Kategori: Creator

Recension: Ferrari F40 (10248)

Set: 10248
Tema: Creator
Bitar: 1158
Minifigurer: 0
År: 2016

Jag har aldrig varit typen som haft våta drömmar om snabba och coola bilar. Men en sak vet jag och det är att Ferrari är coola och att de ska vara röda.
Och att det här setet är en våt dröm i Legoform!

Eftersom det här setet är ”based on a true story” som det heter i filmvärlden så får vi väl helt enkelt börja med att visa upp originalet, som ser ut så här:

Referensbild...
Referensbild…

Och jämföra det med Legoversionen, som ser ut så här:

...och referensbild!
…och referensbild!

Och jodå, nog har de fångat de smäckra linjerna riktigt bra. Att det blir lite kantigare här och lite bulligare där får man väl ändå acceptera, Lego har sina inneboende restriktioner och det är exakt det som är utmaningen och charmen med det.

Så långt komna måste vi alltså sägas vara nöjda med vår coolaste sportbil bland coola sportbilar. Vän av ordning har dock noterat att det här är ett Creator-set och att sådana brukar bjuda till med 3-i-1. Så dock inte detta set, å andra sidan kan jag känna att det är fullt tillräckligt med att bara kunna bygga en modell med tanke på modellen man kan bygga och dessutom ingår det här setet i den serie som har tillnamnet Expert och där är det legio att bara kunna bygga en variant.
Om man nu inte känner sig på humör att freebase’a bäst man vill. För det har man alltid rätt att göra.

Poetry in motion...
Poetry in motion…

Så vi har alltså en snygg röd Ferrari. Men vad har vi mer?
Jo, vi har förstås ett roligt och utmanande bygge. Creator är, som alla som följer bloggen vet, en favorit för undertecknad. För mig är Creator själva grundbulten för allt vad Lego står för, inte minst med de vanliga 3-i-1-seten. I det här fallet vägs dock ”bara en modell och inte tre” upp av den där taggen som säger Expert på kartongen. Den utlovar ju nämligen ett lite mer avancerat bygge än vanligt. Fler roliga lösningar och nya idéer hur man kan bygga egna modeller sen.

Öppna din dörr...
Öppna din dörr…

För även om det inte är lika avancerat som ett Technic-bygge där man kan styra och ställa med det mesta med rattar och spakar och kugghjul så finns det ändå ett och annat att leka med också här.
Naturligtvis kan man öppna dörrarna i bästa Tommy Nilsson-stil och om inte annat blotta en snygg ratt med Ferrari-märke på och dessutom riktigt läckra och smäckra säten. Elegant, precis som det ska vara i en bil i den här prisklassen, som Christer Glenning skulle ha sagt.

Motor, motor på bilen där, säg vem som snabbast i världen är...
Motor, motor på bilen där, säg vem som snabbast i världen är…

Dessutom kan man öppna bakluckan och titta in på motorn och konstatera att:
Shit, den sitter ju bak, det gör den inte på Saaben hemma.
Och:
Yeah, snyggt!!
Kreatvit, snyggt och en rolig detalj, så klart.

Öppna både fram och bak...
Öppna både fram och bak…

Men inte nog med att man kan öppna bakluckan. Man kan förstås öppna motorhuven också. Eller ja, det kanske kallas något annat när motorn sitter bak?
Dessutom kan man, om man verkligen vill, med ett ganska enkelt handgrepp plocka bort taket och göra om den till en cab. Och vem skulle inte vilja köra nedcabbad Ferrari i dessa sommartider?
Ja, om inte annat så kan ju vi 70-talister göra det och minnas tillbaka till det här:

Jag tyckte väl att jag sett den här bilen någonstans förut...
Jag tyckte väl att jag sett den här bilen någonstans förut…

Så… om det inte redan framgått med all önskvärd tydlighet: Jag älskar det här setet!
Och Christer Glenning gör också tummen upp och ger den fem rattar i betyg.

Sugen på en egen Ferrari?!?
Klicka då här: här!

Recension: Lakeside Lodge (31048)

Set: 31048 Lakeside Lodge
Tema: Creator
Bitar: 367
Minifigurer: 1
År: 2016

Creatortåget tuffar vidare och ger oss ännu fler hus i olika storlekar och former. Nästa hållplats är vildmarken och underbara Lakeside Lodge.

Det är ingen hemlighet att jag älskar Creator vilket gör denna recension mer vinklad åt det positiva hållet än vanligt (vi på Byggbiten gillar ju LEGO i allmänhet och hittar sällan något negativt att skriva i våra inlägg). Den här gången har man dock fumlat med översättningen av setets namn. På engelska heter det Lakeside Lodge vilket är ett betydligt mer träffande namn än det svenska Strandhus, price dessutom ligger det så mycket bättre i munnen.

