammalt hederligt Creator-set. Så nog tycker både ni, jag och alla andra att det börjar bli så dags nu igen. Tänkte väl det. Dags att apa sig lite, helt enkelt.

Jag gillar ju Creator, det kan vi liksom börja med att konstatera. På något vis är det urtypen för Lego för mig. Det visar att man kan bygga mer än en enda sak av de bitar man är tilldelad. Genom åren har vi dessutom sett en hel del snygga bilar, hus och robotar i Creatorserien. Men ifjol bjöd de upp med en örn och i år får vi både en apa och tukan i ett set och en katt och en mus i ett annat.
Men vi tar, som sagt, sikte på apan och hans vänner.

En låda med möjligheter...
En låda med möjligheter…

Bygge nummer ett, av tre i klassisk Creatoranda, är alltså en apa och en tukan. Alltså en sådan där fågel med väldigt stor näbb, ni vet. En sån där som kan dyka upp i suspekta naturprogram. Apan är en långarmad sköning som har en hel del rörelse i sig tack vare kulleder i både armar och ben. Han står utan problem och är dessutom begåvad med en banan som han kan hålla i sina klåfingriga händer.
Tukanen är en färgglad liten gynnare med enorm näbb och det är vackert så. Båda djuren bjuder på ett par smarta lösningar, bara att apan kan gapa och vifta på öronen är ett stort plus i kanten, och är dessutom roliga att titta på.

Baaaanaaaaan...
Baaaanaaaaan…

Djur nummer två är en ekorre av något slag. Ska man lita på Brickset så är det en ”squirrel” och inte en ”chipmunk”, men be mig inte förklara skillnaden på svenska. Ekorre som ekorre kan jag känna. Ja, eller tallefjant som vi alla vet att det egentligen heter på norska. Somliga i familjen anser dock att han bär klara likheter med det stackars nötjagande djuret i Ice Age-filmerna.
Nog om artbestämningen.
Återigen ett par smarta bygglösningar och ett på många sätt rörligt och charmigt litet djur. Det enda man möjligen saknar är ett tillhygge i form av en kotte. Men å andra sidan blir det ju en del bitar över så något skoj ska man väl kunna skrapa ihop och bygga.

En korre? Nej, ekorre!
En korre? Nej, ekorre!

Avslutningsvis, eftersom alla goda ting ju är tre, bjuds vi på en liten nallebjörn. Här är artbestämningen lättare: Teddybjörn!
Kanske inte så där kramgo och mjuk så man vill brottas med den i sängen när man ska sova, men söt är det och precis som med apan kan man öppna och stänga munnen på den. Dessutom kan den både stå och sitta och vifta lite med armarna.

Här sitter jag och nallar mig...
Här sitter jag och nallar mig…

Tre söta djur där apan är min personliga favorit, tätt följd av björnen och ekorren. Ett lite udda creatorset och just därför ett set som är kul att ha och att bygga.

Vill du också apa dig där hemma?
Klicka då här!

Scrapbuilding

Scrapbooking har de flesta hört talas om men vad sjutton är scrapbuilding? Jag ägnade mig åt detta på semestern och det var riktigt roligt!

Så kom då äntligen sommaren och de sju veckors semester som jag väntat på så länge. Jag packade in familjen i bilen och så drog vi iväg de 60 milen ner till stugan på sydkusten. Utan en endaste LEGO-bit i bagaget. Hur skulle det gå?

Det visade sig bli en ren hypotetisk fråga för i stugan hittade sonen omedelbart ett par små, oöppnade LEGO-set. Ett kvitto bekräftade raskt min misstanke om att de härstammade från Clas Ohlson där min far har klippkort, passerkort, rabattkort, V.I.P-kort och allt de nu hittar på för sina stamkunder. Givetvis var det han som handlat. Sonen lade beslag på polissetet 7279 och jag fick det som blev över, nämligen Creatorsetet 5761 Minigrävmaskin.

Minigrävmaskinen direkt ur lådan

Vad är då scrapbuilding? Kajsa Warg myntade ett uttryck i sin uråldriga kokbok som beskriver det på ett bra sätt, nämligen ”man tager om man så hafva kan”. Och precis som husmamsell Wargs improviserade rätter är scrapbuilding en riktigt trevlig anrättning.

