Kategori: Architecture

LEGO-staden Berlin

Berlin är en fantastisk stad på många olika vis, inte minst på LEGO-vis. Att jag älskar Berlin är ingen hemlighet och här ska jag berätta varför!

Ich bin ein Berliner 

- John F Kennedy

Här finns massor att göra och staden vimlar av både små och stora guldkorn, bara man vet var man ska leta. För den vanliga turisten finns det bra guideböcker, men hur ska man planera den perfekta LEGO-helgen i staden? Ett bra tips är att börja med boendet.

Ett av de bästa hotellen i Berlin är Scandic Hotel am Potzdamer Platz, komplett med svenska flaggor och älgstaty i naturlig storlek så vi nordbor känner oss som hemma. Läget är centralt och standarden på både boende och restaurang är hög. En del av personalen talar till och med svenska om du tycker din skoltyska är knagglig eller om du lätt går vilse i grammatiken. Resan med taxi från flygplatsen Tegel tar ca 25 minuter och kostar runt 20 euro. Sedan är det bara att börja!

Utbudet av butiker som säljer LEGO är stort och priserna är i linje med de svenska, till och med något lägre här och var. På gångavstånd från hotellet finns dels Mall of Berlin inklusive leksaksaffär med stor LEGO-avdelning och dels köpcentret Arkaden med ytterligare en leksaksaffär värd att besöka. I stort sett pratar vi standardutbud här med ett och annat utgånget set på hyllorna.

LEGO-store Berlin
LEGO-store Berlin, stängd för ombyggnad

Som Byggbiten rapporterat tidigare har Berlin också sin alldeles egen LEGO-store. Besvikelsen blev dock stor när jag var där i juni då butiken var stängd under en vecka för om- och utbyggnad. Snacka om dålig tajming. Naturligtvis skulle den öppna med pompa och ståt (och en massa trevliga öppningserbjudanden får man förmoda) samma dag som det var dags att flyga hem. Trist eftersom jag sett fram emot Pick-a-brick, några exklusiva set och givetvis Berlin från serien Architecture Skylines. Där gick jag bet.

Nåväl, med alla butiker som säljer LEGO i Berlin borde det inte vara någon större skada skedd. Eller? För varje butik jag besökte tilltog paniken då setet var slut precis överallt. Kanske inte så konstigt att just detta set är populärast i stan, både bland turister och berlinare. Det bor trots allt dryga 3 miljoner potentiella köpare i staden.

Just det, i Berlin finns också LEGOLAND Discovery, bekvämt nog ligger även det vid Potsdamer Platz . Missa inte det!

Berlin Skyline
Berlin Skyline

Hur gick det då med mitt Berlinset? Räddningen kom efter att jag checkat in på min flight hem från Tegel. Där, mitt i butiken på flygplatsen stod en pall fullsmockad med Berlin-set. Ganska så självklart egentligen då Berlin Skyline är en perfekt souvenir att ta hem. Roligt att bygga och vackert att ha i hyllan – vill man ha ut något mer av ett ”vuxet” LEGO-set?

Kartongen är stabilare och lyxigare än den vanliga papp som LEGO-kartonger tillverkas av, men det är byggbeskrivningen som signalerar att du precis ska till att bygga ett set utöver det vanliga. Den är påkostad med tjocka, glansiga papper och högkvalitativ limning i ryggen. Faktadelen om byggnaderna är rolig att läsa och finns på både engelska och tyska.

Påkostad byggbeskrivning...
Påkostad byggbeskrivning…
...med både ritningar och fakta inuti!
…med både ritningar och fakta inuti!
Lyxig låda där man kan förvara setet om det behöver monteras ned.
Lyxig låda där man kan förvara setet om det behöver monteras ned.

Berlin Skyline innehåller sex av stadens landmärken vilka representeras av fyra högklassiga byggen (samt två mer medelmåttiga byggen). Microskalan har alltid fascinerat mig och jag slås gång på gång hur man kan avbilda så maffiga byggnader med få och små bitar.

De bästa byggena är utan inbördes ordning Reichtag, Brandenburger Tor och Deutsche Bahn Tower. Sett från hotellet ligger Riksdagshuset en ca 15 minuters promenad igenom Tiergarten (den stora parken mitt i Berlin) och är väl värt ett besök, särskilt om man kan få tag på en biljett till en guidad rundtur. Om man istället följer Tiergartens östra gräns passerar man Brandenburger Tor som ligger längst upp på paradgatan Unter den Linden. Deutsche Bahn Tower ligger vid Potzdamer Platz och kan ses från de flesta av Scandics hotellrum!

Reichtag
Reichtag Berlin
Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

Setet fungerar som en liten turistguide och förutom de ovanstående byggnaderna finns också Berlinmuren, Victory Column och TV-tornet representerade. De är också värda att besöka!

Byggbiten gillar: Den gedigna kvaliteten och de högklassiga byggena.

