Recension: Huset vid havet (7346)

Set: 7346 Huset vid havet
Tema: Creator
Bitar: 415
Minifigurer: 1
År: 2012

Eftersom City-serien inte bjuder på några bostadshus nu för tiden får man vara glad och tacksam över att Creator gör det istället. Och än mer glad och tacksam blir man när man får något sådant här att sätta tänderna i.

Creator är förmodligen Legos mest splittrade serie. Här finns allt från coola motorcyklar, cheapest jetplan och bilar helt utan möjlighet att passa in en minifigur till hus som det här eller små miniset.
För mig känns å andra sidan det här huset mycket mer som ett City-set än något annat – Creator-kopplingen är väl egentligen i första hand det faktum att man kan bygga tre olika hus med det. Och vilka hus sen.

En sak som däremot skiljer ut Creatorlådorna från annat Lego nu för tiden är att bitarna inte är indelade i numrerade påsar eller bygget i olika moduler. Istället ligger alla bitar huller om buller. Alltså kan man, sildenafil om man så känner för det, pilule förenkla saker och ting för sig genom att sortera upp dem efter färg, ett så kallat tips från coachen.

415 bitar redo att sättas ihop

Det första och enklaste byggalternativet är ett litet gulligt ljusblått hus som ligger vid en liten bäck med en bro över. På andra sidan bron, på en sandstrand, finns ett litet fik där vår surf dude till minifigur, vi kan kalla honom Peio, kan suga på en java tills kossorna går hem. Lägg därtill en liten palm, en krabba på vift, en papegoja som snattrar och en fyndigt ihopsnickrad växt och vi har en bra start på set nummer 7346.

- Mi Casa Su Casa...
Polly vill ha kex, Polly vill ha kex, Polly VILL ha KEX...

Variant nummer två, med lite högre svårighetsgrad, är ett hus i två våningar alldeles nere vid stranden, där Peio kan sitta i solstolen på sin altan med tillhörande brygga och skåda ut över havet. Eller varför inte ta med sig surfbrädan ner från övervåningen och ge sig i kast med vågorna. Också här finns för övrigt en smått genialiskt ihoptotad liten grönsak att njuta av.

Det som man möjligen kan tycka är lite synd med Creator-husen är bristen på inredning. Det blir liksom lite tomt inne i huset, inte minst med tanke på hur pass mycket snygg lull-lull det alltid finns ute i trädgården. Naturligtvis kan man bygga sin egen inredning och pimpa upp huset med, men för en Lego-set-fundamentalist som mig är det svårt, känns som att förorena setet liksom. Men det är förstås en smaksak.

- I love the smell of Lego in the morning...

Det tredje och sista bygget, det som klassas som ”Advanced build” i ritningen, är en riktig höjdare. Till att börja med byggs en liten sandö med tillhörande palm och häckande fågel – och återigen njuter jag lite smått av användandet av en 1×1-bit med pluppar på varje sida.

Själva huset är också något av ett mästerverk i all sin enkelhet. Återigen i två våningar och dessutom med balkonger på två sidor av den enkelt avtagbara övervåningen. Övervåningens snedtak med stora fönster är dessutom öppningsbart för att förhöja lekvärdet ytterligare. Under ena balkongen finns en dusch med tillhörande handduk – märkligt nog är dock det schackrutiga kakelgolvet inte likadant på fotot på kartongen som i den tecknade ritningen…

På husets framsida finns ett sandslott nere vid vattenbrynet där vågor är på väg att slå in. En fisk ligger redo på grillen och Peio har den obligatoriska kaffemuggen i handen, en genomskinlig i just det här setet.

De många glasrutorna och -dörrarna ger tillsammans med den ljusblå färgen och de vita balkongräckena ett fräscht intryck. Det funkar dessutom riktigt bra tillsammans med de sandfärgade bitarna som ger oss stränder och sandslott i de tre byggena. Setet har gott om små roliga detaljer som fåglarna, grillen, duschen och solstolen.
Jag har de flesta av de senaste årens Creatorhus hemma i legostaden och det här är helt klart ett av de absolut bästa – både att bygga och att leka med. Det är nästan så att jag funderar på att skaffa mig två exemplar till, bara för att kunna ha alla tre varianterna uppbyggda samtidigt.

Kaffemugg, sandslott, grill och dusch, vad mer kan en ensam minifigur behöva...

Men det schackrutiga golvet i duschen är inte det enda förvirrande när man jämför kartan med verkligheten. Dagens utmaning: Hitta felet på bilden nedan. Varför minifiguren kallas Peio har du väl redan räknat ut?

Men vad sjutton, något är fel på arton...

Byggbiten gillar: I stort sett allt som det här setet har att erbjuda
Byggbiten hoppas: Att det kommer fler hus som det här

Vill du också ha ett eget hus vid havet till ett rimligt pris, kolla här.

2 comments