Kategori: Böcker

Julklappstipset: LEGO pysselböcker

LEGO handlar inte bara om att bygga med bitar. Här kommer ett nytt och lite annorlunda julklappstips – LEGO pysselböcker!

Byggbiten har lagom till jul läst och pysslat sig igenom två böcker på superhjältetemat, närmare bestäm Batman. Böckerna är på 32 sidor och tillverkade av tjockt högkvalitativt pappar. Den första delen består av vältecknade serier följt av varierat pyssel av olika slag. Och givetvis, längst bak finns lösningar till alla klurigheter!

Fint julklapptips till den Batmanfrälste!
Fint julklapptips till den Batmanfrälste!

Den första är titulerad Den mörka riddaren kommer. I berättelsen försöker Jokern ta över Gotham City med hjälp av sitt gäng och försöker lura Batman i en fälla riggad på Jokerns födelsedagskalas. Men allt går inte som Jokern tänkt sig då även Superman blandar sig i leken…

Hög kvalitet
Hög kvalitet
Vältecknade och underhållande serier
Vältecknade och underhållande serier

Välkommen till Gotham City är mer fokuserad på olika gåtor och pyssel än på serier. Den är både vältecknad och klurig så här finns det aktiviteter som räcker hela julafton.

Gott om knep och knåp med varierande svårighetsgrad
Gott om knep och knåp med varierande svårighetsgrad

Som om inte pysslena vore nog så följer det också med en LEGO-figur till varje bok. Dels en Batman, men framför allt en fullständigt fantastisk version av Pingvinen, komplett med halskrage, paraply och hög hatt. Nog för att jag gillar Batman, men var så säker på att dessa accesoarer kommer leta sig in i mina egna byggen!

Vem är din favorit?
Två välklädda herrar på Nobeldagen!

Om man vill passa på att komplettera böckerna med ytterligare figurer på superhjältetemat finns det gott om unika figurer att välja på. Här visar vi två roliga exempel på lite mer (för oss i Sverige) okända figurer på temat.

XX och YY
Cosmic Boy och Nightwing

Cosmic Boy är lite av en doldis i superhjältepanteonet, men hans superkraft är det inget fel på – han kan påverka sin omgivning genom att generera kraftiga magnetfält. Han var huvudperson i sin alldeles egna miniserie under 80-talet, men har sedan dess mest fört en tynande tillvaro i bakgrunden. Den som kan sitt superhjältetema vet dock att han spelade en viktig roll i skapandet av The Super Hero Legion, en organisation som han också ledde. Superkul att han dyker upp i LEGO trots sin status pensionerad hjälte!

Om det är ett hårt liv att vara superhjälte, hur är det inte då att vara sidekick? Medan hjälten får all ära får du göra grovgörat. Och om man dessutom hänger med en av världens mest kända superhjältar? Enkelt, du säger upp dig och blir… Nightwing!

Nightwing, eller Dick Grayson som han egentligen heter, började sin brottsbekämpande bana som Batmans sidekick Robin. Efter att ha gått i skola hos den ensamme och dystre Batman valde han dock att gå sin egen väg som den akrobatiske Nightwing. Och till alla samlares glädje är det just som Nightwing som han gestaltas i påsen.

Vi på Byggbiten gillar det mesta som kretsar runt LEGO och dessa pysselböcker och extra minifigurer är inget undantag. Är du också sugen på att ge bort en pysselbok i julklapp? Kolla in utbudet här!

 

Dagens boktips: The Art of LEGO Design

Jag har alltid älskat böcker och tillbringar en del tid jagandes schysst litteratur på boksajter. För ett tag sedan slösurfade jag på Adlibris och av en lycklig slump dök denna juvel upp.

Dagens boktips!
Dagens boktips!

Jordan Schwartz är en kille som har byggt LEGO i hela sitt liv. Han har designat modeller inom temat Creator Expert och ligger bland annat bakom mästerverket Palace Cinema, tadalafil men han har också skapat sjukt många högklassiga mocs. Men framför allt har han gett ut en fullmatad bok på 270 sidor – och killen är inte ens 30 fyllda…!

