Kategori: Super Heroes

Julklappstipset: LEGO pysselböcker

LEGO handlar inte bara om att bygga med bitar. Här kommer ett nytt och lite annorlunda julklappstips – LEGO pysselböcker!

Byggbiten har lagom till jul läst och pysslat sig igenom två böcker på superhjältetemat, närmare bestäm Batman. Böckerna är på 32 sidor och tillverkade av tjockt högkvalitativt pappar. Den första delen består av vältecknade serier följt av varierat pyssel av olika slag. Och givetvis, längst bak finns lösningar till alla klurigheter!

Fint julklapptips till den Batmanfrälste!
Fint julklapptips till den Batmanfrälste!

Den första är titulerad Den mörka riddaren kommer. I berättelsen försöker Jokern ta över Gotham City med hjälp av sitt gäng och försöker lura Batman i en fälla riggad på Jokerns födelsedagskalas. Men allt går inte som Jokern tänkt sig då även Superman blandar sig i leken…

Hög kvalitet
Hög kvalitet
Vältecknade och underhållande serier
Vältecknade och underhållande serier

Välkommen till Gotham City är mer fokuserad på olika gåtor och pyssel än på serier. Den är både vältecknad och klurig så här finns det aktiviteter som räcker hela julafton.

Gott om knep och knåp med varierande svårighetsgrad
Gott om knep och knåp med varierande svårighetsgrad

Som om inte pysslena vore nog så följer det också med en LEGO-figur till varje bok. Dels en Batman, men framför allt en fullständigt fantastisk version av Pingvinen, komplett med halskrage, paraply och hög hatt. Nog för att jag gillar Batman, men var så säker på att dessa accesoarer kommer leta sig in i mina egna byggen!

Vem är din favorit?
Två välklädda herrar på Nobeldagen!

Om man vill passa på att komplettera böckerna med ytterligare figurer på superhjältetemat finns det gott om unika figurer att välja på. Här visar vi två roliga exempel på lite mer (för oss i Sverige) okända figurer på temat.

XX och YY
Cosmic Boy och Nightwing

Cosmic Boy är lite av en doldis i superhjältepanteonet, men hans superkraft är det inget fel på – han kan påverka sin omgivning genom att generera kraftiga magnetfält. Han var huvudperson i sin alldeles egna miniserie under 80-talet, men har sedan dess mest fört en tynande tillvaro i bakgrunden. Den som kan sitt superhjältetema vet dock att han spelade en viktig roll i skapandet av The Super Hero Legion, en organisation som han också ledde. Superkul att han dyker upp i LEGO trots sin status pensionerad hjälte!

Om det är ett hårt liv att vara superhjälte, hur är det inte då att vara sidekick? Medan hjälten får all ära får du göra grovgörat. Och om man dessutom hänger med en av världens mest kända superhjältar? Enkelt, du säger upp dig och blir… Nightwing!

Nightwing, eller Dick Grayson som han egentligen heter, började sin brottsbekämpande bana som Batmans sidekick Robin. Efter att ha gått i skola hos den ensamme och dystre Batman valde han dock att gå sin egen väg som den akrobatiske Nightwing. Och till alla samlares glädje är det just som Nightwing som han gestaltas i påsen.

Vi på Byggbiten gillar det mesta som kretsar runt LEGO och dessa pysselböcker och extra minifigurer är inget undantag. Är du också sugen på att ge bort en pysselbok i julklapp? Kolla in utbudet här!

 

Recension: Iron Man: Malibu Mansion Attack (76007)

Set: 76006 Iron Man: Malibu Mansion Attack
Tema: Super Heroes
Bitar: 364
Minifigurer: 5
År: 2013

För ett par veckor sedan flög jag fram och tillbaka över Atlanten till ett land som gett oss två av världens absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna, this web men som hade en uppenbar brist på Lego. Om detta hänger samman låter jag vara osagt, men det var heller inte det som var poängen. Poängen var att en lång flygresa ger en chansen att se på film, till exempel Iron Man 3.

Grejen var dock att vi landade innan filmen tog slut. Så alla som eventuellt är oroliga för att jag berätta hur den slutar kan vara helt lugna. Faktum är att jag knappt ens minns hur den började längre, men jag skyller på Argentina, jetlag, flygplan och en massa annat. I vilket fall som helst innehåller den en rejäl actionscen som jag minns där det mesta far i luften och ner i vattnet i trakterna av Malibu. Det är den scenen man kan roa sig med att leka med det här setet.

Hela härligheten innan den sprängs i luften
Hela härligheten innan den sprängs i luften

Tony Stark, a.k.a. Iron Man, har en skaplig kåk, minst sagt, högt över vattnet i Malibu. Men den får han, förstås, inte ha i fred för den onde och långskäggige mandarinen som kommer härjandes med sin helikopter och skjuter missiler så det står härliga till. Mycket eld, rök, explosioner och hus som rasar ner i vattnet. Ja, ni fattar själva. Jag raljerar lite, men den här typen av filmer är inte riktigt min kopp te. Å andra sidan dricker jag inte te heller.
Så vi fokuserar på Legosetet istället för att jag ska leka Nils-Petter Sundgren.

