Recension: Ringens gåtor (79000)

Set: 79000 Ringens gåtor
Tema: The Hobbit
Bitar: 105
Minifigurer: 2
År: 2013

Varför går jag igång på en blöt klipphäll, buy en gisten båt utan åror och en kort parvel i rufsig kalufs? Lägg till ett glosögt litet monster, en rå fisk samt en gåtgissarlek med livet som insats så vet du vad jag talar om…

Allt jag slukar, fågel, fä
blomma, buske, mossa, trä
gnager järn och biter stål,
mal den hårda sten till mjöl,
kungar lägger jag i mull
stad och berg slår jag omkull

Stackars Bilbo satt där i mörkret och tänkte på alla de jättar och resar han någonsin hört berättas om i sagorna, men ingen enda av dem hade gjort allt det där. Han hade på känn att svaret var något helt annat och att han borde veta det, men han kom inte på det. Han började bli rädd, och det är inte bra när man ska tänka…

Äntligen har jag byggt Ringens gåtor - den fullkomligt magnifika scenen ur The Hobbit som gör sig lika bra på vita duken som i bokform. Jag gillar set som berättar en historia och det gör Ringens gåtor med besked. Bilbo har kommit ifrån dvärgarna och gått vilse djupt nere i berget. När han som bäst trevar sig runt i mörkret råkar han lägga handen på en ring av renaste guld. Förvånat vrider och vänder han på den en liten stund för att sedan stoppa den i fickan och leta sig vidare i bergets gångar.

Ett läckert litet set!
Ett läckert litet set!

Efter en stund stöter han på Gollum som inget hellre vill än att sätta sina små vassa tänder i mört hobbitkött. Av förklarliga skäl är Bilbo inte det minsta intresserad av att bli lunch utan vill istället hitta ut så till sist kommer de överens om att gissa gåtor. Vinnaren i tävlingen får sin vilja igenom – vinner Bilbo ska Gollum visa honom vägen ut ur berget men om Bilbo skulle förlora blir han mat. Således upplagt för en riktig hjärnkamp mellan den listige Gollum och den smarta Bilbo.

Antagonisterna Bilbo och Gollum
Antagonisterna Bilbo och Gollum

Bilbo är prydligt klädd i mörkröd jacka, grön väst och en vacker halsduk som endast en hobbit klarar att bära med värdighet. Hans vändbara huvud uttrycker djup koncentration på ena sidan och ren skräck på den andra. Det ansiktsuttryck som inte används för stunden döljs av hans rufsiga ljusbruna hår.

 

Gollum är samma figur som i setet Shelob attacks från Lord of the Rings och varför ändra på ett vinnande koncept? Han ser precis så där slemmig och opålitlig ut som han är i berättelsen. Spot on LEGO!

Heeem, schljuva heeem...
Heeem, schljuva heeem…

Lådan innehåller många små bitar vilket gör Gollums klippö till ett pilligt och roligt bygge. Mitt på ön dold bakom några stenar förvarar Gollum sin ring (eller egentligen Saurons ring om man ska vara petig). Stenpartiet där ringen sitter fast kan fällas upp genom att man vrider på en spak. En annan trevlig detalj med ön är att de båda främre klipputsprången sitter fast med gångjärn så de kan positioneras efter tycke och smak.

Det här är ett vackert litet set som gör sig lika bra i lekrummet som uppställt i hylla för allmän beskådan. Det är fascinerande att bland de set som släppts i Lord of the Rings och The Hobbit är det de minsta i respektive tema som vurmar för mest. Störst är inte alltid först!

Buh!
Buh!

Vad var då svaret på Gollums gåta? Här kommer fortsättningen…

Gollum började stiga ur båten. Han plumsade i vattnet och plaskade i land. Bilbo såg hans ögon närma sig. Tungan liksom klibbade fast i munnen på honom, och han ville ropa: Ge mig mer tid! Ge mig mer tid! Men det enda han fick fram var ett plötsligt pip: -Tid! Tid!

Gollum blev återigen besviken…

Inget hobbitkött den här gången - bara att paddla hem och käka fisk...
Inget hobbitkött den här gången – bara att paddla hem och käka sushi…

Byggbiten gillar: Att scenens magi har fångats så bra i LEGO.

Vill du också gissa gåtor med livet som insats?

 

One comment

  1. Anders

    Tack för en bra recension av ett mysigt set. Det här vill jag också ha i bokhyllan =)