Byggbiten dissar: Byggets bas är 5 mm för bred för att rymmas i IKEA:s ledupplysta displaybox SYNAS! Men det går att rationalisera bort en knopp längst till höger på basplattan och klämma in den!

Ett år med Lego – XI

Det har ju hänt att jag då och då rapporterat från mina resor runt om i vida världen. Och eftersom det är ett tag sedan så är det verkligen på tiden att jag gör det igen. Så här kommer en kort rapport från en stad som varit huvudstad i fler länder än vad många människor någonsin besökt – för de har faktiskt Lego också här.

Just denna helg arrangeras inomhus-EM i friidrott i den serbiska huvudstaden Belgrad och även om den inte, likt sin tjeckiska motsvarighet, är utrustad med ett Legomuseum så möttes jag av reliker från förr också här.
Eftersom vädret i skrivande stund är bra nog för att köra inne-EM utomhus så tog jag en promenad från tävlingshallen till hotellet efter förmiddagens tävlingspass och på vägen sprang jag rakt in i Toy Land och även om den verkade ha sett sina allra bästa dagar redan långt innan Tito la näsan i vädret så vågade jag mig in.

Om du handlar på Toy Land får du en så här fin påse...
Om du handlar på Toy Land får du en så här fin påse…

Väl inne sökte jag mig likt en målsökande missil från Reagans Star Wars-program fram till Legohyllan – och den var ärligt talat inte mycket att skriva hem om. Jag hade ett kort ögonblick närt en from förhoppning om att en så gammal och till ytan sliten butik skulle kunna erbjuda ett par godsaker, men icke sa Novak (Djokovic). Istället fanns det bara i stort sett helt nya set, så som DC Super Hero Girls och sånt. Men märkligt nog också ett par Architecture och när jag såg det nya Sydney-setet så kunde jag bara inte hålla fingrarna i styr – ty Sydney är en stad som jag minns med mycket glädje, trots en osannolikt bitter fjärdeplats i mitt första OS.
Men det säger ändå en del om just den stadens kvalitéer.
Och efter att ha väntat på min tur i kassan marginellt kortare tid än det tar att åka Vasaloppet, trots att jag var den enda kunden i butiken eller kanske just därför, så betalade jag de dinarer som krävdes och gick sen ut i solskenet igen.

Svårt att låta bli när man hittar Sydney i Belgrad...
Svårt att låta bli när man hittar Sydney i Belgrad…

Fast nej, det gjorde jag ju inte. För när jag klev ut ur själva butiken så såg jag det jag missat på vägen in i den. För i foajén, där det fanns ett litet café som jag inte var modig nog att beställa något från, stod en gammal Lego System-monter med stämpeln ”Novo” på. Novo betyder ny på serbiska och det var i det här sammanhanget en sanning med ofattbara mängder modifikation.

En gammal klassisk monter
En gammal klassisk monter

För en närmare titt på seten som fanns där inne i montern visade att de härstammade från samma år som jag slog igenom internationellt som höjdhoppare – alltså 1998.
Och eftersom det nu är åtta och ett halvt år sedan jag la av så måste det vara ett par år sedan.

The Temple of Anubis från det glada 90-talet
The Temple of Anubis från det glada 90-talet

Alltså blev jag kvar vid den där montern en stund och tog ett par bilder medan stöket och böket pågick någon helt annan stans i Belgrad eftersom jag var helt ensam och övergiven.
Sen gick jag i alla fall ut i solskenet igen och kände mig nöjd och glad med mitt köp och att ha sponsrat den lokala handeln lite extra.

Ett hemlighetsfullt berg...
Ett hemlighetsfullt berg…

Det här är för övrigt ungefär första gången jag besöker just Belgrad – jag har varit på flygplatsen vid två tillfällen och av olika orsaker tidigare – så därför tänkte jag till lite innan jag åkte hit:
Vad vet jag egentligen om Belgrad?
Jo, jag vet att det är ett av delsvaren på världens kanske bästa På spåret-fråga: Genom vilka fyra europeiska huvudstäder flyter floden Donau?
Och jag vet att de har ett fotbollslag som heter Röda Stjärnan här, och just denna eftermiddag spelar de derby mot Partizan Belgrad dessutom – men frågan är om jag vågar mig på att gå dit. Det kan tydligen gå rätt hett till i de där drabbningarna påstås det…
Nåväl, en röd stjärna i Lego fick det i alla fall bli byggt hemma innan jag åkte hit.

Röda Stjärnan
Röda Stjärnan

Så om ni också skulle råka ha vägarna förbi Belgrad av en eller annan anledning och då hamnar på den sida av älven (floden Sava…) som inte är centrum och i närheten av Kombank Arena – då kan ni nästan känna doften av Toy Land:

Jag kan eventuellt ha överdrivit dess sjaskighet lite, men det såg värre ut i solsken...
Jag kan eventuellt ha överdrivit dess sjaskighet lite, men det såg värre ut i solsken…

Kärleksbombningen: Architecture Skylines

Jag kan inte påstå att LEGO Architecture är ett tema som legat mig särskilt varmt om hjärtat – jag har aldrig någonsin ever ägt minsta lilla set av de arkitektoniska mästerverken. Men oboy, lita på att det snart kommer att ändras!