Enbart för invärtes bruk
Enbart för invärtes bruk

Setet ger oss ett hus, en helikopter och en kvintett minifigurer. Vi börjar med flygetyget.
Helikoptern är en smidig liten sak i svart och mörkgrönt. Utrustad med fyra sprättmissiler som dessutom sitter rätt bra till för att man de facto ska kunna sprätta iväg dem. Till exempel mot ett hus. Eller Iron Man. Dock inte mot en eventuell lillebror. Inte Iron Mans lillebror, utan en egen som man har hemma redan innan. Gäller för övrigt lillasystrar också.
I cockpiten finns plats för en av två ondingar i setet och på en avsats ovanför missilerna kan ärkeskurken stå eller sitta med sin pistol i näven. Pesonligen gillar jag helikoptern, den är snygg och bjuder på ett par bra och intressanta bygglösningar som ger den en rundad form – plus att den, som setet ju kräver, ser ond ut. Delvis tack vare färgen och delvis tack vare de klistermärken som vi normalt sett ogillar, men som fyller sin funktion här. Även om vi lite till mans fortfarande uppskattar bitar med tryck.

Det går förstås att skicka sprättmissiler och sprätta ut väggar
Det går förstås att skicka sprättmissiler och sprätta ut väggar

Själva huset är inte lika superduperstort som det som får på moppo i filmen, men det är i gengäld snyggt och välutrustat. Det har en mjukt rundad form och, förstås, en panel som man kan spränga iväg. Två av fönstren är täckta av Iron Man-dekaler och de förgyller verkligen det här setet. Ska det klistras så ska det klistras med sånt här. Punkt och slut.
Det finns också en datorpanel, såklart, där antingen Pepper Potts eller Tony Stark kan stå och bläddra bland bilder eller hitta på nya sensationella uppdateringar av Iron Man-dräkten. Dessutom finns en liten kökshörna för den som är sugen på ett glas vatten, eller något Starkare (häpp!!), och roboten DUM-E som dels är ett charmigt bygge och dels släpar runt på portföljen med en av dräkterna i.
Sen, vilket jag gillar skarpt, finns själva dräkten med ”löst” så att säga. Man får dräkten ihop med ett helt vitt minifigurhuvud, vilket innebär att man antingen kan klä Tony eller Pepper i den för att göra dem till Iron (Wo)Man – något som också sker i filmen. Ooooops… spoiler!

Den onde, den snygga, den coole Mandarinen, Pepper Potts, Tony Stark Ben Kingsley, Gwyneth Paltrow, Robert Downey Jr.
Den onde, den snygga, den coole
Mandarinen, Pepper Potts, Tony Stark
Ben Kingsley, Gwyneth Paltrow, Robert Downey Jr.

Så har vi då minifigurerna. Och vi får alltså med fem stycken.
- Dels den redan omnämnda Iron Man-dräkten som är snygg på alla sätt som den ska vara snygg.
- Vi får en soldat som alltså flyger helikoptern och som jag inte har någon som helst relation till, men trycket på torson är snyggt och han är lite blek med sitt vita ansikte.
Sen har vi då setets tre huvudkaraktärer:
- Tony Stark är duktigt porträttlik sin förebild Robert Downey Jr. och även om han har ett par helt vanliga svarta byxor och en hårbit vi sett förut är torson en fullträff.
- Pepper Potts är kanske inte den perfekta kopian av Gwyneth Paltrow, men jag är nöjd med henne ändå. Och faktum är att om man vill ha Pepper eller Tony som minifigurer så är det bara det här setet som gäller.
- Mandarinen är en läskig typ både i film och Legoform. Långt svart skägg, stirrande ond blick, mantel och suspekta krumelurer både på ben och torso. En kanonminifigur, helt enkelt.

Ska vi ta oss samman och sammanfatta det här då. På många sätt är det ett kanonset. Det är ett kul bygge med roliga lösningar, snygga minifigurer och bra lekvärde. Det enda som en grinig gammal gubbe som jag kan vända mig emot är väl själva våldsamheterna i filmen som setet bygger på.
Visserligen är väl frågan om målgruppen för Lego ens får se filmen – vilket å andra sidan gör att man kanske inte fattar grejen med setet. Ett klassiskt Moment 22-moment, så att säga.

Byggbiten gillar: Roliga bygglösningar och snygga minifigurer
Byggbiten önskar: Ska väl vara själva våldet i setet då

Vill du också ha en egen ond mandarin och en järnhjälte?
Klicka här.

Recension: Superman Metropolis Showdown (76002)

Set: 76002 Superman Metropolis Showdown
Tema: Super Heroes
Bitar: 119
År: 2013

Efter besvikelsen med Den svarta porten var suget stort att bygga ett nytt set på ett licensierat tema och denna gång blev det Super Heroes. Temat är en veritabel flora av gamla (och nya) seriehjältar från min barndom. Stålmannen, viagra eller Superman som han heter i sin LEGO-inkarnation har varit med mig sedan 70-talet så det är inte konstigt att setet spelar på alla mina nostalgiska strängar. Samtidigt.

Fullt ös från första sekund!
Fullt ös från första sekund!

Som en av minstingarna i temat var det en positiv överraskning att hälla ut de rasslande bitarna ur kartongen – för det är mycket bitar för pengarna! Den lilla asken i det nya, kompaktare formatet är tämligen välfylld. Ur trillade också två beskrivningar – en smula onödigt de många bitarna till trots. Det har jag aldrig sett i en sådan liten ask.

Dubbelt upp!
Dubbelt upp!

Bilen är rolig att bygga och har ett schysst färgschema i gult och blänkande svart. Den är låg och ger en sportig och lagomt lyxig känsla. Samtidigt verkar den vara mer hållbar än LEGO:s medelbil även om jag inte har vågat göra något fallprov från standardiserad barnhöjd än. Vi får heller inga klibbiga klistermärken att kladda med – något som vi på Byggbiten gillar. Att de lyser med sin frånvaro alltså.

