Recension: Brandenburger Tor (21011)

Set: 21011 Brandenburger Tor
Tema: Arcitechture
Bitar: 363
Minifigurer: 0
År: 2011

Hösten 1989 drog förändringens vindar över Europa. Något som bland annat avspeglade sig på Eurovision året efter. Om inte annat för att Norges Ketil Stokkan besjöng Brandenburger Tor – och i gammal fin norsk tradition kom han på sista plats (delat med Finland som också värnar exakt samma tradition). Så dålig är nu ändå inte låten, shop men den är ändå inte i klass med det Lego-set som släpptes oslagbara tjugoett år senare…

Jag är fortsatt lite kluven till Legos Arcitechture-serie. kanske för att det inte är något direkt lekvärde i seten utan mer av utställningsföremål – och som sådana vill jag ju ha alla, eller ingen. Men istället har jag och mig själv gjort oss en liten kompromiss med varandra och bestämt oss för att skaffa de som vi besökt eller i varje fall sett med egna ögon i verkligheten. Och med egna ögon räknas också genom bussfönster, varför jag skaffade mig Big Ben när jag besökte London i somras.

Något jag kommit att beundra med Legobyggen sådär i allmänhet är förmågan att fånga detaljer och likhet med verkliga förlagor med hjälp av de bitar som finns – utan att använda tryck på dem – och med de hinder som detta givetvis också för med sig. Och inget fångar denna beundran mer än just Arcitechture-serien. Brandenburger Tor (eller Brandenburg Gate som den också kan kallas om man väljer den Lego-biten…) har jag haft äran att strosa förbi på riktigt och alltså pryder den sin plats i en hylla som heter precis som en gammal Gyllene Tider-hit.

Till att börja med är det alltid kärlek vid första ögonkastet när man plockar till sig ett sådant här set ur Lego-hyllan. Kartongen är snygg och kompakt. Det är alls inget fel på luften i Billund, men den får gärna stanna där istället för att fylla ut kartonger i fabriken. Här får man en papplåda fylld till brädden med Lego – precis det som man vill ha och är ute efter.
Dessutom är ritningen (läsningen, kartan, beskrivningen… vad kallar ni dem där hemma?!?) snygg och informationsrik. Man får inte bara en byggbeskrivning, man får dessutom en alldeles egen liten historielektion på köpet. Och det finns ju ärligt talat få europeiska städer som upplevt mer historia de senaste 100 åren än just Berlin och få områden i Berlin som sett mer än kvarteren kring vår norska favoritschlager.
Och då syftar jag inte på Alexander Rybaks Fairytale – trots att han kom ut som AFOL hos Skavlan här om veckan.

Bygget som sådant är inte heller mycket att anmärka på. Det är småskaligt, detaljrikt och snyggt. Ska man ändå vara lite gubbgrinig på något så är det väl möjligen att det blir väldigt mycket upprepningar och att bygget i sig inte är någon superstor utmaning rent tekniskt sett. Men det är ett par fiffiga lösningar och färgskalan är snygg – vilket naturligtvis gör att också slutresultatet blir snyggt och att det pryder sin plats i Lego-historien och -hyllan.

Så har man varit i Berlin eller bara har något slags intresse för staden i allmänhet och dess historia i synnerhet så är det här ett givet köp. Och har man bara tid och lust, energi och pengar kan man bygga sig en egen Unter den Linden, en mur, ett TV-torn och lite annat smått och gott att lysa upp vardagen med.
Det här är kort och gott 363 Legobitar världshistoria!!

Byggbiten gillar: Suspekta norska schlagers
Byggbiten önskar: Turning Torso i Lego

Vill du också leka världspolitiker och hålla brinnande brandtal?!?
Då kan du köpa ditt eget exemplar av Brandenburger Tor här.

One comment

  1. Patric Blixt

    Riktigt trevlig läsning som vanligt.
    Turning torso finns byggd iofs bara som eget bygge. Finns att beskåda på tekniska museet i Stockholm.