Hello folks, dags att öppna bombluckorna igen och kärleksbomba med ett äkta lass högexplosiv amor! Venedig, New York och Berlin – 2016 kommer gå till historien som året då jag växlade in på LEGO Architecture. Anledningen är det nya undertemat Skylines som kort och gott är Architecture i mikroskala. Seten är helt enkelt gudomligt vackra och omöjliga att motstå!

Första vågen har släppts lös och består av de tre städerna ovan. För mig är detta ett särskilt intressant val eftersom det internationellt sett finns två städer jag älskar och en stad jag i det närmaste avskyr. Lustigt nog finns två av dessa tre med här.

Berlin Skyline i mikroskala
Berlin Skyline i mikroskala

Ett nytt LEGO-tema att samla på är det sista jag behöver just nu men dessa charmiga stadskonturer är svåra att värja sig emot. Frågan är bara om det är läge att gå all in och skaffa samtliga som kommer släppas eller om man ska nöja sig med de städer man besökt?

The Big Apple
Det stora äpplet

Seten ser kanske inte så mycket ut för världen men det är rejäla doningar – New York består till exempel av nästan 600 bitar!

Venedig
Venedig – broarnas och kanalernas stad

Berlin och Venedig klockar in på cirka 300 respektive 200 bitar, men så kostar de också ungefär hälften så mycket som New York.

öljkölkj
Riksdagshuset med sin glaskupol, Victory Column, Deutsche Bahn Tower, TV Tower och Brandenburger Tor – alles Güte i ett enda set!

En av mina absoluta favoritstäder är Berlin så den är givetvis ett måste. Det finns så mycket roligt att göra i stan med omnejd och som grädde på moset är LEGO-store Berlin en höjdare! New York är heller inte så illa om man har en si sådär 2-3 veckor att slå ihjäl =)

lökjlkj
På New York skyline trängs Frihetsgudinnan, Empire State Building och Chrysler Building. Resten av byggnaderna känner jag inte igen… Dåligt!

Venedig är däremot en varm, skitig och skränig stad. Jag besökte St Marks Basilika, åt en lunch och  tillbringade sedan 4 timmar sovandes på en skuggig parkbänk. Det var så varmt att en nordbo knappt kunde vistas utomhus så det var bara att hoppa på tåget och vända norrut igen. Visste du att förutom Marco Polo också Casanova och Vivaldi kommer från Venedig? Stackare…

Suckarnas bro, Basilikan och en rad andra byggnader!
Suckarnas bro, Basilikan och en rad andra byggnader!

Så vilken är min andra favoritstad då? Jag håller lite på den till dess att jag laddat om mitt trogna gamla bombplan. Jag kan dock avslöja att den ligger på södra halvklotet men sannolikt inte dyker upp som Architecture Skylines på ett bra tag. Jag får nog bygga en egen…

JuLEGOkalendern: Lucka 7

Vi är varken i första, viagra andra eller ens tredje hand en blogg som ägnar oss åt att skriva nyheter och se framåt. Men så här i slutet av året vill man ändå då och då ta chansen att se vad som komma skall i nådens år 2016.

Architecture har sedan 2008 brutit ny mark i Legovärlden och själv har jag slagit fast att jag inte alls behöver köpa alla set som kommer, page bara de landmärken som jag sett med egna ögon. För det har i huvudsak varit olika kända byggnader det har handlat om genom åren, page vi har till exempel sedan tidigare tittat närmare på Eiffeltornet, Brandenburger Tor och Baracken, men från och med nästa år kommer en skön serie med Skylines.
And you got to love it!

De tre valen känns i tur och ordning: Självklart, logiskt och överraskande.

För nog får man säga att New York City är givet. Det finns väl ingen stad som är så känd och har så många givna landmärken att visa upp på en och samma gång…

First we take Manhattan...
First we take Manhattan…

…också Berlin kvalar väl in under kategorin kända städer med byggnader vi känner igen…

...then we take Berlin!
…then we take Berlin!

…men hur trevligt det än är att åka gondol under rialtobron är Venedig en högoddsare i de här sammanhangen.

Ja, och Venedig också när vi ändå är igång!
Ja, och Venedig också när vi ändå är igång!