Lysande bil med hållbar design
Lysande bil med hållbar design

Det lilla tornet slängar man snabbt ihop men det fyller en dubbel funktion – det går nämligen att tippa både torn och bil (efter att man kört upp den senare på hävarmen). Jag har inte sett filmen men kan slå vad om att både bil och torn flyger all världens väg där. Ibland är det svårt att inte fascineras av de detaljer LEGO hänger upp sina lekfunktioner på…

En annan liten men fascinerande detalj är hårbitarna som följer med, framför allt huvudpersonens. En hastig blick på asken gjorde att jag inte lade märke till det först men när jag tryckte ihop Superman så blev jag varse hans lilla bångstyriga lock i pannan. Snyggt att den sitter på hårbiten och inte är tryckt på huvudet! Hårbiten finns såvitt jag vet endast i set med Superman.

Påkostade minifigurer med sällsynta hårbitar
Påkostade minifigurer med sällsynta hårbitar

Antagonisten heter general Zod och har även han en tuff hårbit med bakåtslickad svart kalufs. Hans svarta dräkt är i mångt och mycket spegelvänd jämfört med Supermans men minst lika tuff i svart och silver. Det blir allt vanligare med vändbara huvuden i licensierade set och det här är inget undantag. Båda figurerna har alternativa ansiktsuttryck men tyvärr är general Zods hårbit aningen för kort i nacken så hans skägg sticker fram där bak. Känns väl sådär…

Två förbannade superhjältar!
Två förbannade superhjältar!

Det bästa med setet är ändå att det innehåller massvis med användbara bitar för egna byggen, dessutom en del som hör till det lite ovanligare slaget. Det är med andra ord ett förträffligt partspack som det heter på LEGO-lingo. Jag gillar särskilt att setet är generöst med många små bitar för pilliga byggen, något som jag kommit att uppskatta alltmer på senare tid (som jag delvis får tacka Byggbitens Lars för som oftast bygger stort med smått om ni förstår vad jag menar). En del av bitarna hade parvis kunnat ersättas med en större bit men det minskar i slutändan både användningsområde och möjligheter. Bra tänkt där LEGO!

Vill du också ha en minifigur med superstyrka, flygförmåga och röntgensyn?

Recension: Batman vs mr Freeze (76000)

Set: 76000 Batman vs Mr Freeze
Tema: Super Heroes
Bitar: 198
Minifigurer: 3
År: 2013

Batman har dragit på sig termobrallorna och dragit norrut till is och kyla. Det här är ett fint set som lär tilltala både stora och små byggare!

Efter att ha byggt ytterligare ett av seten i den nya Batmanvågen kan jag inte annat än att fortsätta hyllningarna. Jag tycker att LEGO blandar toppar och floppar med sina licensierade teman men Super Heroes och framför allt Batman tillhör de bättre. Och som vanligt får vi gott mot ont förpackat i en behändig LEGO-ask…

Efter att ha svidat om till sin vita och varma polardräkt är Batman redo att spränga sönder  mr Freezes isblock och befria Aquaman. Den jetmotordrivna issläden (eller möjligen hans (batboat) är en strömlinjeformad skönhet som liksom batmobilen pryds av en respektingivande fena i form av en fladdermusvinge. Som extra tillval har Batman minor som skjuts ut med hjälp av spakar, information pills två stora bomber att spränga isblock med samt stora medar på sidorna som mest påminner om stora svärdsklingor! Utrustning som självaste James Bond gladeligen skulle skriva upp på sin önskelista. Och alla små byggare förstås eftersom det är sjukt coooolt (för att citera en snart sex år gammal LEGO-fantast).

Fräck batboat/issläde!
Fräck batboat/issläde…
...med jetmotor, <a href=
ask bomber och minor!” src=”http://www.byggbiten.net/wp-content/uploads/Batboat-2-300×225.jpg” width=”300″ height=”225″ /> …med jetmotor, help bomber och minor!

Issläden är ett smidigt och roligt bygge som, med undantag för det i alla Batmanset obligatoriska klistrandet, går fort att bygga. I det här fallet ger märkena dock en hel del ”mojo” som en annan av våra favoritagenter skulle uttryckt det vilket höjer modellen ytterligare. Jag klagar inte – tvärtom blir det riktigt snyggt!

Ett "sjuukt coooolt" bygge...
Ett ”sjuukt coooolt” bygge…

Något skamset måste jag erkänna att jag inte känner till historien bakom setet förutom att mr Freeze spelades av självaste Arnold ”The Governator” Schwarzenegger för en sisådär 15 år sedan. En bra minifigur har han under alla omständigheter blivit och om du liksom jag har skaffat paradsetet Arkham Asylum så har du en tom cell (eller snarare en frysbox) längst upp i dårhuset avsedd för mr Freeze. Mitt tips är att fylla tomrummet…

En iskall före detta guvernör!
En iskall före detta guvernör!

Den vita Batman är en otroligt läcker figur och med sin polardräkt och dubbla batarangs lär han vara mer än en match för mr Freeze. I och med den vita Batman har det släppt inte mindre än fyra färgvarianter 2012/2013 där vi också har fått ljus grå, mörk grå och svart. Den mörkaste varianten är fortfarande den tuffaste men vår vita vän tar sig in på andra plats.

En riktigt lyckad Batman!
En riktigt lyckad Batman!

Slutligen har vi Aquaman som verkar vara en skön snubbe men utan att känna till storyn känns han malplacerad i det här setet. Han skulle passa bättre på en söderhavsö med en surfbräda och paraplydrink än infrusen i ett isblock på Nordpolen (eller var det kan tänkas vara). Ett roligt plus är hans vändbara huvud som förutom uttrycket på bilden nedan kan vridas 180 grader för att uppvisa en betydligt grinigare superhjälte.