En baksida som förpliktigar men boken håller vad den lovar!
En baksida som förpliktigar men boken håller vad den lovar!

The Art of LEGO Design ska främst ses som en inspirationskälla fullproppad med användbara tips och intressanta bygglösningar. Den är indelad i olika teman där författaren inleder och sedan tar hjälp av ledande byggare inom de olika områdena som delar med sig av sina hemligheter. Exempel är mosaiker, bilar, rymdskepp, byggnader och mechs. Men den innehåller så mycket mer!

Efter en inledning som raskt avhandlar LEGO:s historia, lite yadi-yadi om färger, perspektiv, skalor och minifigurer kastas vi in i något riktigt intressant – kapitlet ”Patterns and motifs”. Kapitlet går grundligt igenom hur man bygger olika mönster och mosaiker med cheese slopes och plates, men innehåller framför allt de matematiska sambanden mellan olika bitar. Här används enheten ”half-plates” – visste du att en 1×1 platta är 5 half-plates bred (i fyrkant) och 2 half-plates hög? Applicerar man samma mätsystem på sina andra bitar kan man hitta oväntade kombinationsmöjligheter, något som mina kollegor på Byggbiten är duktiga på (t.ex. Lars fönster och Stefans bokstäver och snottade vägar).

LEGO-matematik
LEGO-matematik

Sedan följer en lång rad kapitel med ett fullkomligt bombardemang av tips. Ett kapitel beskriver till exempel LEGO-bitar av tyg som mantlar, flaggor, segel och trådar samt vad man kan använda dem till (förutom det mest uppenbara förstås). Visste du att det kom en lurvig björnfäll till ett grottmansset i Duplo? En jättefräck ”bit” från 2008 som jag raskt skaffade mig fyra stycken av!

Ett annat roligt kapitel handlar om hur man kan använda sig av LEGO-belysning. Här får du en genomgång av de officiella belysningssystemen samt konkreta tips hur batterilådan döljs eller byggs in i din modell. Är du inte nöjd med den officiella LEGO-belysningen får du även tips på system från andra tillverkare!

Jag har alltid tyckt det varit svårt att bygga djur som ser naturliga ut även om det har blivit lättare med de senaste årens rundade bitar. I boken finns flera bra exempel och tips på hur du ska gå tillväga. Man får också goda tips på hur man bygger träd och flätar lövbitar, allt för att det ska se mindre statiskt ut.

En stor del av boken handlar om hur man får rätt proportioner i sitt bygge. Om man bygger en figur i större skala är det enligt Jordan Schwartz alltid bäst att börja med det svåraste (huvudet) och först därefter försöka få till kroppen i rätt skala. Att göra tvärtom är mycket svårare. Huvudregeln är att varje liten detalj inte behöver vara i perfekt proportion i förhållande till varandra utan att modellen som helhet ska ge ett proportionerligt intryck. Kloka ord.

Kapitlen om bilar, byggnader, rymdskepp och mechs följer samma mönster som de tidigare. Först tips, inspiration och bilder, sedan en intervju med en framstående byggare som specialiserat sig på temat.

Några av bokens fantastiska bilar
En av bokens fantastiska bilar

Boken ger också konkreta tips för bättre fotografering och ljussättning samt hur och var man kan sprida sina byggen på nätet. Bra där! Och på tal om bilder så är det 2-3 i genomsnitt på varje uppslag =)

Jag har inspirerats mycket av boken och det första tips jag ska använda är att bygga ett tak med cheese slopes. Tack vare att varannan rad i taket förskjuts 2,5 half-plates i sidled med hjälp av jumper plates får man ett liv i taket som höjer hela modellen. En annan kul lösning som jag tagit till mig är hur Jordan Schwartz använder sig av diverse slangar för att få till mjukt, rundade byggen, bland annat fungerar slangen utmärkt som ryggrad på diverse djur och legendariska varelser.