Creator erbjuder som vanligt en stor mängd bitar till litet pris!
Creator erbjuder som vanligt en stor mängd bitar till litet pris!

Bitarna ligger i fem onumrerade påsar, store alltså blir första steget att öppna dem och sortera upp bitarna efter färg. Det slår mig snabbt att detta är ett ypperligt partspack med massvis av användbara delar i brunt och tan. I vilket set i denna prisklass hittar man till exempel 20 st bruna Headlight bricks? Det är dessa som används för att få till de timrade knutarna.

Men låt oss gå igenom modellerna i tur och ordning. Paradbygget är den timrade jakt- och fiskestugan med sitt röda tak. Här används samtliga bitar och slutresultatet blir en stuga med två rum som öppnas med hjälp av gångjärnsbitar. En trevlig detalj är att man bygger bottenplattan själv vilket gör det kompletta bygget till ett vackert litet diorama. Man har lyckats fånga känslan av ödslig vildmark perfekt. Detta tillsammans med (eller tack vare) alla små detaljer ger setet alla förutsättingar för att bli en klassiker. Titta bara på de geniala näckrosorna!

Man har lyckats fånga vildmarksidyllen perfekt!
Man har lyckats fånga vildmarksidyllen perfekt!

Samtliga sidor på stugan är detaljerade och bra gjorda. Ingenting i designen känns onödigt eller slarvigt gjort, for sale alla detaljer har ett syfte och höjer modellen. Notera till exempel hur gångjärnen smälter in i skorstenen på bilden nedan.

Huvudpersonen fiskar från verandan
Huvudpersonen fiskar från verandan och lägger fångsten direkt på grillen!
Insidan är relativt detaljerad med både spis, säng och skrivbord.
Insidan är relativt detaljerad med både spis, säng och skrivbord.

Andra trevliga detaljer är huggkubben och granen.

Stjärnskådning
Stjärnskådning

Nästa bygge är dock inte så mycket vildmark (om minifiguren inte räknar fågelsträck förstås). Istället är detta ett litet observatorium med en cool stjärnkikare på taket. Kikaren är givetvis ledad och kan justeras steglöst i vertikal riktning. Det är ett mysigt bygge men inte alls lika detaljerat som jaktstugan så det var inte med någon större sorg jag plockade ner det efter fotograferingen. Taket där stjärnskådaren står känns ofärdigt – det är lite tråkigt med tanke på att det blir många bitar över som skulle kunna användas till att förbättra det. Men vem vet, syftet med modellen är kanske att den ska vara mindre än jaktstugan. Den är hur som helst enklare att bygga.

Även observatoriet har en insida.
Även observatoriet har en insida.

Det sista bygget imponerar minst. Ärligt talat vete sjutton vad det ska föreställa men en koja eller övernattningsstuga längs en vandringsled ligger nära till hands. Sannolikt tröt designerns fantasi och hen slängde pliktskyldigast ihop setets tredje modell.

Koja?
Koja?

Inuti finner vi en liten bitbyggd stol som står framför skrivbordet. Bläckhornet och fjäderpennan är en trevlig detalj som jag kommer sno rakt av till ett kommande medeltida bygge. Som tur är följer det med både en extra fjäder och ett bläckhorn som reservdelar!

Övernattningsstuga?
Övernattningsstuga?

Vad kunde ha gjorts bättre då? Förutom ett bättre tredje bygglaternativ skulle jag ha valt ett mörkrött tak. Om jag ska vara petig (och det ska man vara när man recenserar) blir det röda taket aningen för skrikigt. Setet innehåller också många små plates så en brick separator hade varit finfint, men jag gissar att setet är för litet för att inkludera en sådan.

Sammanfattningsvis är detta ett av de bästa Creatorseten jag byggt de senaste åren. En sådan här stuga skulle jag vilja ha i verkliga livet för att dra mig undan för att fiska och jaga!

Ett mästerverk!
Ett mästerverk (och en användbar fjäderpenna)!

Den snottade älgen är ett litet mästerverk i sig. Huvudet är fantastiskt!

JuLEGOkalendern: Lucka 2

Som många säkert vet råder det för närvarande en galopperande LEGO-brist i världen. Det är förstås inte så att folk har för lite bitar där hemma utan att LEGO sedan i höstas inte hinner möta konsumenternas efterfrågan. Detta blir tyvärr särskilt tydligt i juletider.

Några av de mest populära seten hör till Friends och Elves, stuff det vill säga teman nischade mot tjejer. Så vad gör man som förälder om döttrarnas favoritset har tagit slut i butiken? Mitt förslag är att titta närmare på Creator!