Setets tredje och minst viktiga minifigur.
Setets tredje och minst viktiga minifigur.

Issläden har spakar för att skjuta ut minor och bomber på baksidan som är lätta att pilla loss. Varför inte spränga isblocket? Det har en inbyggd knapp med vars hjälp man lätt klyver Aquamans fängelse.

Ett solitt isblock...
Ett solitt isblock…
...som klyvs med en enkel knapptryckning!
…som klyvs med en enkel knapptryckning!

Sammanfattningsvis tycker jag att Batman vs mr Freeze är en höjdare som bör tilltala både leksugna och samlare.

Batman på hal is? Definitivt inte, det här är ett coolt set som du hittar här!

Recension: Spiderman och striden på Daily Bugle (76005)

Set: 7605 Spiderman och striden på Daily Bugle
Tema: Super Heroes
Bitar: 476
Minifigurer: 5
År: 2013

Jag har byggt gott om spindelset sedan vi startade Byggbiten (i minst tre olika teman om jag räknat rätt) men där har samtliga spindlar haft åtta ben – här har den två. Peter Parker, healing alias Spindelmannen, sick är huvudpersonen i det här setet. Ett set som det för övrigt fullkomligt gnistrar om!

J Jonah Jamesons tidning The Daily Bugle har förärats med ett alldeles eget tidningshus i LEGO. Och det är rejäla doningar, viagra buy det ska man ha klart för sig redan från början. Hela fem matiga påsar med bitar trillar ut när jag knäcker upp och vänder upp-och-ner på lådan, men så innehåller setet också 476 bitar. Det ska snart visa sig att de räcker till mycket!

Först och främst får man som vanligt bygga lite rekvisita, den här gången i form av en lyktstolpe och en stor sopbehållare att ställa upp utanför tidningshuset. Lyktstolpen består av så lite som tre bitar men fyller sin funktion väl. Sopbehållaren däremot har en inbyggd katapultfunktion så någon eller något ska man tydligen skjuta iväg med den…

Efter att ha plockat ihop rekvisitan och setets superhjälte är det dags att sätta tänderna i tidningshusets bottenvåning. Det som på kartongen ser ut att vara tegelstensbitar i LEGO-färgen Pearl gold visar sig vara dito bitar i Dark tan. En liten besvikelse men man förstår ju att J J Jameson inte har råd att förgylla sitt tidningshus hur som helst. Men lite hade jag hoppats ändå. Förutom tegelstensbitarna består bottenvåningen av 2×5 stora paneler och dörrar/glaspartier så den går fort att trycka ihop. Färgschemat i olika nyanser av Tan är snyggt, särskilt som det rundas av med detaljer i Dark red. Bra färgval LEGO!

Andra påsen innehåller logiskt nog bitarna till andra våningen. Redan vid första ”varvet” bitar går det att misstänka en actionbetonad lekfunktion och mycket riktigt – snart har jag byggt ett glasparti som kan sprättas bort med en spak…för att blottlägga ett kassaskåp…

Allt är inte guld som glimmar men det är ett sjuhelsickes tidningshus!
Allt är inte guld som glimmar men det är ett sjuhelsickes tidningshus!

Om bottenvåningen var tom är det trångt om saligheten en trappa upp. Här redigeras tidningen och storleken på Jamesons datorskärm skulle göra självaste Bill Gates grön av avund. Här sitter Jameson och bokstavligen lägger pussel i ett fruktlöst försök att avslöja Spindelmannens sanna identitet. Men den blir, får man förmoda, en väl förborgad hemlighet. Eller är det den som ligger inlåst i kassaskåpet?

Tidningshuset avslutas med en tredje våning samt en genial brandstege, ni vet en sån där som sitter på var och varannan kåk i amerikanska filmer. En stege som skurken alltid flyr nedför med hjälten hack-i-häl. Perfekt för actionfyllda lekar!

Hela tidningshuset bakifrån - notera den enorma bildskärmen en trappa upp!
Hela tidningshuset bakifrån – notera den enorma bildskärmen en trappa upp!

Hur är minifigurerna då? Väldigt fina ska det visa sig. Dr Doom i sin gröna kåpa är den som tillsammans med skurken Beetle försöker ta sig in och stjäla kassaskåpet. Jag måste erkänna att jag inte kan någonting om dessa filurer men kan lugnt konstatera att de gör sig mycket väl i sina minifigurversioner. Nova är en god karaktär som också har blivit mycket lyckad i sin transformering till abs-plast.

Tre mugshots - Nova och skurkarna Dr Doom och Beetle.
Tre av figurerna – Nova och skurkarna Dr Doom och Beetle.

De bästa minifigurerna är ändå Spindelmannen och chefredaktören själv. JJ Jameson är på pricken lik sin förebild från serietidningen, och får man förmoda, från filmerna (dessa minns jag tyvärr inte så mycket av). Det som ser lite roligt ut med Spindelmannen är att han har en knopp ovanpå huvudet men så långt har LEGO inte gått att man tillverkat minifigurhuvuden med släta ovandelar.

Novas hjälm är en ny bit för 2013!
Novas hjälm är en ny bit för 2013!

Dr Dooms flygplan är en trevlig skapelse med några tuffa detaljer. Det är utrustat med stora turbiner (som kan röras oberoende av varandra) längst ut på vingarna som gör att den kan stå still i luften. En mycket användbar funktion om man ska göra inbrott på till exempel ett tidningshus för att stjäla ett kassaskåp. Förutom de numera obligatoriska sprättmissilerna har Dr Doom också monterat en lina för att kunna fira ner kumpaner eller fira upp kassaskåp… Däremot vet jag inte vad det är som sitter längst ut på linan – är det en gripklo för kassaskåpet?