Men å andra sidan har ju Venedig figurerat som Lego förr och jag gillar att det gör det igen. Inte minst för att jag har varit där och därmed har en godtagbar ursäkt för att köpa det här setet. I Berlin har jag också varit, flera gånger till och med och kan alltså köpa också den. Dock måste jag resa till New York på riktigt, jag är rädd att en mellanlandning på Newark inte är godkänt här…

Nåväl, jag gillar Architecture som serie och jag gillar att det utvecklas mer och mer och i nya banor.
Men visst hade det varit häftigt med ett svenskt set så småningom, antar att Globen ligger bäst till i nuläget eftersom Tallmovallen inte är direkt världsberömd.
Än.

Recension: The Eiffel Tower (21019)

Set: 21019 The Eiffel Tower
Tema: Architecture
Bitar: 321
Minifigurer: 0
År: 2014

Det finns väl ärligt talat få landmärken i Europa som är så välbekanta som det där tornet i Paris. Det som Gustave Eiffel och kompani byggde till världsutställningen 1889. Själv såg jag det på håll både 1997 och 1998 innan jag till slut fick åka upp en bit i det både 2002 och 2003. 2014 fick jag äntligen bygga det i Lego.

Det är förvisso bara början av januari än och därmed inte riktigt dags att redan möta våren i Paris. Men man kan ju ändå skaffa sig en försmak av åtminstone den franska huvudstaden. För ett par år sedan kom ett närmast magnifikt Eiffeltorn i Lego på 3428 bitar (!) och nu får vi alltså en mindre modell i den serie som kallas för Architecture.
Själv har jag som idé att jag ska samla på mig de set i den här serien som jag har sett i verkliga livet, healing däribland Big Ben, Brandenburger Tor och Sungnyemun – och så också Eiffeltornet.
Jag kan väl tycka att kvaliteten på seten i den här serien tyvärr är rätt varierande, både Empire State Building och Burj Khalifa är ärligt talat rätt trista medan exempelvis Vita huset och redan nämnda Brandenburger Tor är riktigt, riktigt fina byggen.
Eiffeltornet placerar lyckligtvis in sig i den senare kategorin.

Ett torn, ett torn, mitt kungarike för ett torn...
Ett torn, ett torn, mitt kungarike för ett torn…

Men för att börja nedifrån, både på tornet som sådant och i betyg, så gillar jag inte riktigt tornets själva fäste i bottenplattan. Man får en känsla av att det nästan svävar i tomma luften plus att det inte riktigt känns proportionerligt med resten. Antingen borde bottenplattan varit något lite större eller tornet något lite mindre. Den valda lösningen är inte klockren, helt enkelt.
Tittar man däremot uppåt lite i tornet så är det riktigt bra. Dels känns proportionerna rätt och dels ser det ut som Eiffeltornet – något som måste ses som en fördel i just det här fallet.
Bygget blir, som så ofta i den här serien, lite repetitivt eftersom tornet ser likadant ut från alla fyra väderstrecken. Men det får man bjuda på, inte minst som tornet som helhet blir snyggt.
Dock gäller det att vrida till det lite när det är färdigt så att det inte blir snett och lutande-tornet-i-Pisa-aktigt vilket är lätt hänt.

Snygg låda, snyggt torn
Snygg låda, snyggt torn

Avslutningsvis får alla set Architecture-serien ett jätteplus för den grymt snygga svarta kartongen och ritningen med all sin historia och kuriosa kring tornet.
Gillar man snygga Lego-byggen, gillar man kända byggnader och gillar man kultur, historia och arkitektur så är det här en given vinnare.

Längtar du också efter våren i Paris?
Jamen, ta del av den här då!

Julklappstips

Det lackar mot jul och om du är osäker på vad du borde stoppa i paketen och slå in så behöver du inte oroa dig mer. Byggbiten ger dig, online förstås, pharm lösningen på alla dina bryderier.

Till lillebror
Litet: 5813 Blixten McQueen
Snabbare än åskan är vår vän,
Röd och kvick som bara den!

Mellan: 4631 Mitt första byggset
En gång var vi alla små,
ett första byggset fick vi då!

Stort: Lego Star Wars bäddset
Aldrig mera rädd om natten,
Luke och Han tar hand om knatten!

Till storasyster
Litet: 6858 Catwoman Catcycle City Chase
En läderlapp på jakt i natten,
ska han hinna fånga katten?

Byggbitens recension här.

Mellan: 7346 Huset vid havet
Strandnära läge vill alla ha,
Ett blått hus vid havet, det blir väl bra!

Byggbitens recension här.

Stort: 3315 Olivias hus
Håkan sjöng om vän med bil,
Olivia hon bor med stil!

Till mamma
Litet: Lego radio
Sång och dans kan bli ditt val,
när du fått in rätt kanal!

Mellan: Lego Birthday Party Kit
Finns där oro inför festen,
här finns allt att ge till gästen!

Stort: 10220 Volswagen T1 Camper Van
Minns ditt liv i folkabuss,
där du av pappa fick en puss!

Till pappa
Litet: 9490 Droid Escape
Två droider försvann i röken,
kraschade väl i en öken!

Byggbitens recension här.