Tänk om man kunde bygga så här...
Tänk om man kunde bygga så här…

Finns det inget att vända sig emot då? Nej, egentligen inte. Jordan Schwartz är mäkta stolt (med all rätt) över sina byggen och är inte sen att lyfta fram sina egna kreationer bland bokens exempel. Det kan bli lite tjatigt ibland men med tanke på bokens fina innehåll är det lätt att ha överseende med.

The Art of LEGO Design är ett perfekt julklappstips till både den avancerade och gröna byggaren. Jag hittade den till bra pris på Adlibris men den lär finnas på andra boksajter också!

Julklappstips

Det lackar mot jul och om du är osäker på vad du borde stoppa i paketen och slå in så behöver du inte oroa dig mer. Byggbiten ger dig, online förstås, pharm lösningen på alla dina bryderier.

Till lillebror
Litet: 5813 Blixten McQueen
Snabbare än åskan är vår vän,
Röd och kvick som bara den!

Mellan: 4631 Mitt första byggset
En gång var vi alla små,
ett första byggset fick vi då!

Stort: Lego Star Wars bäddset
Aldrig mera rädd om natten,
Luke och Han tar hand om knatten!

Till storasyster
Litet: 6858 Catwoman Catcycle City Chase
En läderlapp på jakt i natten,
ska han hinna fånga katten?

Byggbitens recension här.

Mellan: 7346 Huset vid havet
Strandnära läge vill alla ha,
Ett blått hus vid havet, det blir väl bra!

Byggbitens recension här.

Stort: 3315 Olivias hus
Håkan sjöng om vän med bil,
Olivia hon bor med stil!

Till mamma
Litet: Lego radio
Sång och dans kan bli ditt val,
när du fått in rätt kanal!

Mellan: Lego Birthday Party Kit
Finns där oro inför festen,
här finns allt att ge till gästen!

Stort: 10220 Volswagen T1 Camper Van
Minns ditt liv i folkabuss,
där du av pappa fick en puss!

Till pappa
Litet: 9490 Droid Escape
Två droider försvann i röken,
kraschade väl i en öken!

Byggbitens recension här.

Mellan: Alarmklocka Darth Vader
Svårt att på morron komma upp,
Darth är bättre än en tupp!

Stort: 10216 Winter Village Bakery
Älskar du tårta och biskvi,
här har du ett bageri!

Till farfar
Litet: 9469 Gandalf arrives
En trollkarl stor och grå och grann,
Frodo ute på vägen fann!

Byggbitens recension här.

Mellan: 21011 Brandenburger Tor
Till dig som älskar arkitektur
och en smula byggkultur!

Byggbitens recension här.

Stort: Olympiska minifigurer
I London gjorde de succé,
här och nu de gör entré

Till mormor
Litet: Röd julkula
Till dig som vill din julgran smycka
genom pynt din glädje uttrycka

Mellan: Lego salt och peppar
Får du ingen smak på maten,
dessa två gör slag i saken!

Stort: 3844 Creationary
Spela, tävla, bygg och skapa,
bara gissa, är det en apa?

Till polaren
Litet: 9462 Mumien
Inlindad från topp till tå,
lever det gör han ändå!

Mellan: 21013 Big Ben
Med hjälp av ritning och struktur,
strax du byggt ett välkänt ur!

Stort: 21102 Lego Minecraft
Dataspel blev Legosats,
sätt nu bitarna på plats!

Till pojkvännen
Litet: Legoidéer stora boken
Om du bara vänder blad,
finns idéer rad på rad!

Mellan: 3866 Battle of Hoth
Ont mot gott bland snö och is,
vinnaren kan få ett pris!

Stort: 9397 Timmerbil
Det är kul att lasta stockar,
detta fordon mer än rockar!

Byggbitens recension här.

Ho-ho-ho and Merry christmas!!

Legominnen

Mina polare på Byggbiten har bjudit upp till dans på sina respektive födelsedagar så givetvis valsar jag också med. Här kommer två av mina bästa legominnen (och ett boktips som bonus)…

”You can build anything with LEGO bricks”.