Mäktig flygkärra!
Mäktig flygkärra…
...som ser lagom tuff och hotfull ut!
…som ser lagom tuff och hotfull ut!

Tidningshuset har inte mindre än fyra olika spakar som aktiverar lekfunktioner. På taket finns en fallucka som öppnas genom att man drar i en spak så minifiguren rasar ner genom taket. En annan spak sprätter bort skylten med tidningens namn och en tredje trycker ut väggsektionen framför kassaskåpet. Det går att fästa ett vitt spindelnät på sidan av tidningshuset samt en lina vit ”spindeltråd” ovanpå som Spindelmannen kan svinga sig runt i. Givetvis kan vår hjälte få en extra skjuts med hjälp av en fjärde spak när han skjuter ut sin spindeltråd.

Hur var det med katapulten i sopbehållaren då? Jodå, den funkar ypperligt och vi har skjutit iväg Nova ett antal gånger här hemma!

Bra fart i katapulten!
Bra fart i katapulten!

Byggbiten gillar: Det magnifika tidningshuset, alla inbyggda lekfunktioner och fantastiska minifigurer. Dessutom är vi helsålda på hela superhjältegrejen!

Recension: Batman vs Bane Tumblerjakten (76001)

Set: 76001 Batman vs Bane Tumblerjakten
Tema: Super Heroes
Bitar: 367
Minifigurer: 3
År: 2013

Efter att ha testbyggt fullträffen 6864 The Batmobile and the Two-face Chase har mitt sug efter LEGO på temat Super heroes fullkomligt exploderat. Det är inte schysst att jämföra de andra seten i temat med 6864 där jag till och med tvingades överklocka superhjältemätaren för att få rättvisa värden. Men det är svårt att låta bli…

Setet bygger på Nolans tredje och senaste film om Batman med Christian Bale i huvudrollen. Dumt nog har jag inte sett rullen så jag kan inte jämföra byggena med förebilderna från filmen. Men vad får vi i asken då? Jo, more about förutom tre högklassiga minifigurer får vi två fordon och några vägbommar. Helt ok för ett set i mellanklassen.

Tre figurer och två fordon!
Tre figurer och två fordon!

Tumblern är en fräck liten historia i en skön sandfärgad skrud. Längst fram i fronten och ovanpå taket tronar Banes märke i ensamt majestät likt ett trotsigt heraldiskt tecken. Kärran är låg och bred vilket ger den ett fräckt utseende (samt förmodligen smått fantastiska vägegenskaper som alltid är välkommet när man ska busköra på Gothams gator). Med ett enkelt handgrepp fäller man upp två paneler i aktern och blottlägger de dödliga sprättmissilerna – smukt LEGO! Dess låga höjd har däremot en baksida, buy more about nämligen att man måste halvligga i ”cockpiten”. Det är normalt inga problem men då det inte finns någonstans att fästa benen skramlar föraren runt som en boll i en tombolamaskin. Och föraren i det här fallet är Bane.

Fäll upp de dolda missilerna och skjut prick på Batman!
Fäll upp de dolda missilerna och skjut prick på Batman!

Det ska erkännas att tumblern inte är särskilt stor men det är heller inte setets prislapp. Detta är ett typiskt mellanset så ställt i relation till priset får man vad man betalar för, prostate men en lite större bil hade inte skadat. ”Tombolaproblemet” går däremot att fixa med en enkel ombyggnad så Bane slipper bli så blåslagen.

Vi får som sagt med tre minifigurer och samtliga är av högsta klass. Bane med sin mask ser ruskigt otäck ut. Även kommissarie Gordon är porträttlik och jag förundras än en gång över hur man kan avbilda en skådis (den här gången Gary Oldman) med så enkla medel som ett minifigurhuvud och en hårbit!

Den här versionen av Batman har jag inte sett tidigare. I sin mörkgråa skrud hamnar han mitt emellan den Batman jag växte upp med (Adam West i sin ljusgrå pyjamas) och Christian Bales kolsvarta riddare. Inte så pjåkig med andra ord.

Däremot har jag lite svårt för Batmans flygmojäng (ska den föreställa en motoriserad fladdermus?). Bygget startar lovande med förarhytten som artar sig riktigt bra. Den är fräck och skulle passa bra på en mech men en sådan leksak saknar som bekant Batman. Utrymmet på insidan är dock generöst tilltaget så man får lätt plats med två minifigurer.

Nej LEGO, den här var inte så lyckad...
Nej LEGO, den här var inte så lyckad…

Från förarhytten sträcker sig två armar ut åt sidorna. Två välbeväpnade armar ska tilläggas för här har Batman både sprättmissiler och kanoner till sitt förfogande. Längst bak finns ett rep som Batman kan fira ner för att plocka upp kommissarie Gordon och rädda honom undan Bane eller från någon annan som lever på Gothams skuggsida.

Action!
Action!

Hela skapelsen är byggd i svart med ett fåtal blåa bitar som bryter av. De gör dock inte mycket för att lätta upp bygget som ger ett mörkt och smått olycksbådande intryck. Perfekt för den mörke riddaren men jag går inte igång på bygget.

Batman kan också skjuta missiler!
Batman kan också skjuta missiler!

Jämfört med Batmobilen är det tumblern som får soppatorsk först. Det är inget dåligt set men om du bara tänkt dig ett Batmanset rekommenderar jag att lägga upp lite mer pengar för med 6864 får du så mycket mer.

