Recension: Grand Prix-transport (60025)

Set: 60025 Grand Prix-transport
Tema: City
Bitar: 315
Minifigurer: 3
År: 2013

Jag vet inte hur ni gör när ni får era barn att sluta använda napp. I Karlstad lurar vi dem att ge bort napparna till grisarna i Mariebergsskogen där det finns en särskild behållare för ändamålet – och dessutom mutar vi dem med Lego.
Barnen alltså, inte grisarna.

2008 hoppade jag mitt sista OS och var, milt uttryck, rätt knäckt efter att ha slutat fyra i finalen. En av de få konstruktiva saker jag ändå lyckades ta mig för medan jag var kvar i Peking var att lokalisera det Lego-set min då snart fyraårige son tyckte sig vara värd för att sluta använda napp. Det set han sett ut var inget mindre än Scuderia Ferrari Truck – och det är svårt att klandra honom när man ser det.
Det hade dock kommit redan 2005 men fanns med i någon av de Legokataloger han glatt bläddrade sönder. Jag lyckades efter bra mycket letande till slut lokalisera ett set i en nätbutik och glädjande nog är det få Legoset som det lekts med mer genom åren.

Bland sommmarens City-nyheter kommer ett set som på många sätt (häpp!!) påminner om den röda Ferrari-lastbilen, nämllgen Grand Prix-transporten – och hade jag varit knappt 30 år yngre så hade jag gråtit blod över att det här kanonbygget släpps först i början av juni…
…detta eftersom det kommer en vecka för sent för att jag skulle kunnat få det i födelsedagspresent.
För ska jag sammanfatta det här i ett enda ord så är det nämligen: Lekvärde!!

Hela härligheten och vilken härlighet sen...
Hela härligheten och vilken härlighet sen…

De tre minifigurerna är inte jättemycket att säga om mer än att de har likadana byxor och jackor på sig från det storsatsande racingteamet Octan. Föraren har förstås röd hjälm med tonat visir och dessutom ett pillemariskt leende på läpparna – han vet helt enkelt något som hans konkurrenter inte vet.
Hans två medhjälpare har en ny variant av röd keps på huvudet, en keps jag misstänker att vi kommer att se mer av då den dels är riktigt cool och dessutom har ett litet hål strategiskt placerat på huvudet. Ett mycket användbart litet hål ska det visa sig då racingmekaniker trots allt har viss nytta av att kunna ha hörselkåpor på sig – och dessa sätts enkelt fast i detta hål, så klart. Smart och snyggt – och dessutom är ju hörselskydden en underbar liten Legobit bara den.
De båda mekanikerna är dessutom utrustade med en uppsjö av verktyg – varav många är helt nya. I många andra set har vi ju fått en ring med skruvmejsel, hammare, oljekanna och lite annat smått och gott, totalt sex verktyg. Nu får vi istället en påse med nio verktyg som förutom den gamla vanliga sextetten innehåller både hjulmutterdragare, fälgkors och det som Biltema kallar spärrhandtag.
Naturligtvis finns det en uppenbar och enorm risk att dessa verktyg försvinner i hanteringen, men som tur är finns en liten arbetsbänk med två lådor och lika många krokar att stoppa och fästa verktygen i. Dessutom skickas det med ett extra hjul, vilket förstås är bra eftersom risken för däckslitage eller punktering är rätt enorm i den här typen av lopp.
Herregud, ni har väl sett Bilar!!

Häng med mig om du kan...
Häng med mig om du kan…

Sen har vi då själva racingbilen. En smäcker liten sak som ligger som ett strykjärn i hårnålskurvor och chikaner. Har Lego någonsin gett oss en snyggare och fräckare racingbil i den här storleken än vad de gör här och nu? Nej, jag tror ärligt talat inte det.
Visst kan jag nostalgiskt titta tillbaka på både 6609, 6605 och 6604 men det är bara att lägga sig platt och säga: WOW, now we’re talking!!
Okej, det krävs ett par, för mig, nya specialbitar för att få ihop det, men å andra sidan kan ju dessa bitar förhoppningsvis användas för att göra fler coola racingbilar så att Team Octan kan få lite ärlig konkurrens i Monaco, på Silverstone och på Le Mans framöver.
Just nu är det ju en skrattmatch redan när rött slår om till grönt!

Man bara måste älska fronten...
Man bara måste älska fronten…

Men det räcker inte där.
Vi har liksom setets huvudbygge kvar.
För har man en racingbil och ett team så måste man ha en transportbil. Och här har vi en transportbil.
I grönt, vitt och rött – Octans snygga färgschema – får vi en snygg och praktisk tradare som egentligen bara saknar en enda sak.
Till att börja med är fronten på den värd ett hedersomnämnade i sin eleganta randighet. Annars är mycket sig likt när det kommer till den här typen av truckar. Släpet fortsätter i samma färgschema och bjuder på ett rejält utrymme för verktyg och lösplock i framänden och plats för racingbilen där bak. Bilen rullar man enkelt in där bak och ska man klaga på något så är det väl att föraren inte får plats att själv köra in den, istället får han ta hjälp av sina två polare och rulla in bilen med handkraft.
Man kan också öppna ena långsidan av släpet för att fixa och dona med bilen också den vägen.
Kort sagt det här är ett kanonbygge på alla sätt och vis och framförallt något som Lego inte släppt i den här storleken sedan Eldkvarn brann (eller ”sen älva brann…” som vi säger hemma i Forshaga) eller kanske ens någonsin.

Dags att trimma kärran med sikte på SIlverstone...
Dags att trimma kärran med sikte på SIlverstone…

Men just det ja, det var ju något som saknades också:
Det finns ingen kaffemugg i förarhytten…

Vill du också leka Niki Lauda, Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, Michael Schumacher och allt vad de heter?!?
Klart du vill!!
Klicka här då!

Byggbiten hoppas på: Ett par tre likadana racingbilar i andra färger som släpps i separata set

One comment

  1. Calle

    Som vanligt ett bra inlägg! Stefans inlevelse går inte av för hackor och visst kommer jag springa och köpa ett racingset!