Detta är legobyggaren Sean Kenneys motto och även om det låter som en uttjatad floskel är det är något som de flesta av oss kan skriva under på. Sean och jag är ungefär lika gamla och medan jag är naturvetare bygger Sean LEGO på heltid. Men jag är inte bitter…

Idag fyller jag 40 år och LEGO har alltid varit en del av mitt liv. Visst hade jag som så många andra en ”mörk” period då annat var roligare än att bygga men för min egen del släppte jag aldrig greppet helt. Medan klossarna låg prydligt nedpackade hos mina föräldrar smög jag runt bland hyllorna i leksaksaffärerna och spanade in nyheterna. Att kunna plocka hem den nya katalogen och smygläsa i lugn och ro var en höjdpunkt att se fram emot!

Mitt sista set innan mörkret lade sig!

Som liten var favoriten Castle med Classic Space som god tvåa. Jösses vad jag lekte med dessa teman. Det sägs att det finns ögonblick man aldrig glömmer och första gången jag såg den gula borgen (setnr 375) tar sig in på topplistan över sådana. Jag var sju år gammal och familjen var på väg hem från stan när vi plötsligt svängde in på parkeringen utanför Krumeluren, pill denna hovleverantör för Värmlands LEGO-byggare. Mamma försvann in medan resten av familjen fick vänta i bilen. Tankarna snurrade i huvudet. Varför gick hon in där? Det var ju ingen födelsedag på gång och julen var lååångt borta. Efter en evighet kom hon ut med två stora paket under armen. Hon parerade skickligt den verbala hagelsvärm med vad/till vem/varför hon utsattes för under den sista vägen hem men väl i köket kunde hon inte hålla sig längre.

Presenter fick vi på födelsedagar och julafton och kanske, ampoule kanske något litet på namnsdagen eller i påskägget. Så när hon plötsligt langar fram ett av de stora paketen och säger att det är till mig gjorde hjärtat en dubbel mollbergare i pik med en trippel Salchow. Först på äldre dar förstod jag att hon fått tillbaka ordentligt på skatten och ville fira med hela familjen. I paketet låg förstås den gula borgen som jag då inte ens visste existerade. Flera timmar senare var den färdig och jag lyckades till och med slockna med den i sängen – så rolig var den!

Setet som startade fascinationen för Castle

Fascinationen för LEGO i allmänhet och borglego i synnerhet har hängt med ända sedan dess. Det är också anledningen till att jag beställde boken ”Cool castles” av ovan nämnde heltidslegobyggare så fort den kom ut.

Dagens boktips!

I denna lilla pärla blandar Kenney mikroskala och minifigurskala om vartannat. Cool Castles är en inspirationsbok fullproppad med fantasifulla medeltidsbyggen och intressanta byggtekniker. Den är inte tjock men väl sammansatt och med grymma bilder. 88 kr med en leveranstid på 2-5 dagar från Adlibris gör den till en het julklappskandidat!

Schyssta hus med instruktion hur man bygger korsvirke
Bygg dina egna hästar och får!

Vem är denne Kenney då? Jo, en amerikansk LEGO-konstnär som förutom att bygga också skriver böcker. Bra böcker. Han har många strängar på sin LEGO-lyra. För närvarande har han en utställning byggd av ca en halv miljon bitar som turnerar runt i USA. Temat är natur och byggena är rent ut sagt häpnadsväckande.

Stor konst i liten skala!

Hur hittade jag tillbaka till LEGO då? Jag minns när jag likt en arkeolog grävde fram och omsorgsfullt frilade legolådorna hemma hos mina föräldrar. Det var ett kärt återseende att rota runt bland bitarna och jag förlorade mig själv i ett rus av nostalgi. På den tiden var jag i full färd med att studera biologi på universitetet och hade fått uppgiften att presentera hur genetisk kod kopierades i cellerna. Hur skulle man på ett pedagogiskt vis demonstrera detta? På den tiden fanns det inte några flashiga powerpoints med fräcka animationer utan state of the art vad gällde presentationsteknik var den hederliga OH-apparaten. Och hur sjutton skulle man göra en sådan presentation intressant så kursarna inte somnade?

