Recension: Superman Metropolis Showdown (76002)

Set: 76002 Superman Metropolis Showdown
Tema: Super Heroes
Bitar: 119
År: 2013

Efter besvikelsen med Den svarta porten var suget stort att bygga ett nytt set på ett licensierat tema och denna gång blev det Super Heroes. Temat är en veritabel flora av gamla (och nya) seriehjältar från min barndom. Stålmannen, viagra eller Superman som han heter i sin LEGO-inkarnation har varit med mig sedan 70-talet så det är inte konstigt att setet spelar på alla mina nostalgiska strängar. Samtidigt.

Fullt ös från första sekund!
Fullt ös från första sekund!

Som en av minstingarna i temat var det en positiv överraskning att hälla ut de rasslande bitarna ur kartongen – för det är mycket bitar för pengarna! Den lilla asken i det nya, kompaktare formatet är tämligen välfylld. Ur trillade också två beskrivningar – en smula onödigt de många bitarna till trots. Det har jag aldrig sett i en sådan liten ask.

Dubbelt upp!
Dubbelt upp!

Bilen är rolig att bygga och har ett schysst färgschema i gult och blänkande svart. Den är låg och ger en sportig och lagomt lyxig känsla. Samtidigt verkar den vara mer hållbar än LEGO:s medelbil även om jag inte har vågat göra något fallprov från standardiserad barnhöjd än. Vi får heller inga klibbiga klistermärken att kladda med – något som vi på Byggbiten gillar. Att de lyser med sin frånvaro alltså.

Lysande bil med hållbar design
Lysande bil med hållbar design

Det lilla tornet slängar man snabbt ihop men det fyller en dubbel funktion – det går nämligen att tippa både torn och bil (efter att man kört upp den senare på hävarmen). Jag har inte sett filmen men kan slå vad om att både bil och torn flyger all världens väg där. Ibland är det svårt att inte fascineras av de detaljer LEGO hänger upp sina lekfunktioner på…

En annan liten men fascinerande detalj är hårbitarna som följer med, framför allt huvudpersonens. En hastig blick på asken gjorde att jag inte lade märke till det först men när jag tryckte ihop Superman så blev jag varse hans lilla bångstyriga lock i pannan. Snyggt att den sitter på hårbiten och inte är tryckt på huvudet! Hårbiten finns såvitt jag vet endast i set med Superman.

Påkostade minifigurer med sällsynta hårbitar
Påkostade minifigurer med sällsynta hårbitar

Antagonisten heter general Zod och har även han en tuff hårbit med bakåtslickad svart kalufs. Hans svarta dräkt är i mångt och mycket spegelvänd jämfört med Supermans men minst lika tuff i svart och silver. Det blir allt vanligare med vändbara huvuden i licensierade set och det här är inget undantag. Båda figurerna har alternativa ansiktsuttryck men tyvärr är general Zods hårbit aningen för kort i nacken så hans skägg sticker fram där bak. Känns väl sådär…

Två förbannade superhjältar!
Två förbannade superhjältar!

Det bästa med setet är ändå att det innehåller massvis med användbara bitar för egna byggen, dessutom en del som hör till det lite ovanligare slaget. Det är med andra ord ett förträffligt partspack som det heter på LEGO-lingo. Jag gillar särskilt att setet är generöst med många små bitar för pilliga byggen, något som jag kommit att uppskatta alltmer på senare tid (som jag delvis får tacka Byggbitens Lars för som oftast bygger stort med smått om ni förstår vad jag menar). En del av bitarna hade parvis kunnat ersättas med en större bit men det minskar i slutändan både användningsområde och möjligheter. Bra tänkt där LEGO!

Vill du också ha en minifigur med superstyrka, flygförmåga och röntgensyn?

Kommentarer stängda.