Alternativ Creatormodell från 5761
Alternativ Creatormodell från 5761

Många byggare håller minutiös ordning på sina bitar, pedantiskt ordnade efter färg, form, funktion eller liknande snillrika system. Andra menar att kaosartad och osorterad LEGO-låda inbjuder till ökad kreativitet och nya, smarta lösningar. Och även om den lille strukturfascisten i mig protesterar högljutt går det inte att kringgå den gamla sanningen – ”kaos föder kreativitet”…

Efter att ha byggt minidumpern i Creatorsetet smulade jag sönder den till dess minsta beståndsdelar vilket blev 56 bitar, samtliga i början av LEGO:s storleksspektrum. Sedan var det bara att sätta igång! Det blev ca dussinet små byggen och här är några av dem.

Muskulös maskin på fyra hjul
Stor rymdfajtare
Stor rymdfajtare
Liten rymdfajtare
Liten rymdfajtare
En tredje flygmaskin
En tredje flygmaskin

Hur roligt det än var måste jag bikta mig och erkänna att det blev en tur över sundet till LEGO-store på Ströget. Bättre karaktär än så har jag inte…

Recension: Trädkoja (31010)

Set: 31010 Trädkoja
Tema: Creator
Bitar: 356
Minifigurer: 1
År: 2013

Att jag är en stor fan av Creatorset kan knappast ha undgått någon som råkat halka in på den här bloggen av olika anledningar. Jag gillar framförallt möjligheterna som Creator ger, att det visar att man kan bygga flera olika saker av exakt samma bitar. Eftersom jag dessutom tycker om att ha en Legostad och inte är riktigt lika torsk på Fantasy och Sci-Fi som somliga kollegor på den här bloggen är Creatorhus alltid roligt att knåpa ihop.

Creator har gett oss bergshus, strandhus, timmerhus, familjehus, villor och lite annat smått och gott de senaste åren. Nu tar Lego dock konceptet i en lite ny riktning och hostar upp en trädkoja – och varför inte. Har vi hus måste de ha trädgårdar och vilket barn vill inte bygga en cool koja i trädgårdens största träd.

Så vi gör som vi brukar. Vi sliter tag i kartongen och öppnar den andaktsfullt, häller ut 356 färggranna bitar på första bästa bord och bygger ihop den medföljande minifiguren. Och eftersom det trots allt är en trädkoja så begåvas vi med en liten gosse med miniben, i ljusgrått, blå torso, röd keps och sommarfräknigt ansikte.

En kartong full av godis...
En kartong full av godis…

I vanlig ordning bjuds vi på tre byggen och vi vanlig ordning går vi igenom dem – ett efter ett. Så vi börjar med setets huvudnummer och det gör skäl för sitt namn och det bjuder på en hel del finesser och lek.
Till att börja med måste dock sägas att själva träden är lite småkrånliga att bygga, dock inte rent byggtekniskt utan för att brunt, mörkbrunt och svart flyter ihop så det blir svårt att se vilka bitar som egentligen ska sitta var.
Men när de gamla grumliga och närsynta gubbögonen vant sig vid sakernas tillstånd är allt under kontroll igen. Träden blir snygga och lösningen med kojans placering är smart. Vår lille buspojke, tillika kojans konung, har en hemlig skattkarta gömd i ett av de två trädens stammar, han har en stege som går att fälla upp (dels för att ingen annan ska komma upp till honom i kojan och dels för att klättra upp på andra våningen i själva bygget), han har en pizza, han har en liten vagn att dra runt saker i, han har en spann att fiska upp vatten med till kojan – och vatten är bra att ha däruppe…
…för den som försöker sig på att klättra upp oinbjuden kan räkna med att få sig en rejäl dusch. För alla bra kojor måste ha en fälla.
Dessutom finns både groda och hund att leka med. Så här är, som sagt, gott om lekvärde för Legopengen.

En koja full av bus och skojigheter...
En koja full av bus och skojigheter…

Bygge nummer två, det inte fullt så avancerade enligt Legoskalan, är också det en liten och charmig koja. Återigen bjuds vi på ett träd, dock bredvid kojan och inte under densamma.
Den stora finessen i den här modellen får dock sägas vara pizzaugnen som pizzaungen har inne i sin koja. Smart och snyggt bygge, precis som det ska vara.
Annars är det här inte någon jätterolig alternativmodell, det måste tyvärr erkännas. Det finns ett par roliga lösningar och det är rakt och elegant, men det är ett alternativ och det märks.