Lösningen blev stora legomodeller av DNA och RNA samt ytterligare en modell med rörliga delar som visade hur informationen kopierades. I efterhand är det nog den presentation jag är mest stolt över någonsin – ett på förhand utdömt ämne blev en succé – alla ville prova modellen och några ville till och med bygga annat av klossarna när föreläsningen var slut. Efter en stund hade mina fina modeller förvandlats till olika djur, något som hörde hemma i Malena Ivarssons TV-program ”Fräcka fredag” samt ett sött hus med en liten veranda och swimmingpool.

You can build anything with LEGO bricks…

Recensioner

Architecture
21006 The White House
21011 Brandenburger Tor
21019 The Eiffel Tower

Basic
10663 Creative Chest System

Bionicle
70782 Protector of ice och 70788 Kopaka – Master och ice

Castle
7948 Utpostanfall

Chima
70004 Wakz vargspårare
70113 Chistrid
70123, 70124, 70125, 70126 och 70127 Chima Legendary Beasts
70131 Rogons stenslungare
70143 Sir Fangars sabeltandsskepp
70206 CHI Laval

City
3181 Passagerarplan
4200 Gruvjeep
4201 Lastare och tippbil
4206 Återvinningsbil
4207 City garage
4209 Brandflygplan
4429 Sjukhus
4432 Sopbil
4434 Lastbil med tipp
4436 Patrullbil
4437 Polisjakt
4643 Båttransportvagn
7208 Brandstation
7239 Stor brandbil
7288 Mobil polisenhet
7566 Bonde och 7567 Resenär
7942 Brandchefens räddningsbil
60001 Brandchefens bil och 60002 Brandbil
60004 Brandstation
60007 Biljakt
60008 Inbrott på museet
60023 City startset
60025 Grand Prix-transport
60032 Arktisk snöskoter
60033 Arktisk isbandstraktor
60042 Biljakten
60043 Fångtransport
60045 Polispatrull
60049 Helikoptertransport
60060 Biltransport
60068 Tjuvarnas gömställe
60073 Servicebil
60074 Bulldozer
60078 Utility Shuttle
60080 Spaceport
60084 Racing Bike Transport
60086 Lego City Starter set
60092 Djuphavsubåt
60102 Flygplats VIP Service
60104 Flygplats
60107 Stegbil
60117 Skåpbil och husvagn
60128 Polisjakt
60134 Kul i parken
60147 Fiskebåt
60166 Tung räddningshelikopter

Creator
5891 Familjevilla
6192 Jetplan
6913 Blå roadster
7291 Gaturebell
7346 Huset vid havet
31007 Robot
31009 Liten stuga
31010 Trädkoja
31017 Sunset Speeder
31019 Skogsdjur
31023 Gula racers
31024 Rytande krafter
31037 Äventyrsfordon
31048 Lakeside Lodge

Cuusoo/Ideas
21103 The DeLorean Time Machine
21303 WALL•E

Dino
5884 Raptorjakt

Disney Princess
41050 Ariels fantastiska skatter och 41051 Meridas höglandsspel

Duplo
5813 Blixten McQueen
6784 Fantasisortering
6785 Creative Cakes
10515 Ariels undervattensslott
10552 Fantasibilar
10556 Creative Chest

Elves
41077 Aira’s Pegasus Sleigh

Friends
3061 Parkcaféet
3937 Olivias racerbåt och 3939 Mias sovrum
41001 Mias magiska trick och 41011 Stephanies fotbollsträning
41008 Heartlake City Pool
41016 Adventskalender
41017, 41018, 41019 Påsar serie 1
41020, 41021, 41022 Påsar serie 2
41030 Olivias glasscykel
41044, 41045, 41046 Påsar serie 5
41031 Andreas bergsstuga
41097 Varmluftsballong i Heartlake
41311 Heartlakes Pizzeria