Kan bli svårt att hitta i butik nära jul!
Kan bli svårt att hitta i butik nära jul!

Nu vet jag att många tycker att tjejer också kan leka med City, pills Super Heroes och Star Wars, viagra men jag är trött på att vara så jäkla PK. Jag tror helt enkelt att tjejer skulle gå igång på djuren från Creator…

Det har länge varit svårt att återge naturtrogna djur i LEGO, det blir liksom så med alla kantiga bitar. Det har dock blivit lättare de senaste åren vilket katten är ett lysande exempel på!

LEGO:s odiskutabelt bästa djurbygge genom tiderna
LEGO:s odiskutabelt bästa djurbygge genom tiderna

Den är ett fantastiskt bygge som är mer rörligt än man först tror. Den är ledad i höfter, fötter, underkäke, morrhår, ögonbryn, öron, hals och svans så den erbjuder i det närmaste obegränsade möjligheter till variation (jag har en på jobbet och en kollega kan inte låta bli att pilla på den så den ser olika ut varje dag). Skulle man tröttna på den kan man bygga något av de andra två byggalternativen som följer med i samtliga Creatorset, eller helt enkelt använda sig av alla bitar och bygga något annat. Bitpriset i Creatorset är nämligen särskilt förmånligt!

Alternativet är lika gulligt =)
Alternativet är lika minst lika gulligt =)
Den här filuren andas dock nödlösning!
Den här filuren andas dock nödlösning!

Samtidigt med katten/musen/osten kom en brun och beige apa. Jag skaffade även detta men byggde aldrig upp apan – istället blev det en egendesignad nallebjörn av bitarna =)

En annan höjdare som är något lättare att hitta är regnskogsdjuren med papegojan och grodan från 2015. Ett genialt set!

Olika regnskogsdjur i sprakande färger!
Olika regnskogsdjur i sprakande färger!

Skynda fynda – det går fortfarande att hitta samtliga djurlådor i vissa butiker trots att katten och apan är från 2014!. Hlllyyyycka till!

Recension: Äventyrsfordon (31037)

Set: 31037 Äventyrsfordon
Tema: Creator
Bitar: 282
Minifigurer: 0
År: 2015

Vi gillar ju Creator på det här stället, more about det borde ni veta vid det här laget. Men det tåls ändå att upprepas. Creator är, i mina ögon, själva grundtemat för Lego eftersom man kan bygga massor av olika saker med de bitar man får sig tilldelade. Och det är ju så det ska vara.

Det Creatorset jag nu har satt tänderna i, bildligt inte bokstavligt, är det som på ren svenska alltså kallas för Äventyrsfordon och som lite mer utvecklat är en cool Jeep, en snygg helikopter och en rätt trevlig svävare. Som seden bjuder tre i ett alltså. Färgschemat går i vitt, grönt och rött, något som rimligtvis borde funka bra i hockeykretsar i rikets näst största stad och dessutom tre färger som fungerar alldeles ypperligt ihop.

Life is like a box of Lego...
Life is like a box of Lego…

Ska vi då börja med att grotta ner oss i setets huvudnummer, vi brukar ju börja så, alltså Jeepen. Eller Jeep och Jeep, terrängbil kanske det egentligen heter om man ska tro diverse andra beskrivningar på nätet. Nåväl, en snygg och rejäl bil får vi oss till livs i alla fall och det får väl anses vara huvudsaken. Dörrarna går att öppna, taket är lätt att lyfta av, sätena går att luta lite lagom bakåt (och har dessutom plats för en minifigur, som dock inte ingår i setet) och dessutom finns det en krokförsedd vinsch att fira in och ut i framänden av bilen. Helt enkelt ett rejält fordon som dessutom är både snygg, hållfast och kul att bygga.

Ut i skogen och röj bara...
Ut i skogen och röj bara…

Bygge nummer två är en helikopter som också den, förstås, går i grönt, vitt och rött. Och som alltid är det ju så att alternativmodellerna aldrig riktigt håller samma klass som huvudbygget gör. Men helikoptern är ändå en liten och smidig sak – och just därför gillar jag den. Den har en cool look, lösningen med rotorbladen är kanske inte klockren, men väl intressant. Också här används, förstås, vinschen och kroken vilket onekligen höjer lekglädjen både ett och två snäpp.

En helikopter med en krok, inget att hänga upp sig på...
En helikopter med en krok, inget att hänga upp sig på…

För ganska exakt ett år sedan recenserade yours truly ett set som heter Gula racers som bestod av en helikopter, en racerbil och en svävare. Så lite fantasilöst är det kanske att det tredje alternativet i det här setet är – en svävare.
Svävaren är också en rätt rejäl sak, lite kantig och klumpig kanske, men fullt godtagbar som alternativbygge – och ärligt talat, hur många bygger egentligen något annat än den coola bilen?