Klart grabben ska ha en egen brygga...
Klart grabben ska ha en egen brygga…

Modell nummer tre är, förstås, snäppet enklare än modell nummer två, som ju i sin tur var snäppet enklare än modell ett. Men det känns faktiskt ganska hugget som stucket vilken av de två alternativmodellerna som egentligen är enklast.
Här bjuds vi på en liten koja i två våningar och vagnen från huvudmodellen är tillbaka. Ja, inte exakt likadan, men ändock en skrinda att dra runt saker och ting i. Såsom skattkartor, pizzor, walkie-talkie eller annat.
En annan sak som är tillbaka är spannen att hissa upp saker i, dock inte vatten eftersom den här kojan inte har närhet till sådant. Men det finns alltid andra saker att hissa upp till övervåniningen. Såsom skattkartor, pizzor, walkie-talkie eller annat.
Återigen en charmig liten modell, men inte i klass med trädkojan. Men å andra sidan, nog köper vi Creatorhus för att bygga huvudmodellen? Klart vi gör det!

Kolla vilken koja...
Kolla vilken koja…

Sammanfattningsvis så är huvudnumret ett roligt bygge med massor av lekvärde och en bra investering för den som alltid drömt om att ge sig på ett eller ett par träd hemma i trädgården.
Alternativmodellerna har sin charm och innehåller ett par roliga lösningar som man kan få idéer och tips av, men det är trädkojan som är grejen här.

Byggbiten gillar: Trädkojan och dess finesser
Byggbiten önskar: Ett par roligare alternativ, kanske

Nog har du också alltid drömt om en egen trädkoja?!?
Klicka här i så fall.

72 bitar – oändliga möjligheter!

Det finns två faktoider om Lego som är så starka att de av många betraktas som sanningar. Men en faktoid är just en faktoid för att den inte är sann. Ungefär som en Klintbergare. Alltså drar jag mitt strå till stacken för att ta livet av dem.

Den ena är: Lego var mycket bättre förr när det bara fanns basbitar som man kunde bygga vad man ville med.
Den andra är: Lego idag är bara en massa stora specialbitar som man kan bara bygga det som är i kartongen med.

Vi börjar från början.
Om vi går in på Brickset och tittar på ett slumpvist valt år förr i tiden, till exempel 1983 eftersom det var trettio år sedan, och tittar på den tidens utbud.
Vi hittar ett gäng Fabuland och Duplo, ett gäng Town (den tidens City) och Classic Space, ett gäng tågset och lite småplock av annat så som Technic och Classic Castle. Vi hittar däremot väldigt lite lösa bitar som man kan bygga precis vad man vill med.
Bilden är i mångt och mycket densamma oavsett vilket år vi väljer för trettiotalet år sedan. Större delen av utbudet bestod av ett set med ritning på vad man skulle bygga i en kartong.

Ja, det fanns basbitar att köpa – till exempel fick jag set 20 i julklapp en gång i unga år. Men inte alls i samma utsträckning eller samma färger som det gör idag. Bitarna bestod ju till exempel huvudsakligen av färgerna rött, vitt, gult, blått och svart. Och det fanns ju vare sig inget Pick a Brick på Legos hemsida eller Bricklink på internet att köpa dem på som det gör nu.
Förklaringen till det är ju tämligen enkel: Det fanns ju inget internet att ha hemsidor på!

Varifrån kom då dessa mängder av basbitar som många människor minns att de hade hemma i sin Legolåda och som de kunde bygga exakt vad de ville med?
Jo, de kom från set som deras föräldrar, syskon, fastrar, mostrar, morföräldrar, farföräldrar, bryllingar, småttingar, hober, orcher, alver och annat löst folk köpt till dem – och som de sedan krackelerat och öst ner i den stora Legolådan. Precis som jag tyvärr gjorde med det här setet i min barndom.

Exakt så kan man fortfarande bete sig om man vill.
Eller så kan man ju köpa exakt de bitar man till ha via internet så slipper man att rasera officiella set.

En del saker var bättre förr. Legolådan till exempel!!
En del saker var bättre förr. Legolådan till exempel!!