Galaxy Squad
70706 Kraterkrypare
70707 CLS-89 Eradicator Mech

Games
3864 Mini-Taurus

Harry Potter
4738 Hagrids stuga

Juniors
10722 Ormuppgörelsen

Kingdoms
7188 Kungligt bakhåll

Lone Ranger
79108 Flykten i diligensen
79111 Constitution Train Chase

Lord of the Rings
9469 Gandalfs ankomst
9470 Honmonstret anfaller
9471 Uruk-hai Army
9472 Striden vid Väderklint
9473 Morias gruvor
79005 Trollkarlarnas kamp
79006 Elronds råd
79007 Slaget vid Svarta porten
79008 Piraternas bakhåll

Minifigurer
71002 Serie 11

Monster Fighters
9461 Träskmonstret och 9462 Mumien
9467 Spöktåget

Ninjago
2254 Bergstempel
9443 Reptyrhelikopter
9448 Samurais robot
75501 Krigarmotorcykel
70502 Coles jordborr
70720 Svävarjägare
70721 Kai Fighter
70725 Nindroid MechDragon
70726 Destruktoid
70727 X-1 Ninjamobil
70737 Titan Mech Battle
70739 Airjitzu Kai Flyer

Pharaoh’s Quest
7325 Kobrastatyns förbannelse

Pirates

70409 Shipwreck Defence

Power Miners
8957 Mine Mech

Prince of Persia
7572 I kamp med tiden

Racers
9094 Star Striker

Space Police
5982 Rånarrymdskepp

Star Wars
7877 Naboo Starfighter
8014 Clone Walker Battle Pack
9490 Droid Escape
9491 Geonosian Cannon
9496 Desert Skiff
9498 Saesee Tiin’s Jedi Starfighter
9525 Pre Vizsla’s Mandalorian Fighter
9676 TIE Interceptor & Death Star
10225 R2-D2
75000 Clone Troopers mot Droidekas
75002 AT-RT
75003 A-wing Starfighter
75006 Rancor Pit
75009 Hoth planetset och 75011 Alderaan planetset
75017 Duel on Geonosis
75019 AT-TE
75020 Jabba’s Sail Barge
75021 Republic Gunship
70035 Kashyyyk Troopers
75028 Clone Turbo Tank, 75030 Millennium Falcon och 75031 TIE Interceptor
75040 The Phantom
75041 Vulture Droid
75052 Mos Eisley Cantina
75054 AT-AT Walker
75055 Star Destroyer
75078 Imperial Troop Transport
75079 Shadow Troopers
75081 T-16 Skyhopper
75093 Death Star Final Duel
75094 Imperial Shuttle Tydirium
75111 Darth Vader
75136 Droid Escape Pod
75167 Bounty Hunter Speeder Bike Battle Pack
Lego Star Wars Superstora Stickersboken

Super Heroes
6858 Catwoman Catcycle City Chase
6864 Batmobile and the Two-Face Chase
6867 Loki’s Cosmic Cube Escape
76000 Batman vs mr Freeze
76001 Batman vs Bane Tumblerjakten
76002 Superman Metropolis Showdown
76005 Spiderman och striden på Daily Bugle
76007 Iron Man: Malibu Mansion Attack
79102 Jakten på Fishface

Technic
9391 Bandkran
9397 Timmerbil
42002 Minigrävlastare
42023 Byggfordon
42039 24 Hours Race Car

Teenage Mutant Ninja Turtles
79102 Jakten på Fishface
79119 Mutationskammaren

The Hobbit
79000 Ringens gåtor
79001 Flykten från spindlarna
79003 Ett annorlunda sällskap
79011 Bakhållet i Dol Guldur
79012 Mirkwood Elf Army
79013 Lake-town Chase
79015 Witch-King Battle

The Lego Movie
70814 Emmets byggrobot

Då och nu
4431 Ambulans (City)
4433 Bil och motorcykel (City)
4435 Bil och husvagn (City)
60018 Cementblandare (City)

Övrigt
iPhoneskal
Klockor
Kläder