Mellan: Alarmklocka Darth Vader
Svårt att på morron komma upp,
Darth är bättre än en tupp!

Stort: 10216 Winter Village Bakery
Älskar du tårta och biskvi,
här har du ett bageri!

Till farfar
Litet: 9469 Gandalf arrives
En trollkarl stor och grå och grann,
Frodo ute på vägen fann!

Byggbitens recension här.

Mellan: 21011 Brandenburger Tor
Till dig som älskar arkitektur
och en smula byggkultur!

Byggbitens recension här.

Stort: Olympiska minifigurer
I London gjorde de succé,
här och nu de gör entré

Till mormor
Litet: Röd julkula
Till dig som vill din julgran smycka
genom pynt din glädje uttrycka

Mellan: Lego salt och peppar
Får du ingen smak på maten,
dessa två gör slag i saken!

Stort: 3844 Creationary
Spela, tävla, bygg och skapa,
bara gissa, är det en apa?

Till polaren
Litet: 9462 Mumien
Inlindad från topp till tå,
lever det gör han ändå!

Mellan: 21013 Big Ben
Med hjälp av ritning och struktur,
strax du byggt ett välkänt ur!

Stort: 21102 Lego Minecraft
Dataspel blev Legosats,
sätt nu bitarna på plats!

Till pojkvännen
Litet: Legoidéer stora boken
Om du bara vänder blad,
finns idéer rad på rad!

Mellan: 3866 Battle of Hoth
Ont mot gott bland snö och is,
vinnaren kan få ett pris!

Stort: 9397 Timmerbil
Det är kul att lasta stockar,
detta fordon mer än rockar!

Byggbitens recension här.

Ho-ho-ho and Merry christmas!!

Recension: Brandenburger Tor (21011)

Set: 21011 Brandenburger Tor
Tema: Arcitechture
Bitar: 363
Minifigurer: 0
År: 2011

Hösten 1989 drog förändringens vindar över Europa. Något som bland annat avspeglade sig på Eurovision året efter. Om inte annat för att Norges Ketil Stokkan besjöng Brandenburger Tor – och i gammal fin norsk tradition kom han på sista plats (delat med Finland som också värnar exakt samma tradition). Så dålig är nu ändå inte låten, shop men den är ändå inte i klass med det Lego-set som släpptes oslagbara tjugoett år senare…

Jag är fortsatt lite kluven till Legos Arcitechture-serie. kanske för att det inte är något direkt lekvärde i seten utan mer av utställningsföremål – och som sådana vill jag ju ha alla, eller ingen. Men istället har jag och mig själv gjort oss en liten kompromiss med varandra och bestämt oss för att skaffa de som vi besökt eller i varje fall sett med egna ögon i verkligheten. Och med egna ögon räknas också genom bussfönster, varför jag skaffade mig Big Ben när jag besökte London i somras.

Något jag kommit att beundra med Legobyggen sådär i allmänhet är förmågan att fånga detaljer och likhet med verkliga förlagor med hjälp av de bitar som finns – utan att använda tryck på dem – och med de hinder som detta givetvis också för med sig. Och inget fångar denna beundran mer än just Arcitechture-serien. Brandenburger Tor (eller Brandenburg Gate som den också kan kallas om man väljer den Lego-biten…) har jag haft äran att strosa förbi på riktigt och alltså pryder den sin plats i en hylla som heter precis som en gammal Gyllene Tider-hit.

Till att börja med är det alltid kärlek vid första ögonkastet när man plockar till sig ett sådant här set ur Lego-hyllan. Kartongen är snygg och kompakt. Det är alls inget fel på luften i Billund, men den får gärna stanna där istället för att fylla ut kartonger i fabriken. Här får man en papplåda fylld till brädden med Lego – precis det som man vill ha och är ute efter.
Dessutom är ritningen (läsningen, kartan, beskrivningen… vad kallar ni dem där hemma?!?) snygg och informationsrik. Man får inte bara en byggbeskrivning, man får dessutom en alldeles egen liten historielektion på köpet. Och det finns ju ärligt talat få europeiska städer som upplevt mer historia de senaste 100 åren än just Berlin och få områden i Berlin som sett mer än kvarteren kring vår norska favoritschlager.
Och då syftar jag inte på Alexander Rybaks Fairytale – trots att han kom ut som AFOL hos Skavlan här om veckan.

Bygget som sådant är inte heller mycket att anmärka på. Det är småskaligt, detaljrikt och snyggt. Ska man ändå vara lite gubbgrinig på något så är det väl möjligen att det blir väldigt mycket upprepningar och att bygget i sig inte är någon superstor utmaning rent tekniskt sett. Men det är ett par fiffiga lösningar och färgskalan är snygg – vilket naturligtvis gör att också slutresultatet blir snyggt och att det pryder sin plats i Lego-historien och -hyllan.