Så tar vi då tag i den andra ”sanningen”.
Det där med att alla Legoset bara innehåller en massa specialbitar som inte går att använda till något annat än det set de ingår i.
Jovars, för tiotalet år sedan hade Lego problem med att de hade alldeles för många olika typer av bitar, något som sånär blev deras fall. Men sen strukturerades hela tillverkningsprocessen om och antalet olika former minskades. Visst kan jag ibland känna en viss rädsla för att det är på väg tillbaka åt det där hållet med en massa för specialiserade bitar (mest för att det ska ta bort den kantiga känslan av att det är Lego…) – men å andra sidan upphör jag aldrig att förvånas över Legobyggares kreativitet och idéer när det handlar om att hitta nya användningsområden för befintliga bitar.
Vi såg ett lysande exempel på detta när en korv blev en del av en lampa – och då ska vi veta att AFOL:s tar ut svängarna långt mycket mer än vad Legos egna designers gör.

Själv tänkte jag mig att göra ett experiment.
Jag tog mina apostlahästar och traskade till en närbelägen närbutik där de brukar ha Lego. Hittade inte det jag ville ha och tog därför min järnhäst in till stan och plockade lite slumpvist till mig 31000 Mini Speeder ur hyllan.
Officiellt består den av 65 bitar. Med de sedvanliga extrabitarna fanns det totalt 72 i asken.
Inom AFOL-världen finns ett uttryck som heter ”Table scrap”, på svenska skulle vi väl säga ”Man tager vad man haver”, som går ut på att bygga något kul med det som finns till hands. Och jo, uttrycket finns förmodligen inom andra sammanhang också, men jag hörde det för första gången i samband med Lego.
Min utmaning till mig själv är alltså att bygga roliga saker med de 72 bitar som jag inhandlade tidigare denna dag.

Man tager vad man haver...
Man tager vad man haver…

Först de tre officiella varianterna då:

Mini speedern i egen hög person
Mini speedern i egen hög person
Lastbil
Lastbil
En jeep, en jeep, mitt kungarike för en jeep...
En jeep, en jeep, mitt kungarike för en jeep…

Sen lite Table scrap som jag slängde ihop lite snabbt och då har jag ju för sakens skulle inte byggt bilar av något slag eftersom det vore lite för enkelt i det här fallet:

Fredde och Mickan ute på Segway-tur...
Fredde och Mickan ute på Segway-tur…
En katapult, laddad och klar!
En katapult, laddad och klar!
Väderkvarn!
Väderkvarn!
En liten robot...
En liten robot…
...och en lite större robot!
…och en lite större robot!
För oss som minns hur telefoner såg ut förr om åren.
För oss som minns hur telefoner såg ut förr om åren.
Fåtölj, TV och ett halvt urdrucket glas med hallonsaft (bättre saft har ingen haft!)
Fåtölj, TV och ett halvt urdrucket glas med hallonsaft (bättre saft har ingen haft!)
En svävare av okänt ursprung.
En svävare av okänt ursprung.

…och sådär kan man förstås hålla på tills kossorna går hem eller i alla fall tills ni tröttnar på att titta på bilder och börjar göra något annat istället. Men jag tror att jag så att säga ”made my point” ändå. Och ni fattar ju, man kan bygga precis vad man vill med Lego!

Recension: Liten stuga (31009)

Set: 31009 Liten stuga
Tema: Creator
Bitar: 271
Minifigurer: 1
År: 2013

Det finns inget tema som bättre bevisar Legos storhet än Creator. Man får en hög med bitar och ritningar till tre olika modeller. Har man bara fantasi nog så kan man bygga precis vad man vill. För vem har sagt att man måste hålla sig till ritningen? Men här håller jag mig till ritningen eftersom jag trots allt ska recensera ett officiellt set.

Creator har haft en trevlig vana att komma med ett hus om året de senaste åren. Hus som dessutom bara blivit bättre och bättre för varje år som gått. Alltså kliar det mer än lovligt i byggfingrarna när jag glatt noterar att det kommer hela FYRA hus i serien i år.
Den här lilla stugan är det första av dem. Senare i sommar kommer en trädkoja och en villa. Och dessutom finns ju den magnifika 10232 Palace Cinema som faktiskt också den klassas som Creator.

Men eftersom vi lever i nuet så fokuserar vi på en liten stuga i rött och mörkblått. Efter det underbara Huset vid havet som kom förra året så har konkurrensen i Creatorklassen skärpts en hel del. Och jag måste erkänna att jag kände mig lite smått besviken när jag såg de första bilderna på årets första hus. Men det blev en besvikelse som kom på skam. För här finns en hel del charm.