Nu ska vi inte sväva iväg här...
Nu ska vi inte sväva iväg här…

Så sammanfattningsvis så får vi en riktigt snygg och cool bil (med flera bra bitar…), en trevlig och smidig helikopter och en rätt charmig, men kantig svävare. Som sagt är det lite fantasilöst att ge oss ett set som är så likt ett som kom ifjol, men å andra sidan var helikoptern huvudbygge då och bilen är det nu, dessutom är färgsättningen en helt annan och bilen har en bra vinsch att dra iväg saker med.
Så gillar man Creator kommer man inte att bli besviken!

Känner du att du också har för lite Creator i ditt liv?
Klicka här då!

Byggbiten gillar: Bilen är riktigt bra och lekvänlig
Byggbiten önskar: Lite mer variation i Creatorseten tills nästa år

Recension: Gula racers (31023)

Set: 31023 Gula racers
Tema: Creator
Bitar: 328
Minifigurer: 0
År: 2014

Vi gillar ju Creator på det här stället eftersom det på många sätt är Lego när Lego är som Lego ska vara. Man får en pott med bitar och man kan bygga både det ena, viagra 40mg det andra och det tredje. Det kan man förstås med vilket set eller hög med bitar som helst, illness men Creator borde kunna övertyga också de flesta tvivlare om att så verkligen är fallet.

Det Creatorset vi likt Luis Suárez sätter tänderna i den här gången går under namnet Yellow Racers, eller Gula racers på ett språk talat av sisådär tio miljoner människor på planeten jorden. Konceptet är det gamla vanliga med en kartong och tre byggen. I detta fall är trion en helikopter, en racerbil och en svävare.

A box full of fun...
A box full of fun…

Huvudbygget denna gång är en helikopter, en gul så som namnet på setet antyder. Vi får ett rätt rejält bygge med rotorblad som kan kapa de flesta träd i omgivningen och en bakre rotor som snurrar och som är fäst i en riktigt smart byggd fena. Över huvud taget är det här ett kul bygge med flera roliga och smarta lösningar. Tummen upp helt enkelt, sÅ hade den här helikoptern haft Facebook hade den fått en like.

Number one: The helicopter
Number one: The helicopter

Numero due i ordningen är en racerbil av italienskt snitt. Mycket känsla av gammal formel 1-bil och därmed också videon till Robbie Williams fantastiska Supreme. Det enda jag vänder mig lite emot är användandet av en glaskupa över cockpit. Jag förstår ur ren Creator-synpunkt att man vill använda alla bitar man har i bygget, men den passar inte riktigt in i en annars utmärkt formel 1-bil. Men det är väl inte värre än att man kan plocka bort den. För i övrigt bjuds vi återigen på ett bra och väl balanserat bygge.

En riktig räjser
En riktig räjser

Bygge nummer tre får väl klassas som en svävare eller racerbåt eller något. Jag får mest känslan av en av de där svävarna som används i Everglades när man spanar på alligatorer och andra förhistoriska odjur, men jag kan ha fel. Jag säger inte att jag har det, men jag kan ha det. Byggets stora stjärna är förstås bågen i bakänden. Smart, snyggt och gult så där i största allmänhet.

Nu ska vi inte sväva iväg här...
Nu ska vi inte sväva iväg här…

Som vanligt håller Creator stilen, även i gult. Vi bjuds på tre bra alternativ, vi bjuds på smarta bygglösningar och vi bjuds på massor av möjligheter. Vad mer kan man begära?

Känner du också ett svårt behov av att bygga i gult?
Klicka då här!

Recension: Rytande krafter (31024)

Set: 31024 Rytande krafter
Tema: Creator
Bitar: 372
Minifigurer: 0
År: 2014

Jag älskar Creator! Det är ett av LEGO:s mest lyckade teman och de lite större askarna med många bitar är fantastiska. Och ett set med namnet Rytande krafter kan väl inte vara fel…?

Ärligt talat är det svårt att låta bli att älska Creator. Det är ett av LEGO:s mest lyckade teman. Ett tema där bygglädjen står i fokus och variationsrikedomen är enorm. Du kan alltid räkna med att få tre byggalternativ i asken och du kan lätt bygga många fler med de bitar du får. De större askarna är särskilt prisvärda med många bitar och roliga utmaningar!

Hur är det att bygga röda sportbilar då? För en som är van att bygga bilar som antingen är 4- eller 6-wide är det sann bygglädje. Min första tanke är att man borde bygga i den här större skalan oftare.

