Recension: Mine Mech (8957)

Set: 8957 Mine Mech
Tema: Power Miners
Bitar: 67
Minifigurer: 2
År: 2009

De kom, click de sågs, sildenafil de segrade – och försvann lika snabbt igen. När Lego Power Miners dök upp på marknaden för drygt tre år sedan svepte de fram som en stormvind, see men sejouren blev bara ettårig och nu finns bara minnena kvar – och ett och annat set att fortfarande köpa förstås.

Ni minns väl hur det var… Mystiska skakningar drabbade jorden och hela planetens framtid tycktes hotad. En grupp forskare, ingenjörer och gruvarbetare skickades ner i underjorden för att hitta anledningen till skakningarna. De grävde sig djupare och djupare ner i marken och djupt under ytan fann de mystiska kristaller… och de stenmonster som grävde fram och åt dem.
Power Miners hade gjort entré och succé och vi lärde känna kvartetten som Doc, Duke, Rex och Brains och deras kvintett, i första serien, av fiender Boulderax, Firox, Glaciator, Sulfurix och Meltrox.

Mine Mech-setet var ett av de första och minsta som kom i den serie som levde i blott ett drygt år. Den av de fyra som styr farkosten är Brains, den smarte i gänget, och han fightas mot den mörkgröne Boulderax, som beskrivs som stark, långsam och korkad – och som bara finns i just det här setet. Hade det här setet tillhört Star Wars hade det hetat något i stil med MM Walker, eftersom det här är ett vandrande åkdon. Brains i förarsätet och han har en sågklinga att styra med högerhanden och en klo att greppa stenmonster med till vänster.

Me and my Mine Mech

Sågklingan styr man enkelt genom att snurra på ett kugghjul baktill medan gripklon också är lätt att öppna och stänga med ett enkelt handgrepp. Störtbågen till förarhytten öppnas också lätt och smidigt och Brains kan hoppa in och ut mest hela tiden – även om han nog gärna stannar där inne istället för att ge sig ut och brottas med Boulderax. Däremot är det lite småknepigt att få till själva gåendet – men å andra sidan kanske man inte ska begära för mycket med blott 67 bitar.

Brains och Boulderax

Brains visar upp ett grånande hår – eller i vart fall grånande ögonbryn och mustasch – och ger intryck av att vara en vis gammal man. Han har dessutom två olika ansiktsuttryck att välja på. Ett avslappnat – och ett fullständigt skräckslaget. Hans blå snickarbyxor har fickorna fulla av allehanda pinaler man kan behöva när man slåss mot stenmonster i underjorden och han har dessutom en dynamitgubbe och stenyxa att ta till om det kniper.
Boulderax är mörkgrön och gillar därför de mörkgröna kristallerna bäst. Han har ett rejäl gap och vill inget hellre än att äta upp kristaller, Brains, stenar, andra Power Miners och allt som kan tänkas komma i hans väg så som trästockar, hundar och annat oknytt.

Got ya!!

Power Miners var en succé när det kom och om jag inte missminner mig blev det till och med utsett till årets leksak – och jag kan garantera att en mig närstående ung man älskade det och visste allt om figurerna och historien bakom. Men lika fort som de kom, lika fort försvann de igen. Och det är väl just det som jag ser lite som Legos problem de senaste åren. Den oerhört korta ”brinntiden” på olika serier. Det spretar åt alla håll, bara City och Star Wars består, och jag tycker att det är synd, jag skulle hellre se serierna finnas kvar och leva under längre tid.
Men så är jag ju å andra sidan en bitter gammal 36-åring som vill ha ordning och reda i min Legostad också.

Byggbiten gillar: Lekvärdet hos Power Miners
Byggbiten önskar: Lite mer långlivade serier och mindre splittring Legohyllan

Missade du Power Miners när de kom?!? Då har du chansen att köpa upp dig på det här setet här.

Kommentarer stängda.