Ett slags lattjolajbanlåda...
Ett slags lattjolajbanlåda…

Som vanligt ges vi alltså tre byggalternativ. Dels det huvudsakliga huset, dels en lite mindre variant som är utvikningsbar och dels en liten charmig väderkvarn. Och som den logiskt uppbyggda blogg vi ändå är så tar vi dem i tur och ordning.
Huvudmodellen är en liten kvadratisk historia där man enkelt kan lyft upp taket – som också det är kvadratiskt så att man kan ha gaveln åt vilket håll man vill.

Originalet är alltid bäst...
Originalet är alltid bäst…

Inredningen är spartanskt med lampa, stol och bord. Däremot är altandörren enkel att öppna och stänga och också ena väggen är möjlig att svänga upp, oavsett om taket sitter på eller inte, för att komma åt inomhus. Utomhus finns en grill där vår minifigur kan steka upp den medföljande røde pølsen, ett litet bord och (förstås!!) en kaffemugg. Dessutom ligger huset vackert invid en liten vik.

Sprängskiss av originalmodellen
Sprängskiss av originalmodellen

Sen har vi då modell nummer två och den skänker mig ljuva minnen från min barndoms set 560. Ty vi har ett rött hus med blått tak som går att ställa upp i två olika varianter. Antingen fäller man upp det och kan således enkelt leka med det ivändigt. Eller så viker man ihop det och får ett i viss mån helt annat hus.
Smart!

Vibbar från förr!
Vibbar från förr!

Och apropå smart så ser vi dessutom Legohistoriens absolut smartaste användning av en Legokorv i det här setet. För vem hade väl egentligen trott att vi i ett officiell set skulle få se en korv fungera som en del av en bordslampa?
Älskade vi inte Lego förut så gör vi det nu.
Och eftersom vi gjorde det förut så gör vi det ännu mer nu.
I den här modellen bjuds vi dessutom på en skateboardrail och även om det här huset är mindre än huvudmodellen så är det nog ändå min favorit av de tre.

Historiens smartaste användning av en Legokorv!
Historiens smartaste användning av en Legokorv!

Sen har vi då den tredje och sista varianten. Något så ovanligt som en väderkvarn. Återigen har vi en bakvägg som går att öppna upp för att pilla lite invändigt, där det för övrigt gömmer sig en vattenkran och ett par flaskor åt vår skateboardåkande minifigur. I trädgården finns ett bord, med plats för den kaffemugg som är allestädes närvarande – och dessutom fungerar korvtången från huvudmodellen nu som tång för att laga skateboarden som förstås kan gå sönder om man skuttar runt för mycket med den.

Lite holländsk touch...
Lite holländsk touch…

Så för att sammanfatta hela tjottaballongen nu då.
Creator fortsätter att leverera bra hus. Även om det här kanske inte är det bästa i serien på senare år så håller det fortfarande hög kvalitet och har dessutom ett par smarta bygglösningar. Och som alltid i Creator vill man ju köpa tre exemplar bara för att kunna ha ett av varje uppbyggt i Legostaden…

Byggbiten gillar: Creatorserien och dess möjligheter, den här gången också
Byggbiten saknar: Kanske en tjej som kan vara med och grilla korv och åka skateboard

Vill du också använda Legokorvar på roliga sätt?
Klicka här!

Recension: Robot (31007)

Set: 31007 Power Mech
Tema: Creator
Bitar: 223
År: 2013

För en tid sedan berättade Stefan  i sin recension av ”6913 Blå roadster” att de olika alternativen i ett Creator-set ställer till bekymmer eftersom han inte gärna river redan uppbyggda set. Själv har jag inga sådana problem.

fsfsfsfsf
Favoritmodellen i full fart.

Även om jag älskar att bygga officiella set efter ritning och sedan gärna har modellerna uppbyggda en kort tid, så blir det mesta av det Lego jag skaffar förr eller senare lösa bitar att bygga annat med. Det betyder ofta att jag bedömer ett set efter vilka bitar jag sedan får lägga till samlingen.

ccvncncbvc
Biffig jeep-pickup.