Så har man varit i Berlin eller bara har något slags intresse för staden i allmänhet och dess historia i synnerhet så är det här ett givet köp. Och har man bara tid och lust, energi och pengar kan man bygga sig en egen Unter den Linden, en mur, ett TV-torn och lite annat smått och gott att lysa upp vardagen med.
Det här är kort och gott 363 Legobitar världshistoria!!

Byggbiten gillar: Suspekta norska schlagers
Byggbiten önskar: Turning Torso i Lego

Vill du också leka världspolitiker och hålla brinnande brandtal?!?
Då kan du köpa ditt eget exemplar av Brandenburger Tor här.

London Calling

Världens blickar är i detta nu riktade mot London och de Olympiska Spelen. Eftersom Byggbiten gärna vill hänga med i svängarna gjorde vi som alla andra medier med självaktning – vi skickade dit vår korrespondent för att utforska stadens (Lego)möjligheter.

Här är hans berättelse från vimlet.

Rykten har gjort gällande att de olympiska minifigurerna skulle vara svåra att få tag på. Andra rykten har pekat på att det i ett köpcentrum nära OS-byn skulle finnas en Legoversion av den olympiastadion där OS invigdes i fredags och där friidrotten snart ska gå av stapeln. Rykte nummer två borde alltså innebära att det i detta köpcentrum skulle finnas Lego i mängd och därmed också olympiska minifigurer.

Således hängde jag min väska på axeln, site tog tunnelbananas röda linje till Stratford och började jakten likt en brittisk upptäcktsresande på 1800-talet. Enligt uppgift skulle det enorma legobygget förställande Olympic Stadium finnas på våning tre. Jag tog mig dit och sökte av området med hökblick. Ganska snart såg dock mina närsynta ögon en bekant röd och vit skylt – på våning ett. Likt en drottning och en hemlig agent på en OS-invigning kastade jag mig dödsföraktande ut i tomma luften och färdades med blixtens hastighet två våningar ner. Där stod en alldeles tvättäkta Lego Store mitt i djungeln och skyltade med olympiska minifigurer i drivor. Dessutom fanns lösplock och allt annat som hör en riktig Lego Store till.
Jag hade likt Stanley funnit min Dr Livingstone och klev helt utan fruktan in genom pärleporten till paradiset.

Med ögonen brinnande av längtan frågade jag expediten vid minifigurerna om jag fick köpa mig en låda. Men nej, more about det fick jag inte. Gränsen gick vid att köpa nio stycken. Å andra sidan fanns ingen regel om hur många gånger man fick köpa nio stycken. Alltså slog jag till. En gång. Två gånger. Tre gånger… och några till.

Däremot var det från början lite småsvårt att känna exakt vilken figur som är vilken. Varken simmaren, healing judokan eller ryttaren har några andra attribut än sina frisyrer. Boxaren får man känna på antingen hjälmen eller de stora handskarna. Stafettlöparen på stafettpinnen och tyngdlyftaren på en likadan pinne men med vikter som bonus. Bågskytt, gymnast och tennisspelare är dock enklare att hitta. Enligt expediten – med sagolik fingertoppskänsla – var boxaren och simmaren de mest populära. Och med tiden kom också jag att lära mig hitta exakt det jag sökte i de små påsarna.

 

Betydligt lugnare i sinnet med ett gäng minifigurer som sällskap utforskade jag resten av butiken. Nappade till mig 21013 Big Ben eftersom jag ändå var i London men lyckades stå emot alla tänkbara locktoner från den enorma och fantastiska 10214 Tower Bridge.

Som den rutinerade resenär jag ändå är såg jag dessutom till att besöka dessa sevärdheter också i verkligheten. Minifigurerna fanns nämligen i allra högsta grad i levande format och i oanad mängd inne i OS-byn bredvid Lego Store. Dessutom var de inte enbart brittiska där och heller inte instoppade i påsar – å andra sidan kanske inte lika vänligt inställda till att bli klämda på. Big Ben tickade på i all sin prakt uppe i Westminsterpalatsets norra klocktorn och Tower Bridge var elegant pimpad med olympiska ringar.

När man tänker på det så är det smått fantastiskt att idrottsvärlden väljer att hylla Lego på det här sättet, att de drar ihop all världens idrottare på en och samma plats bara för att visa upp hur de olympiska minifigurerna ser ut på riktigt.

/Er man i verkligheten

Har du inte möjlighet att åka till England finns det olympiska minifigurer att köpa här, Big Ben hittar du här och Tower Bridge här.

Recension: The White House (21006)

Namn: 21006 The White House
Tema: Architecture
Bitar: 560
Minifigurer: 0
År: 2010

Jag har alltid sett Lego som en leksak, viagra order treatment något jag bygger ihop och leker med och går det sönder så ingår det i leken att bygga ihop det igen. Vita huset är ingen leksak. Om man nu inte känner för att leka Independence Day vill säga, viagra då är det helt perfekt.

