Recension: Duel on Geonosis (75017)

Set: Duel on Geonosis
Tema: Star Wars
Bitar: 391
År: 2013

Som gammal surgubbe som inte ger så mycket som en kredit för de tre ”första” filmerna i Star Wars-sagan är det med blandade känslor jag öppnar asken. Det är givetvis jättekul med ett nytt LEGO-set att bygga (dessutom från favorittemat Star Wars) men det är från fel film och bland minifigurerna på askens framsida är det endast Yoda som jag har några känslor för…

Nåväl, sale  jag får ta tre djupa andetag och bortse från att setet kommer från ”fel” trilogi och ge en recension utan mina förutfattade meningar. Eller som Yoda säger:

- You will know the good from the bad when you are at peace. Passive. 

Mungiporna åker dock omgående upp när jag pillar ihop minifigurerna. De är överraskande coola och detaljerade. Setet innehåller nämligen fyra helt nya minifigurer, eller i två fall nya versioner av de gamla godingarna Yoda och Count Dooku. De har fått sig en lika rejäl som välbehövlig makeover sedan sist men mer om dem lite senare.

Ett mellanstort set
Ett mellanstort set

Lägger man minifigurerna åt sidan och tittar på bitarna så är de visserligen många men ärligt talat ganska så tråkiga. När jag öppnar ett nytt set för första gången brukar jag ta mig en funderare på vad man skulle kunna bygga med bitarna innan jag slår upp byggbeskrivningen. Färgschemat i mörkgrått/brunt/svart sätter inte igång fantasin och urvalet bitar är begränsat. I mitt tycke är det inget vidare partspack vilket drar ner betyget på setet som helhet. Återstår att se om det riktiga setet är något att ha.

De många bitarna till trots går bygget fort och lätt. Inget komplicerat här inte. Däremot överraskar det med en del tuffa funktioner och man får snart svar på varför Yoda har en grå halsbit med knopp på ryggen. Tanken är att man ska fästa honom i en klurigt konstruerad arm som snabbt kan dras fram och tillbaka, roteras, vridas och snurras åt alla håll och kanter i ett blixtrande tempo samtidigt som han hugger och parerar med sin ljussabel. Jag har bara sett filmen en gång för drygt tio år sedan men efter att ha byggt setet kommer jag ihåg när Dooku duellerar med den vilt snurrande Yoda. Det är betydligt mer krut i honom här än i den trötte lille Jedimästaren som pensionerat sig på Dagobah, långt från imperiet, Sithlorder och annat trubbel. ”Yodavispen” fungerar utmärkt och är jättekul att snurra med!

Duellen i filmen utspelar sig i en hangar och det är interiören som vi ser i setet, komplett med landningsplattform och några mindre detaljer som till exempel en lampa innanför porten. Som kuliss funkar det bra.

Ingången till hangaren med landningsbana
Ingången till hangaren med landningsbana

Vad innehåller då setet inom det område vi på Byggbiten kallar för lekfunktioner? Jo, förutom den snurrande Yoda kan man även i vanlig ordning demolera kulisserna! Jag har för mig att Yoda och Dooku med kraftens hjälp sliter loss delar av hangaren och kastar mot varandra och det har designern tagit fasta på. Man kan välta en stor pelare, sprätta loss en del av väggen med en spak och skjuta iväg två bruna bitar. Det finns också ett lönnrum med en låda i där man kan lägga småprylar eller dölja en minifigur (om man plockar bort lådan). De kan med andra ord röja rejält här inne!

Den vältbara pelaren i närbild

På tal om den lille jedimästaren så ståtar Yoda numera i LEGO:s härliga olivgröna färg vilket fungerar utmärkt tillsammans med hans enkla, sandfärgade jediklädnad. Med sin mörkare hudton blir den lille jedimästaren mer porträttlik än någonsin. Greve Dooku är en toppenfigur som är fantastisk lik sin skådespelande kopia Christopher Lee. En trevlig överraskning är den blå kraftblixten han kan skjuta ut från fingrarna – givetvis representerad av en blå genomskinlig bit. Jag gillar också hans ljussabel där handtaget är böjt precis som i filmen.

Måste erkänna att jag inte minns vem den bevingade Poggle the Lesser är förutom att han är någon slags hövding/ledare för sitt folk. Figuren är ganska så ful men bra gjord så det är säkert i sin ordning. I handen har han vad som verkar vara ritningarna till dödsstjärnan (tryckt på en 1×1 round brick i genomskinlig orange). Det är en tuff liten bit och jag tvivlar på att den går att hitta i något annat set. Hans vingar är luriga att få på plats och hur jag än vek dem och försökte lyckades jag inte få dit dem på rätt sätt. Jag borde har frågat Lars…

Slutligen får vi också en FA-4 Pilot Droid som är unik för Duel on Geonosis. Den känns mest som utfyllnad men givetvis är det en skön bonus att få en extra minifigur med. Droiden är trots allt riktigt välgjord.

Avslutningsvis ett par ord om Dookus svävare – en välbyggd och ganska så stor maskin. Den passar honom utmärkt och den onde greven är lätt att få dit trots den smått åbäkiga manteln. Lite tråkigt färgval men en bra och framför allt hållbar konstruktion!

Tuff svävare!
Tuff svävare!

Byggbiten gillar: fantastiska figurer, tuffa funktioner och inga klistermärken!

Byggbiten ogillar: de senaste Star Wars-filmerna och det tråkiga bitvalet

Trots att setet kommer från fel film är det inte så dumt ändå. För att återigen citera mäster Yoda:

- Many of the truths we cling to depend on our point of view.

Så sant…

Kommentarer stängda.