Ett 10 pluppar brett fartmonster!
Ett 10 pluppar brett fartmonster!

Sportbilen gör verkligen skäl för namnet Rytande krafter! Den är superläcker till både form och färg (med vita stripes) och överraskande tung när jag håller den i handen. Frigången är endast ett par millimeter så jag rekommenderar inte racerfart på ojämnt underlag.

Den kan öppnas både här och där
Den kan öppnas både här och där

När man bygger i större skala är det lättare att få till roliga vinklar och detaljer vilket designern givetvis har lyckats med här. Det är ju trots allt setets paradmodell så mycket möda har lagts ner för att få till den. Ta bara en sådan detalj som lyktorna fram och bak – urläckra! För att inte tala om de tuffa utblåsen bak…

Bilen är sportig från alla vinklar
Bilen är sportig från alla vinklar

Givetvis kunde jag inte hålla mig från att cabba ner vidundret och ta mig tusan om inte kärran blev ännu läckrare utan tak!

Bara att cabba ner!
Bara att cabba ner!
Outrun någon?
Outrun någon?

Cirka hälften av bitarna räcker för att bygga modell nummer 2 – ett sjöflygplan. Under bygget av detta får jag dock betydligt lättare att dämpa min entusiasm. Jag tycker det är en klumpig modell som inte får min byggarpuls att öka. Motorerna är på tok för överdimensionerade och funkar inte alls där de sitter ovanpå vingarna. Bortsett från dem är det ett ok bygge sett till de bitar som finns att tillgå men planet är fortfarande ”stabbigt” istället för aerodynamiskt smäckert. Inte min tekopp.

De fula motorerna förstör ett i övrigt fint flygplan
De fula motorerna förstör ett i övrigt fint flygplan…
...här syns de lite bättre
…här syns de lite bättre

Men det är trots allt LEGO vi snackar om här och eftersom vi har cirka hälften av bitarna kvar vore det väl tusan om det inte gick att fixa till motorerna på setets fula ankunge…

Med halva motorn över och den andra halvan under vingen blir modellen mycket bättre!
Med halva motorn över och den andra halvan under vingen blir modellen mycket bättre!
Med motorns utblås under vingen får vi en bättre modell
Med motorns utblås under vingen får vi en bättre modell

Det sista byggalternativet är en reslig urtidsödla modell Tyrannosaurus (eller liknande dinosaurie). Säkrast att inte artbestämma bygget men vi har att göra med en stortandad köttätare här. Majoriteten av bitarna går åt och resultatet blir därefter. Alltså rytande maffigt!

En Tyrannosaurus?
En Tyrannosaurus på en småländsk stenmur?

Värt att notera är att den är ledad både här och där. Man kan vrida huvud, price axlar, vialis 40mg knä och tå knä och tå. Okej då, advice inte knäna men tårna går faktiskt att vrida. Och både svansens och lårens läge kan varieras så dinosaurien kan varieras i ett närmast oändligt antal poser. Me like a lot!

Det har alltid varit svårt att bygga djur i LEGO men i några av de senaste Creatorseten har man lyckats!
Det har alltid varit svårt att bygga djur i LEGO men i några av de senaste Creatorseten har man lyckats!

Intressant är också att bygget använder sig av lådans fulla arsenal (usch vilket hemskt ord) av bricks with stud on side, en teknik som gör att dinosaurien får knoppar åt flera håll (vilket i sig är snyggt men framför allt gör det möjligt att fästa tiles, tänder och cheeseslopes i annorlunda positioner). Här används också alla små vingbitar som ger udda vinklar. På ett bra sätt alltså.

Toppklass LEGO!
Toppklass LEGO!

Den mest geniala delen är dock huvudet som är fantastiskt. Käken kan öppnas på vid gavel och där glimmar gaddar både uppe och nere, tänder som består av två sorters bitar. Dinosaurien är ett jättefint bygge som avrundar

Byggbiten gillar: temat Creator i allmänhet och det recenserade setet i synnerhet!

Byggbiten gillar också: att vi får tre vitt skilda modeller i asken som alla passar in under namnet Rytande krafter!

Kunde ha gjorts bättre: flygplanets motorer

Recension: Sunset Speeder (31017)

Set: 31017 Sunset Speeder
Tema: Creator
Bitar: 119
Minifigurer: 0
År: 2014

Efter apor, viagra tukaner, view ekorrar och björnar här om veckan har det nu blivit så dags att grotta ner sig i ett mer vanligt Creatorset, approved nämligen en klassisk bil. Eller Speeder som Lego väljer att kalla dem, icke att förväxla med Star Wars-universumets speeders dock.