För mig har Architecture-serien haft lite av känslan ”alla eller ingen”. Antingen köper jag dem alltihop och ställer upp dem snyggt och prydligt på en hylla. Eller så köper jag ingen alls av dem. Undantaget förstås om det kommer något set som jag har en personlig relation till. Vilket det också snart gör, viagra sale nästa set i serien sägs ju bli Operahuset i Sydney. En av mina favoritstäder på jorden och dessutom platsen för mitt första OS. Släpper Lego någonsin Parthenon garanterar jag att jag står först i kön för att köpa den.

Men Vita huset var det ju.
Det är kärlek vid första ögonkastet. Kartongen är inte bara snygg, den är dessutom till brädden fylld med lego. Har man en gång öppnat locket är det svårt att stänga det igen om man inte tagit ut innehållet först. Alltså låter jag bli och istället öppnar jag de sju påsarna och sätter igång.

Redan kartongen lockar till byggande, kärlek vid första ögonkastet

Ritningen (eller kartan som jag sa i unga år, eller läsningen som min son länge envisades med att kalla den) är också den snygg och informativ. Den inleds med fakta om arkitekten James Hoban och fortsätter med information om både staden Washington och byggandet av Vita huset – den amerikanske presidentens bostad sedan den 1 november 1800. Först på sidan nio börjar byggandet som sträcker sig över 54 steg innan vi får läsa designern Adam Reed Tuckers egna ord om skapandet av set nummer 21006, The White House.

Ritningen, kartan, läsningen är stilren i svart och med information om Vita huset här och var

Själva byggandet känns på sätt och vis annorlunda mot ett vanligt bygge. Jag inbillar mig att det beror på att det här är ett set som byggs en gång och aldrig mer. Inga bitar får sitta det minsta snett, inga skarvar får bli för tydliga, det är noggrannhet som gäller – från början till slut. Det är inget komplicerat eller stort bygge och det kanske är precis där spänningen i byggandet ligger – i det kompakta och lilla formatet. Vilket i sin tur innebär många små bitar och en del pillande för att få saker och ting rätt och på plats.

Vita huset i all sin glans, och det pryder vilken hylla som helst

Men det blir snyggt och faktiskt riktigt porträttlikt, om man kan använda det uttrycket om byggnader, när det är färdigt och det pryder sin plats i legohyllan med den äran – och i slutändan är det väl precis det som är meningen med hela den här serien.

Setet kan köpas här.

Vi gillar: Stilrent och snyggt både vad gäller kartong, ritning och färdigt bygge
Kunde ha gjorts bättre: Lite mycket upprepningar i byggandet

Recensioner

Architecture
21006 The White House
21011 Brandenburger Tor
21019 The Eiffel Tower

Basic
10663 Creative Chest System

Bionicle
70782 Protector of ice och 70788 Kopaka – Master och ice

Castle
7948 Utpostanfall

Chima
70004 Wakz vargspårare
70113 Chistrid
70123, 70124, 70125, 70126 och 70127 Chima Legendary Beasts
70131 Rogons stenslungare
70143 Sir Fangars sabeltandsskepp
70206 CHI Laval

City
3181 Passagerarplan
4200 Gruvjeep
4201 Lastare och tippbil
4206 Återvinningsbil
4207 City garage
4209 Brandflygplan
4429 Sjukhus
4432 Sopbil
4434 Lastbil med tipp
4436 Patrullbil
4437 Polisjakt
4643 Båttransportvagn
7208 Brandstation
7239 Stor brandbil
7288 Mobil polisenhet
7566 Bonde och 7567 Resenär
7942 Brandchefens räddningsbil
60001 Brandchefens bil och 60002 Brandbil
60004 Brandstation
60007 Biljakt
60008 Inbrott på museet
60023 City startset
60025 Grand Prix-transport
60032 Arktisk snöskoter
60033 Arktisk isbandstraktor
60042 Biljakten
60043 Fångtransport
60045 Polispatrull
60049 Helikoptertransport
60060 Biltransport
60068 Tjuvarnas gömställe
60073 Servicebil
60074 Bulldozer
60078 Utility Shuttle
60080 Spaceport
60084 Racing Bike Transport
60086 Lego City Starter set
60092 Djuphavsubåt
60102 Flygplats VIP Service
60104 Flygplats
60107 Stegbil
60117 Skåpbil och husvagn
60128 Polisjakt
60134 Kul i parken
60147 Fiskebåt
60166 Tung räddningshelikopter

Creator
5891 Familjevilla
6192 Jetplan
6913 Blå roadster
7291 Gaturebell
7346 Huset vid havet
31007 Robot
31009 Liten stuga
31010 Trädkoja
31017 Sunset Speeder
31019 Skogsdjur
31023 Gula racers
31024 Rytande krafter
31037 Äventyrsfordon
31048 Lakeside Lodge

