Recension: Kobrastatyns förbannelse (7325)

Namn: 7325 Kobrastatyns förbannelse
Tema: Pharao’s Quest
Bitar: 213
Minifigurer: 3
År: 2012

Vad sjutton är Pharao’s Quest? Det var frågan jag ställde mig när jag lade händerna på det här setet. För att svara på frågan ägnade jag mig åt en rolig timmes byggande och kom fram till följande recept – ta lika delar Howard Carter, Indiana Jones och Mumiens förbannelse, förflytta dig till 1930-talet, tillsätt en god portion pang-pang samt en nypa explosioner och blanda väl. Ut ramlar ett typiskt skattjägartema på steroider (dock utan att vara stereotypiskt), perfekt för äventyrslystna legoentusiaster i junioråldern.

För ett ögonblick kan man moralisera över det etiska i att plundra och vanhelga gamla egyptiska gravar för att stjäla guld och andra skatter. Å andra sidan har setets huvudsakliga målgrupp vilken är killar i åldern 7-14 knappast sådana skrupler utan vill istället ha blixtrande action och briserande dynamit. Och det är en kvot som blir tämligen välfylld med detta tema.

I de olika seten jagar huvudpersonen Jake Raines (fräckt namn på en legohjälte förresten, man kan ju inte annat än att älska det) och hans gäng efter sex förgyllda artefakter, olägligt nog begravda med sina förra ägare. Döda ägare som vaknar till liv för att skydda de gåvor prästerskapet skänkte dem en gång för länge sedan… I Kobrastatyns förbannelse försöker skattjägarna sno en gyllene sköld formad som en egyptisk skarabé mitt framför näsan på en rasande mumie som inte verkar vara alltför glad över mr Raines olagliga tilltag.

7325 Kobrastatyns förbannelse

Gravplundrarna har packat både puffror och dynamit i arsenalen. Lite orättvist mot mumien som endast har ett par giftormar att kasta mot fienden men rätt använda kan de vara nog så farliga. Men då har vi inte räknat med mumiens trumfkort *trumvirvel* en tam kobrastaty modell koloss!

Kobrastatyn är en formidabel motståndare då den kan vakna till liv och käka gravplundrare till både frukost, lunch och middag. Den tar både Jake och hans gravplundrartjej i en enda gemensam mumsbit så de får se upp! Den är tack vare sin smarta konstruktion mycket rörlig och kan inta många olika positioner. Kroppen är uppbyggd av 10 segment som sitter ihop med smidiga kulleder vilket gör den vridbar i alla tänkbara led. Nackskölden består av en styv plastfilm med fint tryck som påminner om ett segel i design och infästning. Funkar ypperligt och ser då rakt inte så pjåkigt ut. Hantverket är dessutom gediget och bör klara en och annan hårdhänt lek. Bra!

Vad krävs för att tjusa en kobrastaty?

Bilen som följer med är en tuff historia. Utseendet för tankarna till en klassisk hot rod och den ser ut att kunna dra ifrån både balsamerade lik och deras tama leksaker. Ett stort plus är att den går i LEGO:s mörkröda färg som inte är alltför vanlig. Tyvärr får inte båda skattjägarna plats i bilen samtidigt utan en blir förpassad till den bruna lådan på bilens baksida. Fronten skvallrar om 30-tal och resten är…riktigt cool. Den har en väl tilltagen frigång för ökenrally och ser ut att kunna gasa på rejält. Smart prioritering av Raines med tanke på diametern på kobrastatyns käft.

Finns det hjärterum finns det stjärterum…åtminstone bak i lådan!

Jake Raines har inte bara ett fräckt namn utan ser så där lagomt laid back ut i sitt rufsiga hår och polisonger som skulle göra självaste kapten Baines i Onedinlinjen grön av avund. Lägg till en tredagarsstubb, uppknäppt skjorta och ett redigt patronbälte tvärs över bröstet så ser du att det här är en skön snubbe. Hans sidekick heter Helena Tova Skvalling men är däremot en rätt så blek bekantskap. Torson är tuff och kan vara användbar i egna byggen men i övrigt gör hon en slät figur. Viftandes med dynamit i högsta hugg ska väl tilläggas…

Hur är det med klistermärken då? Jodå, det finns en del att klistra både på bilen och obelisken som mumien står på. Däremot blir jag glatt överraskad att jag inte behöver kladda med ett stort klistermärke till kobrastatyns huvud för här får vi en bit med tryck.

Jag är vridbar i många olika led!

Känslan av Egypten är ständigt närvarande tack vare det i huvudsak sandfärgade färgtemat och de hieroglyfer som klistras på väl valda bitar. Den åldersstigna bilen alternativt kol 14-metoden daterar setet till ungefär 30-talet vilket gör det samtida med den kände dr Jones – en av temats främsta inspirationskällor kan man förmoda. Jag gillar det här!

Buss på!

Byggbiten diggar: 1930-talet, äventyrskänslan, tjejens coola sandfärgade axelremsväska och mumien förstås

Kunde gjorts bättre: Kobrastatyn trillar lätt åt sidan om den inte tar stöd mot obelisken

Gillas av Byggbiten!

Kommentarer stängda.