Byggbiten gillar: Minifigurerna och den lilla tumblern

Byggbiten dissar: Batmans flygfordon

Recension: Loki’s Cosmic Cube Escape (6867)

Set: 6867 Loki’s Cosmic Cube Escape
Tema: Super Heroes
Bitar: 181
Minifigurer: 3
År: 2012

Licensierade teman har kommit och gått och ibland känns kopplingen mellan en storfilm och dess motsvarighet i Lego inte helt solklar. Leksaker marknadsför film som marknadsför leksaker, trots att t.ex suphjältefilmerna ibland är riktigt mörka historier med 15-årsgräns på bio. En av de mer upplyftande och kanske t.o.m den bäste superhjältefilmen på länge var ”The Avengers”. Många blev nog överraskade över att det gick att få till en så lyckad film med så många olika hjältar som skulle samsas om utrymmet.

sfffsfsfsf
Allt som behövs för en spännande jakt.

Jag är därför mycket glad att kunna rapportera att även filmens Lego når upp i toppklass. Det finns flera stora plus med detta set och innan jag ens börjat bygga kan jag konstatera att vi här får tre åtråvärda figurer och ett spännande fordon i vad som väl får sägas vara en mellanstor ask. Alltför ofta blir vi tvungna att skaffa de allra största seten för att få godbitarna från licensierade teman.

gdggdggd
Iron Man som minifigur är mycket lyckad.

I filmens början tar skurkarna över en av S.H.I.E.L.D’s maffiga bilar och jakten kan sedan börja. Jag tycker att denna jeep är en ovanligt bra modell i sitt slag. Jag har tidigare klagat på hur det i andra teman förekommit liknande bilar som bara varit en bjässe på fyra hjul och som inte alls känts som något som skulle kunna fungera som ett kraftfullt fyrhjulsdrivet fordon för minifigurer. Här får vi istället känslan av fart, kraft och tyngden från en ”hemlig” organisations officiella bilar. Emblem och andra märkningar på bilen gör att jag för en gångs skull även gillar att sätta på klistermärken på legobitarna. En modern och riktigt tuff look helt enkelt.

sssfgsfh
Tryck till flaket för att ge någon en flygtur.

Kan inte riktigt komma ihåg vad som händer under jakten i filmen, men mekanismen som skickar iväg folk från flaket kan jag inte minnas. Att Iron Man skjuter strålar kanske berättigar denna lekfiness, men nog känns den lite väl mesig. Som vanligt förväntas vi skjuta iväg de obligatoriska små ”sprättmissilerna”. Här går de ganska lätt att av om du tycker att du vuxit ifrån sådan lek.

djsdgseaz
Tony Stark har tydligen arga ögon i nacken.

Bland minifigurerna sticker Iron Man/Tony Stark ut från mängden med öppningsbar heltäckande hjälm och möjligheten att vrida huvudet för att välja ansiktsuttryck. Från bilder ser hjälmen lätt lite för stor ut, men jag måste medge att det fungerar bättre än väntat i verkligheten. Att genomskinliga blå bitar används för att representera jetstrålar gör detta till en rolig figur att pilla med och placera i olika situationer. Loki är också en riktigt bra figur med grön mantel och gyllene hjälm och vapen. Hawk Eye figurerar ju i filmen som både ond och god lite beroende på var man befinner sig i storyn. Huvudet är vridbart för varianter med och utan solglasögon. Den läckra svarta pilbågen är en trevlig nyhet.

setrtufgy
Skurkarna snor stilig SUV.

Bygg- och lekupplevelse i toppklass och en av de snyggaste legojeeparna någonsin gör detta set till en solklar rekommendation.

Byggbiten gillar: Den mycket väldesignade jeepen.
Kunde ha gjorts bättre: Flak-trampolinen känns väl sådär som lekfunktion.

Setet kan köpas här.

Recension: Batmobile and the Two-Face chase (6864)

Set: 6864 Batmobile and the Two-Face chase
Tema: Super Heroes
Bitar: 531
Minifigurer: 5
År: 2012

Håll i hatten för nu blir det åka av! Det här setet sprudlar av action och energi av sällan skådat slag. En rivig version av Batmobilen, shop tidernas bankkupp, pharmacy lömska skurkar och inte minst vår nattsvarte hjälte Batman garanterar många roliga timmar oavsett om du är liten kille/tjej eller en fullfjädrad AFOL.

En dånande explosion skakar Gotham City och glittrande glassplitter yr utanför centralbanken. Det gälla inbrottslarmet dränks av de tjutande däcken från Two-Faces muskulösa jeep när han drar iväg med sitt byte. Någonstans i skuggorna varvar den mörke riddaren upp sin Batmobil, visit web raketmotorerna tänds och det svarta fordonet skjuter fart. Jakten på Two-Face har börjat…

Välkommen till recensionen av Batmobile and the Two-Face chase! Ett set fullproppat med lek och en synnerligen angenäm byggupplevelse. Jag har byggt flera av seten ur den första vågen Batmanset som kom för 5-6 år sedan men detta är snyggare, smartare och bättre än dem alla!

Det är mycket i lådan.
Det är mycket LEGO i lådan

Batmobilen

Batmans kärra är en svart och strömlinjeformad skönhet som lyckas se både hotfull och läcker ut på en och samma gång. Bilen är ett kvalitetsbygge rakt igenom och en fröjd att bygga. Den består av så många bitar att de måste fördelas på två påsar. Chassit byggs upp av bitar i flera olika färger men bitarna (och de flesta knopparna) döljs av en myriad svarta släta bitar. Färgerna på bitarna under fyller dock en viktig funktion då de gör det lättare att se var de ska sitta jämfört med om alla var svarta.