Cuusoo/Ideas
21103 The DeLorean Time Machine
21303 WALL•E

Dino
5884 Raptorjakt

Disney Princess
41050 Ariels fantastiska skatter och 41051 Meridas höglandsspel

Duplo
5813 Blixten McQueen
6784 Fantasisortering
6785 Creative Cakes
10515 Ariels undervattensslott
10552 Fantasibilar
10556 Creative Chest

Elves
41077 Aira’s Pegasus Sleigh

Friends
3061 Parkcaféet
3937 Olivias racerbåt och 3939 Mias sovrum
41001 Mias magiska trick och 41011 Stephanies fotbollsträning
41008 Heartlake City Pool
41016 Adventskalender
41017, 41018, 41019 Påsar serie 1
41020, 41021, 41022 Påsar serie 2
41030 Olivias glasscykel
41044, 41045, 41046 Påsar serie 5
41031 Andreas bergsstuga
41097 Varmluftsballong i Heartlake
41311 Heartlakes Pizzeria

Galaxy Squad
70706 Kraterkrypare
70707 CLS-89 Eradicator Mech

Games
3864 Mini-Taurus

Harry Potter
4738 Hagrids stuga

Juniors
10722 Ormuppgörelsen

Kingdoms
7188 Kungligt bakhåll

Lone Ranger
79108 Flykten i diligensen
79111 Constitution Train Chase

Lord of the Rings
9469 Gandalfs ankomst
9470 Honmonstret anfaller
9471 Uruk-hai Army
9472 Striden vid Väderklint
9473 Morias gruvor
79005 Trollkarlarnas kamp
79006 Elronds råd
79007 Slaget vid Svarta porten
79008 Piraternas bakhåll

Minifigurer
71002 Serie 11

Monster Fighters
9461 Träskmonstret och 9462 Mumien
9467 Spöktåget

Ninjago
2254 Bergstempel
9443 Reptyrhelikopter
9448 Samurais robot
75501 Krigarmotorcykel
70502 Coles jordborr
70720 Svävarjägare
70721 Kai Fighter
70725 Nindroid MechDragon
70726 Destruktoid
70727 X-1 Ninjamobil
70737 Titan Mech Battle
70739 Airjitzu Kai Flyer

Pharaoh’s Quest
7325 Kobrastatyns förbannelse

Pirates

70409 Shipwreck Defence

Power Miners
8957 Mine Mech

Prince of Persia
7572 I kamp med tiden

Racers
9094 Star Striker

Space Police
5982 Rånarrymdskepp

Star Wars
7877 Naboo Starfighter
8014 Clone Walker Battle Pack
9490 Droid Escape
9491 Geonosian Cannon
9496 Desert Skiff
9498 Saesee Tiin’s Jedi Starfighter
9525 Pre Vizsla’s Mandalorian Fighter
9676 TIE Interceptor & Death Star
10225 R2-D2
75000 Clone Troopers mot Droidekas
75002 AT-RT
75003 A-wing Starfighter
75006 Rancor Pit
75009 Hoth planetset och 75011 Alderaan planetset
75017 Duel on Geonosis
75019 AT-TE
75020 Jabba’s Sail Barge
75021 Republic Gunship
70035 Kashyyyk Troopers
75028 Clone Turbo Tank, 75030 Millennium Falcon och 75031 TIE Interceptor
75040 The Phantom
75041 Vulture Droid
75052 Mos Eisley Cantina
75054 AT-AT Walker
75055 Star Destroyer
75078 Imperial Troop Transport
75079 Shadow Troopers
75081 T-16 Skyhopper
75093 Death Star Final Duel
75094 Imperial Shuttle Tydirium
75111 Darth Vader
75136 Droid Escape Pod
75167 Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack
Lego Star Wars Superstora Stickersboken

Super Heroes
6858 Catwoman Catcycle City Chase
6864 Batmobile and the Two-Face Chase
6867 Loki’s Cosmic Cube Escape
76000 Batman vs mr Freeze
76001 Batman vs Bane Tumblerjakten
76002 Superman Metropolis Showdown
76005 Spiderman och striden på Daily Bugle
76007 Iron Man: Malibu Mansion Attack
79102 Jakten på Fishface

Technic
9391 Bandkran
9397 Timmerbil
42002 Minigrävlastare
42023 Byggfordon
42039 24 Hours Race Car

Teenage Mutant Ninja Turtles
79102 Jakten på Fishface
79119 Mutationskammaren

The Hobbit
79000 Ringens gåtor
79001 Flykten från spindlarna
79003 Ett annorlunda sällskap
79011 Bakhållet i Dol Guldur
79012 Mirkwood Elf Army
79013 Lake-town Chase
79015 Witch-King Battle

The Lego Movie
70814 Emmets byggrobot

Då och nu
4431 Ambulans (City)
4433 Bil och motorcykel (City)
4435 Bil och husvagn (City)
60018 Cementblandare (City)

Övrigt
iPhoneskal
Klockor
Kläder