Kategori: Byggen

Zombie i kombi

Det är ju ändå Halloween-tider och vi översköljs av det ena märkliga kreaturet efter det andra på gator och torg. Varulvar, vampyrer, spöken och zombies. Och som alla vet finns det bara ett enda ord i svenska ordlistan som rimmar på zombie…

En zombie i en kombi
En zombie i en kombi

Klossfestivalen!!

Förra året ringlade köerna låååååååånga utanför Conventum i Örebro och redan då lovades på stående fot att Klossfestivalen skulle komma tillbaka också 2016. Och snart är det dags igen!

Den 7-10 juli står portarna öppna för alla Legoentusiaster på Conventum Arena mitt i centrala Örebro och årets upplaga av Klossfestivalen utlovar både mer, större och bättre än förra året:
- Byggtävlingar av olika slag
- Byggare som visar upp sina verk
- Träffa Superman, Kai och Batman
- Mer Lego att köpa till bra priser
- Testa nya TV-spel och se Legofilmer
- Legohav med möjligheter att bygga precis vad du vill
Med mera, med mera, med mera i fyra dagar fyllda av Lego

All information finns på klossfestivalen.se

Succén är tillbaka!!
Succén är tillbaka!!

Susan Kare

Klingar namnet Susan Kare bekant? Inte? Ändå ligger hon bakom en massa saker du är och pillar på så gott som dagligen.

Det fanns en tid för inte alls så längesen, om vi ser det i ett större perspektiv, när man fick skriva in en kommandorad i grönt på svart bakgrund varje gång man ville öppna ett program i en dator. Sen skapades skrivbordet och på detta skrivbord lades ikoner. Ikoner som klickades på för att öppna program, spara filer, klippa ut, klistra in och så vidare in i evigheten. Det vi tar för självklart idag har inte alltid varit det. Så klart.

En av de verkliga pionjärerna, för att inte säga den verkliga pionjären, på det här området var rubrikens Susan Kare. 1982 fick hon jobb hos Apple (det där fruktföretaget ni vet…) som Creative Director och skapade både ikoner och typsnitt. På den tiden hade ju en superdator sämre minne än en normal tvååring, eller i alla fall en miniräkare år 2014, och ikonerna begränsades till 32×32 pixlar i det som vi idag kallar för Pixelart.
Och som den vane Legobyggaren vet så råkar 32×32 vara ett alldeles ypperligt mått i en värld av Lego.
Och det finns dessutom få saker som passar så bra att bygga i Lego som just Pixelart.

Ikonsk bok om ikoniska ikoner
Ikonsk bok om ikoniska ikoner

Själv kan jag erkänna att jag aldrig hört talas om Susan Kare, förrän i våras. Slumpen har nämligen gjort att en av killarna i mitt fotbollslag har en sån där fruktbutik och han hade lyssnat på en föreläsning med henne, han skickade ett videoklipp om henne och sen var idén liksom född.
Så för ett par veckor sedan tog jag mig själv och en drös med Lego med till Göteborg där Macforum återinvigde sin nya butik på Östra Torggatan och satt där och livebyggde tjugofyra ikoniska ikoner. Dessa byggen auktioneras nu ut till förmån för Göteborgs räddningsmission, så gillar man frukt, datorer och Lego är det bara att klicka sig in här.
Vill man läsa mer om Susan Kare kan man alltid googla ihjäl sig, eller helt enkelt följa den här länken.

Det är killen till vänster på bilden som byggt Lego...
Det är killen till vänster på bilden som byggt Lego…
Happy Mac
Happy Mac
Ikon av ikonisk apple-ikon
Ikon av ikonisk apple-ikon
...just trash, me and you, It's in everything we do...
…just trash, me and you,
It’s in everything we do…
It's a bööööööömb...
It’s a bööööööömb…

Lanternan

Så… KBAB (Karlstads Bostadsaktiebolag, malady helt enkelt) håller på att bygga ett nytt hus, Lanternan, och undrade om undertecknad kunde tänka sig att bygga en Legomodell av huset åt dem. Det kunde jag förstås tänka mig och lurade, förstås, in Erik i projektet. Så ett antal LDD-timmar, Bricklink-beställningar, drygt 6000 bitar och några byggtimmar senare stod det där i all sin glans.
Så då tvingade vi Mikael Solebris att fotografera det.

Blinka lilla stjärna där...
Blinka lilla stjärna där…
I dagsljus...
I dagsljus…
Grillkorv, sandlåda och parkbänk är allt ett nytt hus behöver...
Grillkorv, sandlåda och parkbänk är allt ett nytt hus behöver…
Solpaneler på taket...
Solpaneler på taket…

Läs mer på KBAB:s hemsida här.
Läs mer hos Värmlands Folkblad här.

Byggaren: Joeri Van Hee

Nu var det länge sedan vi presenterade en byggare på Byggbiten. Den här gången vänder vi blicken utanför Sveriges gränser, prostate närmare bestämt mot Belgien. Joeri Van Hee är en minst sagt aktiv byggare men som jobbar med en twist – han skapar uteslutande digitala byggen!

Som så många äldre byggare återupptäckte Joeri LEGO i vuxen ålder. När hans yngre kusin började bygga surfade Joeri in på LEGO:s hemsida där han hittade Lego Digital Designer. Med alla de möjligheter programmet erbjuder tyckte han inte det var lönt att köpa fysiska bitar utan satsade fullt ut på sin egen nisch. Efter några års inlärning vågade han ta steget och visa upp sina byggen på internet. Och vilka byggen det är sen…

En rafflande scen ur Alien 4
En rafflande scen ur Alien 4!

Filmintresset är stort och nu jobbar han på en serie byggen som en hyllning till Alienfilmerna. Bilden ovan är exklusiv för Byggbiten men det finns fler fina byggen i hans bildström.

Det är inte bara filmer som lockar – det har också blivit en stor mängd klassiska bilar.

En av de fräckaste Lamborghini vi sett på Byggbiten, <a href=
no rx dessutom i rätt färg!” src=”http://www.byggbiten.net/wp-content/uploads/Lamborghini-300×187.jpg” width=”300″ height=”187″ /> En av de fräckaste Lamborghini vi sett på Byggbiten, salve dessutom i rätt färg!
Givetvis har Joeri byggt en klassisk Porsche...
Givetvis har Joeri byggt en klassisk Porsche…

Han använder sig av flera okonventionella lösningar och det blir lika fantastiska som oväntade resultat när idéerna fungerar.

lkjlkj
…och självklart har Batman fått sig en konceptbil

Man kan bygga i stort sett allt med LEGO-bitar, något som Joeri Vaan Hee visar med all önskvärd tydlighet. Att göra sådana här byggen med fysiska bitar är en utmaning men att göra dem digitalt är en sann konstform! Biljardbordet med influenser från både Star Wars och Halloween är underbart…

Vi går igång på denna blandning av skräckfilm och rymdopera.
Vi går igång på denna blandning av skräckfilm och rymdopera.

I Joeris bildström hittar du en stor mängd byggen – smurfhusen är nog min favorit. Vilken är din?

Vill du också testa att bygga digitalt? Ladda ner LEGO Digital Designer gratis från LEGO:s hemsida och prova!