Recension: Piraternas bakhåll (79008)

Set: 79008 Pirate Ship Ambush
Tema: Lord Of The Rings
Bitar: 756
Minifigurer: 9
År: 2013

En av sakerna som gör ”The Hobbit” och ”Lord Of The Rings” till perfekta teman för LEGO är att historierna bjuder på väldigt mycket variation. Det gör att set kan baseras på allt från en liten scen mellan två karaktärer till en jättelik borg. Eller varför inte, and som här, information pills ett ståtligt piratskepp.

Från filmerna minns du kanske hur Aragorn lyckas övertala en armé av vålnader att slåss på hjältarnas sida. Det hela leder fram till en överraskningsattack med fartyg som stulits från pirater allierade med motståndarsidan.

gdgjhgj
Knappt 60 cm lång och verkligen praktfull.

Minifigurerna

I detta imponerande set får du hela nio minifigurer från fyra olika grupperingar; Hjältar, sildenafil Spöksoldater, orcer samt en pirat. Innan jag går in närmare på själva piratskeppet skall vi ta det här med piraten. Filmernas regissör Peter Jackson spelade nämligen själv en pytteliten roll som pirat i en av de här scenerna, och de flesta verkar vara överens om att det är just den piraten som här förevigats i Lego.

gssd
Vändbara ansikten och kroppar med tryck bak och fram.

Alla figurer är av utmärkt kvalitet med detaljrika tryck och snygga huvudbonader och vapen. Variationen på figurerna i detta set ger ett högt lekvärde. Särskilt roligt att se hur de tre vålnaderna har varsin överkropp med unikt tryck.

sder
Variationen på vålnadernas utstyrslar är onekligen imponerande.

Byggupplevelsen

Efter att ha upplevt tiden med legobåtar där skrovet var en enda jättestor bit, blir jag glatt överraskad av att skrovet här istället byggs av många halvstora bitar som ju ändå ger väldigt bra skepps-känsla. Inte heller masterna är gjorda i ett stycke som var vanligt tidigare. Här är masterna uppbyggda av technic-bitar vilket jag tycker är en bra lösning.

ggd
Den bakre masten är ett lyftbart tak som blottar en finka.

Enda nackdelen är väl att det blir lite svårare att följa ritningen och att det då gäller att hålla tungan rätt i mun för att de tre olika masterna skall passa perfekt med de stora vackra tygseglen. Det främre seglet skall ju dessutom spännas med en kedja fäst i fören och detta moment och hela det främre seglet är tyvärr otydligt skildrat i beskrivningen.

dddd
Plus för två manövrerbara ankare. Minus för sprättmissiler.

I övrigt är byggandet en förhållandevis enkel uppgift. Ordentligt märkta påsar som öppnade i nummerordning avancerar bygget i lagom stora sjok. Trots några byggelement modell större handlar det väldigt mycket om gammalt hederligt byggande med många små bitar. Skeppet som växer fram har en väldigt tilltalande fantasy-look som helt och hållet skapas av mängder av små finurliga detaljer. Små klingor, spetsar och vingar skapar tillsammans med de vackert tryckta uppochnedvända sköldarna ett slutresultat som ger ett väldigt djup trots att formen på själva skrovet är ganska enkel.

Lekfunktioner

Ett annat återkommande tema är kedjor som används väldigt effektivt t.ex. i den roliga ankarmekanismen, men även hängande längs sidorna och till att fjättra fången i finkan.

ffds
Man tycker att Peter Jackson skulle behandlas med mer respekt än så här.

Finkans tak kan plockas bort för lek med råtta, vatten och bröd. Orcerna har en enkel, men rolig katapult och från båtens reling kan du ge dem en match med hjälp av sprättmissiler. Hade kanske vare roligt med mer traditionella kanoner, men eftersom detta ju är fantasy kanske det kan kvitta.

ddss
De oborstade orcerna kastar legobitar.

Klistermärken

Det är känt sedan länge att LEGO allt mer använder sig av klistermärken i sina set. Även om det handlar om sparsam användning här så retar det mej lite att dekalerna som används här är till små släta bitar som skall vara kartor och plankor. Just den sortens bitar som länge fått fortsätta komma i snygga tryckta varianter. Tråkigt och något oroväckande.

dddsww
En hel del detaljer och roliga bitar.

Sammanfattningsvis har vi här att göra med ett praktfullt skepp i ett riktigt roligt set som bjuder på timmar av både byggande och lekande.

Byggbiten gillar: Att båten är rejält tilltagen i storlek och har en så gedigen fantasy-look.

Byggbiten önskar: Att småsaker som kartor och plankor kunde göras utan klistermärken.

Setet kan köpas här.

Kommentarer stängda.