Coola och snygga bilar i Creatorserien har vi ju fått oss några till livs de senaste åren. Till exempel kom den gröna Street Speedern och den Blå Roadstern för ett par år sen. Nu får de sällskap av en orange kompis som de kan räjsa med vid närmaste stoppljus.

En grön Street Speeder och en blå Roadster
En grön Street Speeder och en blå Roadster

Den här är lite mindre än sina föregångare (tänk Christer Glennings röst…) i speederklassen men fyller väl sin funktion för någon som vill glida fram i solnedgången längs Daytona Beach. Bilen, som går i orange med vita och svarta detaljer är en liten och lättmanövrerad sak. Mycket av byggteknik och -lösningar känns igen från motsvarande äldre bilar, men allt är lite mer kompakt här. Två saker som jag verkligen gillar är de rundade formerna i framändan och detaljen med att sätenas ryggstöd är byggda med den rundade 2×1-biten. Dessutom kan man, utan större åthävor placera två minifigurer i bilen, vilket alltid är trevligt och ger lite mer liv åt saker och ting. Den här bilen ser i mångt och mycket ut som de där sportiga bilarna jag försöka bygga som liten, men aldrig riktigt hade bitar – eller kunskap – för att bygga.
Slutligen en liten sak som förenar den blå, gröna och orange bilen, förutom ränderna längs motorhuven: Den gula nummerplåten!

Me and my monkey, we drove in search of the sun...
Me and my monkey, we drove in search of the sun…

Bygge nummer två, av tre såklart, är en… ja… vad det nu heter… lastbil kanske… utan släp… truck på engelska, men inte på svenska…
Nåväl, det är ett litet charmigt bygge i alla fall, det kan vi, jag och mig själv vara överens med varandra om. Fronten är smart byggd genom att man vänt på bitarna i allmänhet och vindrutan i synnerhet och sånt är alltid kul. I övrigt innehåller den ett par snygga lösningar – och det där släpet som den saknar kan man alltid kasta ihop av bitar man har liggande hemmavid.
Har ni förresten hört om lastbilschaffisen som fick ont i hjärtat? Han kände ett truck över bröstet…

Jean-Claude van Damme is it good looking...
Jean-Claude van Damme is it good looking…

Avslutningsvis har vi då en ensitsig, öppen racingbil. Lite Formel 1-känsla, men ändå inte fullt ut. Men en cool bil är det fortfarande. Och det här är kanske, för ovanlighetens skull för ett tredjebygge, min favoritmodell i det här setet. Jag har alltid gillat den här typen av racingbilar – återigen en snyggare och smartare version av de bilar jag satte ihop som barn. De som jag lekte Niki Lauda vs Alain Prost med.
Här skulle jag kunna infoga en dålig vits om Niki Lauda, men det gör jag inte. Den kan dras i kommentatorsfältet om tillräckligt många kräver det av mig.

En riktig racer...
En riktig racer…

I viss mån är det här ett väldigt vanligt Creatorset. Vi har som sagt sett den här typen av bil som huvudmodellen utgör förut.
Men, och som alltid är det ett viktigt men, de två bonusbyggena är riktigt, riktigt bra. Normalt sett får man ett bra bygge, ett skapligt bygge och ett lite småtrist ett. Men här får vi faktiskt tre riktigt fina och roliga bilar som visar både Legos och Creators styrka på blott 119 bitar.

Känner du att du behöver utöka bilparken hemma så ska du, förstås, klicka här!

Recension: Skogsdjur (31019)

Set: 31019 Skogsdjur
Tema: Creator
Bitar: 272
Minifigurer: 0
År: 2014

Det var faktiskt ett tag sedan som vi behagade grotta ner oss i ett gammalt hederligt Creator-set. Så nog tycker både ni, cheapest jag och alla andra att det börjar bli så dags nu igen. Tänkte väl det. Dags att apa sig lite, helt enkelt.

Jag gillar ju Creator, det kan vi liksom börja med att konstatera. På något vis är det urtypen för Lego för mig. Det visar att man kan bygga mer än en enda sak av de bitar man är tilldelad. Genom åren har vi dessutom sett en hel del snygga bilar, hus och robotar i Creatorserien. Men ifjol bjöd de upp med en örn och i år får vi både en apa och tukan i ett set och en katt och en mus i ett annat.
Men vi tar, som sagt, sikte på apan och hans vänner.