För mej gäller det särskilt just Creator-set, som förutom en stunds roligt byggande, också blir ett bra sätt att fylla på med en blandning av bas- och specialbitar i olika trevliga färgscheman. Färgerna här är mörk- och ljusgrå, svart och den illigt gröna som Lego kallar för ”lime”. Jag börjar med att bygga bilen, en helt OK modell. Helikoptern sedan är nog min favorit med sin sköna rundade look.

eweee
Trevlig helikopter.

Roboten som enligt set-namn och kartongbild borde vara huvudnumret blir något av en besvikelse. Jag gillar robotens händer, men det är egentligen det enda. Rörlighet och funktionalitet är ytterst begränsad och med design som andas ”Transformers” känns det ganska misslyckat. Baksidan har de inte gjort något vettigt av alls, vilket styrker misstanken att detta bygge mest är tänkt att se pampigt ut på bilden till kartongen framsida.

rytsr
En mycket märklig robot.

Bra bitar i användbara färger får man hur som helst, och det gör att jag ger detta set bra betyg som ett vettigt ”parts-pack”.

Byggbiten gillar: De två alternativa modellerna och den gröna färgen.
Kunde ha gjorts bättre: Roboten.

Setet kan köpas här.

Julklappstips

Det lackar mot jul och om du är osäker på vad du borde stoppa i paketen och slå in så behöver du inte oroa dig mer. Byggbiten ger dig, förstås, lösningen på alla dina bryderier.

Till lillebror
Litet: 5813 Blixten McQueen
Snabbare än åskan är vår vän,
Röd och kvick som bara den!

Mellan: 4631 Mitt första byggset
En gång var vi alla små,
ett första byggset fick vi då!

Stort: Lego Star Wars bäddset
Aldrig mera rädd om natten,
Luke och Han tar hand om knatten!

Till storasyster
Litet: 6858 Catwoman Catcycle City Chase
En läderlapp på jakt i natten,
ska han hinna fånga katten?

Byggbitens recension här.

Mellan: 7346 Huset vid havet
Strandnära läge vill alla ha,
Ett blått hus vid havet, det blir väl bra!

Byggbitens recension här.

Stort: 3315 Olivias hus
Håkan sjöng om vän med bil,
Olivia hon bor med stil!

Till mamma
Litet: Lego radio
Sång och dans kan bli ditt val,
när du fått in rätt kanal!

Mellan: Lego Birthday Party Kit
Finns där oro inför festen,
här finns allt att ge till gästen!

Stort: 10220 Volswagen T1 Camper Van
Minns ditt liv i folkabuss,
där du av pappa fick en puss!

Till pappa
Litet: 9490 Droid Escape
Två droider försvann i röken,
kraschade väl i en öken!

Byggbitens recension här.

Mellan: Alarmklocka Darth Vader
Svårt att på morron komma upp,
Darth är bättre än en tupp!

Stort: 10216 Winter Village Bakery
Älskar du tårta och biskvi,
här har du ett bageri!

Till farfar
Litet: 9469 Gandalf arrives
En trollkarl stor och grå och grann,
Frodo ute på vägen fann!

Byggbitens recension här.

Mellan: 21011 Brandenburger Tor
Till dig som älskar arkitektur
och en smula byggkultur!

Byggbitens recension här.

Stort: Olympiska minifigurer
I London gjorde de succé,
här och nu de gör entré

Till mormor
Litet: Röd julkula
Till dig som vill din julgran smycka
genom pynt din glädje uttrycka

Mellan: Lego salt och peppar
Får du ingen smak på maten,
dessa två gör slag i saken!

Stort: 3844 Creationary
Spela, tävla, bygg och skapa,
bara gissa, är det en apa?

Till polaren
Litet: 9462 Mumien
Inlindad från topp till tå,
lever det gör han ändå!

Mellan: 21013 Big Ben
Med hjälp av ritning och struktur,
strax du byggt ett välkänt ur!

Stort: 21102 Lego Minecraft
Dataspel blev Legosats,
sätt nu bitarna på plats!

Till pojkvännen
Litet: Legoidéer stora boken
Om du bara vänder blad,
finns idéer rad på rad!

Mellan: 3866 Battle of Hoth
Ont mot gott bland snö och is,
vinnaren kan få ett pris!

Stort: 9397 Timmerbil
Det är kul att lasta stockar,
detta fordon mer än rockar!

Byggbitens recension här.

Ho-ho-ho and Merry christmas!!