Innehållet i första påsen - chassit
Innehållet i första påsen – chassit

Batmobilen är gedigen och visar sig vara betydligt tyngre än vad den ser ut att vara vid en första anblick. En läcker detalj är att klädseln i förarhytten är röd vilket ger en trevlig kontrast mot den i övrigt kolsvarta bilen. Det rökfärgade glaset hindrar den röda inredningen från att bli för skrikig och ger den istället en lagom diskret nyans.

Det färdiga bygget!
Det färdiga bygget!

Det går undan när vår hjälte trycker plattan i mattan och accelererar i denna raketmotorbestyckade best. Coola vingar, raketutblås, missiler och schyssta linjer – jag vill bara ut och köra!

Hett utblås!
Hett utblås!

Two-Faces jeep

Skurkarnas fordon är en muskulös jeep med en kraftig lyftkran i aktern, perfekt att tjyva tunga kassaskåp med. På ena sidan sitter missiler och på den andra en snurrande kulspruta som Batman gör klokt att inte komma i vägen för. Färgschemat matchar givetvis bråkstakarnas tvåfärgade kostymer.

Two-Faces bil
Two-Faces bil

Banken

Banken är en trevlig liten bekantskap som går i en av mina favorit(LEGO)färger, nämligen Tan. Förutom att vara förbaskat snygg går det också att spränga loss skyltfönstrena med en liten spak som sitter monterad på utsidan. Fönstrena flyger all världens väg och blottlägger det feta gröna kassaskåpet som Two-Face snor mitt framför näsan på den förstummade vakten.

"Allt lugnt chefen..."
”Allt lugnt chefen…”

Här ska det i och för sig klistras en del men jag har alltmer börjat acceptera att vi inte kan få tryck på alla bitar. Dollartecknena på fönstrena är helt ok men klistermärket med texten ”Bank” är lite billigt gjort. Den gula texten blir urvattnat och halvt genomskinlig på den svarta bakgrunden medan den på kartongen och i byggbeskrivningen ser helt annorlunda ut. Nåja, det var dagens i-landsproblem – värre än så här blir det inte…

Allt med en framsida och också en baksida
Allt med en framsida och också en baksida… Och i bankens fall även en insida

Minifigurerna

Produktplanerarna på LEGO var ovanligt generösa när de spikade det här setets innehåll för vi får inte mindre än fem högoktaniga minifigurer i lådan.

Om vi för omväxlings skull börjar med skurkarna så är de tre till antalet. Den helgalne Two-Face, eller Harvey Dent som han hette innan han fick syra över halva ansiktet, är trojkans självklara ledare. Och givetvis perfekt återgiven i ABS-plast. Och vad vore Two-Face utan sitt turmynt? Självklart följer det med en LEGO-version av den nötta pengen.

Bad boys bad boys
Triss i skurkar

I släptäg har han två anonyma medskurkar (hur anonyma de kan vara i sina orangea/lila utstyrslar). De håller liksom Two-Face högsta klass.

Batman är grym i sin svarta outfit. Han finns nu i fyra olika färger (vit, ljusgrå, mörkgrå och svart) men detta är den snyggaste. Två Batarangs följer också med som back-up när Batmobilens missiler har tagit slut. Vakten är också bra gjord men har en tråkig mössa – han skulle göra sig ännu bättre i den nya polisens mössa. Men det är förstås lätt ordnat.

Bästa Batman hittills!
Bästa Batman hittills!

Batmobile and the Two-Face chase klibbar som ett flugpapper och går inte att släppa! Vill du också fastna?

Byggbiten gillar: Rubbet, men Batmobilen är helgrym!

Om jag ska vara petig: Batmobilen skulle se ännu bättre ut om fälgarna var i LEGO-färgen Pearl gold.

Julklappstips

Det lackar mot jul och om du är osäker på vad du borde stoppa i paketen och slå in så behöver du inte oroa dig mer. Byggbiten ger dig, online förstås, pharm lösningen på alla dina bryderier.

Till lillebror
Litet: 5813 Blixten McQueen
Snabbare än åskan är vår vän,
Röd och kvick som bara den!

Mellan: 4631 Mitt första byggset
En gång var vi alla små,
ett första byggset fick vi då!

Stort: Lego Star Wars bäddset
Aldrig mera rädd om natten,
Luke och Han tar hand om knatten!

Till storasyster
Litet: 6858 Catwoman Catcycle City Chase
En läderlapp på jakt i natten,
ska han hinna fånga katten?

Byggbitens recension här.

Mellan: 7346 Huset vid havet
Strandnära läge vill alla ha,
Ett blått hus vid havet, det blir väl bra!

Byggbitens recension här.

Stort: 3315 Olivias hus
Håkan sjöng om vän med bil,
Olivia hon bor med stil!

Till mamma
Litet: Lego radio
Sång och dans kan bli ditt val,
när du fått in rätt kanal!

Mellan: Lego Birthday Party Kit
Finns där oro inför festen,
här finns allt att ge till gästen!

Stort: 10220 Volswagen T1 Camper Van
Minns ditt liv i folkabuss,
där du av pappa fick en puss!

Till pappa
Litet: 9490 Droid Escape
Två droider försvann i röken,
kraschade väl i en öken!

Byggbitens recension här.

Mellan: Alarmklocka Darth Vader
Svårt att på morron komma upp,
Darth är bättre än en tupp!

Stort: 10216 Winter Village Bakery
Älskar du tårta och biskvi,
här har du ett bageri!

Till farfar
Litet: 9469 Gandalf arrives
En trollkarl stor och grå och grann,
Frodo ute på vägen fann!

