Recension: Passagerarplan (3181)

Set: 3181 Passagerarplan
Tema: City
Bitar: 309
Minifigurer: 3
År: 2010

Jag hade rätt mycket Lego i min barndom. Men jag hade aldrig någon flygplats eller något flygplan till min stad. Å andra sidan hade jag den ju på en utdragbar platta under sängen och det hade kanske varit svårt för planen att flyga där medan jag sov ovanpå. Men nu är jag vuxen – och nu har jag Legoflygplan!

Det här setet har redan samlat på sig ett par år på nacken, om nu flygplan har sådana, men det är ändå ett riktigt bra set. Som så ofta är det inte bara ett flygplan i kartongen dock. Utan vi får både en servicebil och en radar. Och tre minifigurer. Så har du minifigurer över där hemma så kan du alltid skicka dem på semester – planet rymmer nämligen sex passagerare.
I det här setet medföljer alltså tre minifigurer: En pilot i kostym, röd slips och svart pilotkeps, en serviceman i blå byxor, orange jacka och grå ”skurkmössa” och en mörkhårig passagerare i blå jacka, ljusblå skjorta och grå byxor. Alla tre fyller sin funktion väl även om ingen av dem så att säga är något speciellt.

...cause I'm leavin' on a jet plane...
…cause I’m leavin’ on a jet plane…

Radarn är, som så ofta i Legosammanhang, smått genialsikt ihopsnickrad. Den rödvita mottagaren är vridbar i tre olika ledder. Det går att snurra den, det går att vrida den och det går att böja den – och mer kan man ärligt talat inte önska sig. Dessutom krävs det säkerhet av det här slaget om man ska ge sig upp i luften.

Servicemannen har, förstås, en egen servicebil. Och lika förstås är den gul. Även om den är liten och nätt så är den smart. Dels ligger den en viss charm i att man kan ge lite lätt försenade passagerare skjuts till flyget i den, men framförallt så är den lilla kroken baktill som man kan bogsera planet med en favorit. På sätt och vis är det Lego när det är som bäst – inte minst när man kopplar ihop den med flyget. Mer om detta snart.

Servicebilen, servicebilen kom... Servicebilen, servicebilen, kom...
Servicebilen, servicebilen kom… Servicebilen, servicebilen, kom…

För setets huvudnummer är förstås själva flygplanet. Färgern vitt och blått funkar ju alldeles utmärkt tillsammans. Både på fotbollströjor i Göteborgstrakten och flygplan i Lego City. Dessutom lite extra snyggt med blåtonade rutor!
Längst fram har vi förstås piloten. Med ett enkelt handgrepp plockar man bort nospartiet på planet om man känner för att ge honom lite ledigt när man är framme vid resmålet. Också de båda takpartierna över kabinen är lätta att plocka bort för att sätta in och plocka ur passagerare.

Fyllt till en sjättedel,  ungefär som en normal Skywaysflight när det begav sig...
Fyllt till en sjättedel, ungefär som en normal Skywaysflight när det begav sig…

En sak som planet dock saknar är en dörr någonstans. Å andra sidan ser jag inte det som något negativt eftersom de dörrlösningar som Lego presenterat på de lite större flygplanen inte varit helt klockrena. Istället ger avsaknaden av en dörr ett renare och snyggare intryck. Och en dörr fyller ju heller ingen som helst egentlig funktion.
Vingarna är elegant böjda i ändarna, precis som på riktiga flygplan, och de båda motorerna i bakpartiet känns naturtrogna för en icke-flygplansnörd som mig. Men jag har flugit i ett och annat plan genom åren och dessutom suttit där bak och tittat ut på motorer genom åren.

Sen var det då bogserandet. Man stoppar in den lilla röda technicaxeln i avsett hål i framänden av planet och lyfter därmed det främre hjulet med sisådär en millimeter – och mer behövs ju inte. Planet bogseras och det svängbara framhjulet ställer inte till det! Smart!

Servicemannen drog på sig sina bogsershorts...
Servicemannen drog på sig sina bogsershorts…

Hade inte du heller några flygplan när du var liten? Nu har du chansen!

Byggbiten gillar: Hela härligheten!
Byggbiten önskar: Skulle väl möjligen varit en passagerare till då – en tjejminifigur

Kommentarer stängda.