En låda med möjligheter...
En låda med möjligheter…

Bygge nummer ett, av tre i klassisk Creatoranda, är alltså en apa och en tukan. Alltså en sådan där fågel med väldigt stor näbb, ni vet. En sån där som kan dyka upp i suspekta naturprogram. Apan är en långarmad sköning som har en hel del rörelse i sig tack vare kulleder i både armar och ben. Han står utan problem och är dessutom begåvad med en banan som han kan hålla i sina klåfingriga händer.
Tukanen är en färgglad liten gynnare med enorm näbb och det är vackert så. Båda djuren bjuder på ett par smarta lösningar, bara att apan kan gapa och vifta på öronen är ett stort plus i kanten, och är dessutom roliga att titta på.

Baaaanaaaaan...
Baaaanaaaaan…

Djur nummer två är en ekorre av något slag. Ska man lita på Brickset så är det en ”squirrel” och inte en ”chipmunk”, men be mig inte förklara skillnaden på svenska. Ekorre som ekorre kan jag känna. Ja, eller tallefjant som vi alla vet att det egentligen heter på norska. Somliga i familjen anser dock att han bär klara likheter med det stackars nötjagande djuret i Ice Age-filmerna.
Nog om artbestämningen.
Återigen ett par smarta bygglösningar och ett på många sätt rörligt och charmigt litet djur. Det enda man möjligen saknar är ett tillhygge i form av en kotte. Men å andra sidan blir det ju en del bitar över så något skoj ska man väl kunna skrapa ihop och bygga.

En korre? Nej, ekorre!
En korre? Nej, ekorre!

Avslutningsvis, eftersom alla goda ting ju är tre, bjuds vi på en liten nallebjörn. Här är artbestämningen lättare: Teddybjörn!
Kanske inte så där kramgo och mjuk så man vill brottas med den i sängen när man ska sova, men söt är det och precis som med apan kan man öppna och stänga munnen på den. Dessutom kan den både stå och sitta och vifta lite med armarna.

Här sitter jag och nallar mig...
Här sitter jag och nallar mig…

Tre söta djur där apan är min personliga favorit, tätt följd av björnen och ekorren. Ett lite udda creatorset och just därför ett set som är kul att ha och att bygga.

Vill du också apa dig där hemma?
Klicka då här!

Scrapbuilding

Scrapbooking har de flesta hört talas om men vad sjutton är scrapbuilding? Jag ägnade mig åt detta på semestern och det var riktigt roligt!

Så kom då äntligen sommaren och de sju veckors semester som jag väntat på så länge. Jag packade in familjen i bilen och så drog vi iväg de 60 milen ner till stugan på sydkusten. Utan en endaste LEGO-bit i bagaget. Hur skulle det gå?

Det visade sig bli en ren hypotetisk fråga för i stugan hittade sonen omedelbart ett par små, vcialis 40mg oöppnade LEGO-set. Ett kvitto bekräftade raskt min misstanke om att de härstammade från Clas Ohlson där min far har klippkort, passerkort, rabattkort, V.I.P-kort och allt de nu hittar på för sina stamkunder. Givetvis var det han som handlat. Sonen lade beslag på polissetet 7279 och jag fick det som blev över, nämligen Creatorsetet 5761 Minigrävmaskin.

Minigrävmaskinen direkt ur lådan

Vad är då scrapbuilding? Kajsa Warg myntade ett uttryck i sin uråldriga kokbok som beskriver det på ett bra sätt, nämligen ”man tager om man så hafva kan”. Och precis som husmamsell Wargs improviserade rätter är scrapbuilding en riktigt trevlig anrättning.

Alternativ Creatormodell från 5761
Alternativ Creatormodell från 5761

Många byggare håller minutiös ordning på sina bitar, pedantiskt ordnade efter färg, form, funktion eller liknande snillrika system. Andra menar att kaosartad och osorterad LEGO-låda inbjuder till ökad kreativitet och nya, smarta lösningar. Och även om den lille strukturfascisten i mig protesterar högljutt går det inte att kringgå den gamla sanningen – ”kaos föder kreativitet”…

Efter att ha byggt minidumpern i Creatorsetet smulade jag sönder den till dess minsta beståndsdelar vilket blev 56 bitar, samtliga i början av LEGO:s storleksspektrum. Sedan var det bara att sätta igång! Det blev ca dussinet små byggen och här är några av dem.

Muskulös maskin på fyra hjul
Stor rymdfajtare
Stor rymdfajtare
Liten rymdfajtare
Liten rymdfajtare
En tredje flygmaskin
En tredje flygmaskin

Hur roligt det än var måste jag bikta mig och erkänna att det blev en tur över sundet till LEGO-store på Ströget. Bättre karaktär än så har jag inte…

Recension: Trädkoja (31010)

Set: 31010 Trädkoja
Tema: Creator
Bitar: 356
Minifigurer: 1
År: 2013

Att jag är en stor fan av Creatorset kan knappast ha undgått någon som råkat halka in på den här bloggen av olika anledningar. Jag gillar framförallt möjligheterna som Creator ger, medications att det visar att man kan bygga flera olika saker av exakt samma bitar. Eftersom jag dessutom tycker om att ha en Legostad och inte är riktigt lika torsk på Fantasy och Sci-Fi som somliga kollegor på den här bloggen är Creatorhus alltid roligt att knåpa ihop.