Byggbitens recension här.

Mellan: 21011 Brandenburger Tor
Till dig som älskar arkitektur
och en smula byggkultur!

Byggbitens recension här.

Stort: Olympiska minifigurer
I London gjorde de succé,
här och nu de gör entré

Till mormor
Litet: Röd julkula
Till dig som vill din julgran smycka
genom pynt din glädje uttrycka

Mellan: Lego salt och peppar
Får du ingen smak på maten,
dessa två gör slag i saken!

Stort: 3844 Creationary
Spela, tävla, bygg och skapa,
bara gissa, är det en apa?

Till polaren
Litet: 9462 Mumien
Inlindad från topp till tå,
lever det gör han ändå!

Mellan: 21013 Big Ben
Med hjälp av ritning och struktur,
strax du byggt ett välkänt ur!

Stort: 21102 Lego Minecraft
Dataspel blev Legosats,
sätt nu bitarna på plats!

Till pojkvännen
Litet: Legoidéer stora boken
Om du bara vänder blad,
finns idéer rad på rad!

Mellan: 3866 Battle of Hoth
Ont mot gott bland snö och is,
vinnaren kan få ett pris!

Stort: 9397 Timmerbil
Det är kul att lasta stockar,
detta fordon mer än rockar!

Byggbitens recension här.

Ho-ho-ho and Merry christmas!!

Recension: Catwoman Catcycle City Chase (6858)

Namn: 6858 Catwoman Catcycle City Chase
Tema: Super Heroes
Bitar: 89
Minifigurer: 2
År: 2012

LEGO har under året gjort ett omtag med sitt superhjältetema och släppt flera fina set sedan licensen förnyades. Först ut för recension är Batmans jakt på den förföriska kvinnan med nio liv. I det här setet har hon precis snott en stor diamant och försöker nu undkomma allas vår läderlapp. Till sin hjälp har hon sin piska och sin fräcka serietidningsinspirerade båge som inte liknar något jag tidigare har sett.

Dags att titta närmare på setet Catwoman City Cycle Chase som den något tungvrickande amerikanska titeln lyder. Sin litenhet till trots är detta ett av de mest kompetenta seten i det nya superhjältetemat. Varför? Därför att det är en låda fullmatad med godsaker – här får vi två superfina minifigurer, cheap en tuff motorcykel, en kuliss i form av ett gatuhörn med ett annorlunda trafikljus plus lite annat lull-lull!

Catfight eller Batfight?

Både Batman och Catwoman är fantastiska minifigurer med schyssta skarpa tryck på både fram- och baksida. Hur LEGO har lyckats göra en minifigur kurvig övergår mitt förstånd men här har de baske mig lyckats! Både hjälte och skurk har vändbara huvuden med olika ansiktsuttryck så man kan variera figurerna och deras minspel. Batmans båda miner är tämligen lika men Catwomans alternativ med plutande pussmun och vackra ögon är ett välkommet tillskott i legolådan, åtminstone om man kombinerar det med en hårbit. Under kattmasken får den däremot inte några högre poäng eftersom det ser…konstigt ut…

Alternativ 1...
...och alternativ 2!

På tal om masker så är båda återanvända från tiden när Batman senast beträdde legoscenen, det vill säga 2006. Batman är klädd i sin klassiska grå dräkt men vingarna gör att det inte finns plats för någon mantel. Man hade gott kunnat få med en sådan i lådan eftersom han inte promenerar omkring hela tiden med ett jetplan i miniatyr på ryggen.

Batmans vingar och jetmotor...

Setet är på sätt och vis en remake av det äldre Batmansetet The Batman Dragster: Catwoman Pursuit där den smidiga kattbruttan och hennes motorcykel dyker upp för första gången. Den här gången har Batman ett par vingar och en väl tilltagen raketmotor på ryggen istället för sin trehjuliga dragster. Kan tyckas som ett nerköp men istället för dragstern får vi ett gatuhörn med trafikljus och diverse små tillbehör som kuliss till jakten.

...och från sidan - notera Batmans batarang

Kulissen håller hög klass och känns träffande amerikansk vilket får ses som ett gott betyg i det här sammanhanget. De fem lådorna ger en ruffig känsla av bakgata och tidningsstället  är som taget ur Gotham Citys gatubild. Trafikljuset är snyggt i härlig gul färg och designen känns fräsch och annorlunda till skillnad från Citys mer strikta och tråkiga ljus. Trafikljusen på Batmans hemmaplan hänger lösa i stolparna och kan svänga fram och tillbaka eller till och med kastas ned på intet ont anande skurkar. Den blåa grunkan på bilden nedanför ska antingen föreställa en postlåda eller en soptunna. Båda alternativen funkar.

Gotham City i ett nötskal...

Tidningen ”The LEGO News” finns till försäljning i gatuhörnet. Den är tryckt på en 2×2 platta utan knoppar och det följer med två stycken i setet. Det är en klart användbar bit som kan komma till nytta i många egna byggen framöver.

En myra har doppat sina fötter i bläck och tagit en promenad - fram med förstoringsglaset!

Om jag ska försöka mig på några slutord så är detta ett prisvärt set med högt lekvärde. Det är också kul att 89 bitar räcker till så mycket! Dessutom tror jag att det kommer bli hyfsat värdefullt när det utgått eftersom det har klar samlarpotential. Ergo: vill man ha det i sin samling bör man skaffa det så fort som möjligt…

Byggbiten gillar: De porträttlika minifigurerna, kulissen och de tryckta tidningarna.

Byggbiten saknar: Batmans mantel när han inte bär raketmotorn – han hade varit dubbelt så tuff med den på!