Recension: Timmerbil (9397)

Set: 9397 Timmerbil
Tema: Technic
Bitar: 1308
Minifigurer: 0
År: 2012

Medan somliga av Byggbitens skribenter fullständigt förvirrat sig in bland orcher, ringar, dvärgar, tomtar, troll och annat oknytt måste ju någon hålla fanan högt och åtminstone en fot kvar i verkligheten. Och vad är väl mer verklighet än ett riktigt monster i form av en lastbil? Ingenting alls säger somliga, som till exempel veckans gästmedarbetare – Jack Lumber.

I min barndom hade jag ett och annat Technic-set som jag gick lös på. Vem minns inte set som 8030, 8845 eller 8660 – där det sistnämnda till och med hade två förvuxna minifigurer!!
En gemensam nämnare för dessa set var att de alla hade flera olika byggmöjligheter och att jag testat dem alla – flera gånger om. För medan jag var väldigt nitisk med mina ”vanliga” Lego-set och aldrig rev eller byggde om dem så var det, av någon anledning, annorlunda med Technic-Lego. Med detta sagt ska jag säga att jag antagligen aldrig kommer att riva och bygga om set 9397 – för det här är inte bara ett Legobygge, det här är ett monster!

Det här är en riktig utmaning av ett slag man sällan får som van byggare – och kanske framförallt ovan Technic-byggare. Det är pins och kugghjul och stavar och kopplingar och ett pillande jag inte upplevt på mången god dag. Men det är kul just för att det är annorlunda – och resultatet blir fantastiskt.
Under större delen av byggandets gång har jag oerhört svårt att förstå hur saker och ting någonsin ska kunna hänga ihop, hur alla de där kugghjulen som inte ens snurrar ska kunna snurra och hur cylindrarna i motorn där framme ska kunna drivas av hjulen där bak. Men framförallt imponeras jag av den mastermind som har designat och fått ihop det här – det lär inte ha skett på en kafferast. Eller ens en lunchrast.


Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är en timmerbil!

Det finns två olika byggmöjligheter. Setets huvudnummer som är timmerbilen och vars ritning (karta, läsning, byggbeskrivning…) finns i pappersform i kartongen eller plogbilen som är variant två och vars ritning (etc…) går att ladda hem från det så kallade nätet.
Men det är timmerbilen jag har byggt och det är timmerbilen som gjort mig till barn på nytt!

I vanlig Technic-ordning så kan man naturligtvis styra framhjulen med en smidigt dold liten ratt uppe på taket, medan den ratt som sitter vid förarsätet bara är en attrapp. Genom ett sinnrikt system av både det ena och det andra driver bakhjulen alltså cylindrarna och en fläkt i motorn. Men framförallt, den stora kranen är motordriven!
Motorn som är snyggt inbyggd bakom förarhytten har två gånger fyra olika funktioner. Man kan fälla upp och ner stöden på sidan av bilen så att den inte riskerar att välta när man lyfter timmerstockar. Men framförallt kan man styra kranen i alla möjliga vinklar och snurra den. Upp och ner med var och en av de två kolvarna och runt, runt, runt. Med lite träning kan man alltså lyfta både av och på den enda medföljande timmerstocken. Och ska man ta upp något negativt så är det väl just att det bara finns en enda stock att lyfta av och på. Nog kunde man ha fått åtminstone två till för att höja lekkänslan ytterligare ett snäpp.


Vänder andra sidan till…

Byggalternativ två är, som nämnts i förbigående, en plogbil med flak. Där hjälper den medföljande motorn till med att tippa flaket, höja eller sänka plogen, höja eller sänka det bakersta hjulet eller välta förarhytten framåt. Kanske inte riktigt samma heta lekfunktioner som i originalbygget, men ändå fascinerande vad man kan göra med Lego – inte minst för en som är lite lätt novis i Technic-facket efter många års frånvaro.


Äntligen ges chansen att leka plogbilsaktivist…

Sammanfattningsvis: Det här är en riktig byggutmaning och det finns gott om lekglädje i det här setet, precis som Lego ska vara med andra ord!

Best Lego Wishes!
/Jack Lumber


…I’m a lumberjack and I’m okej, I sleep all night and I work all day…

Byggbiten gillar: Utmaningen som bygget erbjuder
Byggbiten önskar: Ett par timmerstockar till

Vill du också nynna på gamla Monty Python-låtar?!?
Klicka här eller här.

3 comments

  1. Ragge

    Det kanske bryter mot alla Lego-regler, men angående antalet timmerstockar skulle jag föreslå att ta en promenad ute i naturen. Där borde det gå lätt att hitta lämpligt råmaterial för små timmerstockar. :-)