Creator har gett oss bergshus, strandhus, timmerhus, familjehus, villor och lite annat smått och gott de senaste åren. Nu tar Lego dock konceptet i en lite ny riktning och hostar upp en trädkoja – och varför inte. Har vi hus måste de ha trädgårdar och vilket barn vill inte bygga en cool koja i trädgårdens största träd.

Så vi gör som vi brukar. Vi sliter tag i kartongen och öppnar den andaktsfullt, häller ut 356 färggranna bitar på första bästa bord och bygger ihop den medföljande minifiguren. Och eftersom det trots allt är en trädkoja så begåvas vi med en liten gosse med miniben, i ljusgrått, blå torso, röd keps och sommarfräknigt ansikte.

En kartong full av godis...
En kartong full av godis…

I vanlig ordning bjuds vi på tre byggen och vi vanlig ordning går vi igenom dem – ett efter ett. Så vi börjar med setets huvudnummer och det gör skäl för sitt namn och det bjuder på en hel del finesser och lek.
Till att börja med måste dock sägas att själva träden är lite småkrånliga att bygga, dock inte rent byggtekniskt utan för att brunt, mörkbrunt och svart flyter ihop så det blir svårt att se vilka bitar som egentligen ska sitta var.
Men när de gamla grumliga och närsynta gubbögonen vant sig vid sakernas tillstånd är allt under kontroll igen. Träden blir snygga och lösningen med kojans placering är smart. Vår lille buspojke, tillika kojans konung, har en hemlig skattkarta gömd i ett av de två trädens stammar, han har en stege som går att fälla upp (dels för att ingen annan ska komma upp till honom i kojan och dels för att klättra upp på andra våningen i själva bygget), han har en pizza, han har en liten vagn att dra runt saker i, han har en spann att fiska upp vatten med till kojan – och vatten är bra att ha däruppe…
…för den som försöker sig på att klättra upp oinbjuden kan räkna med att få sig en rejäl dusch. För alla bra kojor måste ha en fälla.
Dessutom finns både groda och hund att leka med. Så här är, som sagt, gott om lekvärde för Legopengen.

En koja full av bus och skojigheter...
En koja full av bus och skojigheter…

Bygge nummer två, det inte fullt så avancerade enligt Legoskalan, är också det en liten och charmig koja. Återigen bjuds vi på ett träd, dock bredvid kojan och inte under densamma.
Den stora finessen i den här modellen får dock sägas vara pizzaugnen som pizzaungen har inne i sin koja. Smart och snyggt bygge, precis som det ska vara.
Annars är det här inte någon jätterolig alternativmodell, det måste tyvärr erkännas. Det finns ett par roliga lösningar och det är rakt och elegant, men det är ett alternativ och det märks.

Klart grabben ska ha en egen brygga...
Klart grabben ska ha en egen brygga…

Modell nummer tre är, förstås, snäppet enklare än modell nummer två, som ju i sin tur var snäppet enklare än modell ett. Men det känns faktiskt ganska hugget som stucket vilken av de två alternativmodellerna som egentligen är enklast.
Här bjuds vi på en liten koja i två våningar och vagnen från huvudmodellen är tillbaka. Ja, inte exakt likadan, men ändock en skrinda att dra runt saker och ting i. Såsom skattkartor, pizzor, walkie-talkie eller annat.
En annan sak som är tillbaka är spannen att hissa upp saker i, dock inte vatten eftersom den här kojan inte har närhet till sådant. Men det finns alltid andra saker att hissa upp till övervåniningen. Såsom skattkartor, pizzor, walkie-talkie eller annat.
Återigen en charmig liten modell, men inte i klass med trädkojan. Men å andra sidan, nog köper vi Creatorhus för att bygga huvudmodellen? Klart vi gör det!

Kolla vilken koja...
Kolla vilken koja…

Sammanfattningsvis så är huvudnumret ett roligt bygge med massor av lekvärde och en bra investering för den som alltid drömt om att ge sig på ett eller ett par träd hemma i trädgården.
Alternativmodellerna har sin charm och innehåller ett par roliga lösningar som man kan få idéer och tips av, men det är trädkojan som är grejen här.

Byggbiten gillar: Trädkojan och dess finesser
Byggbiten önskar: Ett par roligare alternativ, kanske

Nog har du också alltid drömt om en egen trädkoja?!?
Klicka här i så fall.