Recension: Rancor Pit (75005)

Set: 75005 Rancor Pit
Tema: Star Wars
Bitar: 380
Minifigurer: 3 + ett obeskrivligt tufft monster!
År: 2013

Dags att titta närmare på ett spännande set från den tredje filmen i sagan om Star Wars, nämligen The Return of the Jedi. Som vanligt levererar LEGO finfina minifigurer och som grädde på moset en grym inkarnation av monstret Rancor. Samt sist men inte minst i Star Wars-sammanhang två smått unika detaljer.

Det här är ärkegangstern Jabba the Huts källare under hans ståtliga palats på ökenplaneten Tatooine. För er som inte har en blekaste vad jag talar om rekommenderas att snabbt som attan i fallande ordning köpa/hyra/ladda ner filmen The Return of the Jedi och uppdatera era filmkunskaper ögonaböj. Så bra är nämligen filmen. Tillhör ni däremot de 95 % av svenska folket som sett filmen kan ni raskt hoppa över kommande två stycken.

Det kompletta setet
Det kompletta setet

För att göra en lång historia kort så får Luke Skywalker audiens hos Jabba för att förhandla om Han Solos liv. Den obehagliga rymdsnigeln surnade till efter att Solo dumpade en last smuggelgods och satte därför ett pris på hans huvud. En tid senare fick Jabba honom levererad i ett prydligt paket, infrusen i ett block karbonit.

Någon diplomat är dock inte Luke och Jabba bara skrattar åt hans begäran. En fallucka öppnas under Lukes fötter och istället för att lämna Tatooine med Han tumlar Luke ner i källaren för att bli mellanmål åt monstret Rancor. Hur går det då? Jag ska inte avslöja för mycket men både fällgallret (med spak), lårbenet och knappen på väggen finns representerade i setet.

Det går faktiskt att balansera Jabbas palats ovanpå Rancorns håla och på så sätt dra undan falluckan och kasta ner Luke. En rolig idé, särskilt om själva leken är din grej. Att kombinationen sedan ser lite rapplig ut är ju inte hela världen när man får röja runt och leka Star Wars i sin renaste form. Själv är jag däremot rätt nöjd med att ha seten bredvid varandra på hyllan.

Ett mäktigt LEGO-monster!!
Ett mäktigt LEGO-monster!!

Oj, oj, oj vilket monster man har lyckats få till! Jabbas enorma husdjur är magnifik både till utseende och storlek – som bonus på pricken lik originalet från filmen. Det är en lätt manöver att snäppa fast underkäken och sedan har du ett monster med käftar som kan sluka den medföljande Gamorrean Guard i ett nafs. Eller åtminstone i två tuggor som i filmen.

Rancorn har fyra kraftiga fingrar på varje hand som slutar i otäcka klor. De två mittersta (och längsta) fingrarna är mycket rörliga vilket gör att den kan greppa vadhelst den vill som till exempel oförsiktiga jediriddare eller feta vakter med gristryne.

Sidovy
Fot!

Rancorns skötare Malakili var Star Warsgubben som ingen ville ha som actionfigur när jag var liten. I sin LEGO-version tar han dock en gruvlig revansch för här har designteamet fått till en riktig höjdarfigur. Givetvis har han ett vändbart huvud så även vi LEGO-fans kan låta hans tårar falla när rancorn möter sitt öde. Om man väljer att följa filmens manus när man leker vill säga…

Vakten är densamma som följer med i det underbara Jabba’s Palace och två vakter är onekligen bättre än en. Även detta är en kanonfigur som dessutom har blivit så mycket bättre än sin tidigare version från tidigt 2000-tal.

Jabbas hantlangare
Jabbas hantlangare

Slutligen har vi Luke Skywalker som är unik för detta set. Han är en slät figur som trots sin unika status inte imponerar. En mantel som i filmen hade varit tufft.

En tuff Rancor och en slät Luke
En tuff Rancor och en slät Luke

Själva källaren är en lyckad potpurri av mina favoritfärger ljus och mörk grå samt ljus och mörk beige. Ur mitt perspektiv får vi alltså stora mängder användbara bitar i fantastiska färger. Det är få specialbitar i setet – istället får man många klossar som är användbara i en rad olika hemmabyggen.

Rancor Pit öppen för lek!
Välkommen till Rancorns håla!

Men setet har en svaghet som jag har svårt att förlika mig med – Rancorns håla är en kuliss utan hela väggar. Den öppen åt alla håll (förutom när det maffiga fällgallret är nedfällt förstås) vilket ger ett halvfärdigt intryck. Om en eller två väggar hade varit solida hade källaren varit bättre. Visst kommer man lättare åt man insidan utan väggar men det kan lösas med hjälp av gångjärn (som redan sitter på modellen). Själv överväger jag att plocka ner kulissen och istället använda bitarna till att bygga om/ut palatset för ett ännu häftigare resultat!

Byggbitens Lars skulle gå i närkamp med självaste Rancor för att lägga tassarna på dessa nya bitar!
Byggbitens Lars skulle gå i närkamp med självaste Rancor för att lägga tassarna på dessa nya bitar!

De nya Jabbaseten är helgrymma och tillsammans med Jabba’s PalaceDesert Skiff och den pinfärska Jabba’s Sail Barge får man en nätt samling set på samma tema. Rancor Pit har en hel del som vi på Byggbiten gillar. Förutom höjdarna ovan vill vi också passa på att dela ut ett par hedersomnämnande som gör setet i det närmaste unikt bland de senaste årens set från Star Wars…

Hedersomnämnande 1: Setet är helt befriat från klistermärken!

Hedersomnämnande 2: Setet är helt befriat från sprättmissiler!

Titta in på bloggen de närmaste dagarna och läs vad vi tycker om de rykande färska juninyheterna!

One comment

  1. Pingback: Recension: Jabba’s Sail Barge (75020) | Byggbiten