Guide: Saknade delar

De flesta har tänkt tanken men få har råkat ut för det – hur ska jag kunna bygga klart mitt nyköpta set om det saknas en bit? LEGO är fantastiskt duktiga på kvalitetskontroll och av de fantasiljontals set som skickas ut ur fabrikerna varje dag är det endast ett fåtal som är felaktiga. Men vad göra om kontrollen klickat och man råkat få ett måndagsexemplar? 

Så här i juletider ligger det många rasslande paket under granen och i några få kommer det obönhörligen att saknas en eller ett par bitar. Många av oss LEGO-byggare har känt den olustiga känslan när man trots idogt sökande inte hittar biten på nästa sida i byggbeskrivningen.

Frågar du en av Byggbitens skribenter underlättas sökandet om du sorterar bitarna först men även om du likt Stefan ordnar bitarna efter färg och form, tadalafil storlek, malady funktion, smak, lukt, typ och/eller vikt kan du inte vara 100 procent säker att finna biten du söker…

Packningen på LEGO sköts förstås maskinellt men seten kontrollvägs minutiöst så eventuella avvikelser kan sorteras bort. Men ibland går det fel – för min egen del inte en utan två gånger. Den första gången fick jag en 1×6 tile istället för en 1×8 (i samma färg) och den andra gången hade en 2×4-platta i fel färg smugit sig med. I det sista fallet må LEGO vara förlåtna för såvitt jag vet väger deras färger lika mycket.

Klart är att det blir fel ibland och du blir sittandes med ett set som inte går att bygga klart. Vad tusan gör man då? Svaret är förstås www.lego.se och den utmärkta kundtjänst som finns där.

Här startar jakten på de saknade delarna!
Här startar jakten på de saknade delarna!

Det går också att köpa din bit här om du råkat tappa bort den eller om den gått sönder.

kjhgk
I steg 2 får du specificera problemet…
...för att sedan skriva in setets nummer.
…för att sedan skriva in setets nummer.

Denna service är inte översatt till svenska men då språket är enkelt bör det förhoppningsvis inte vålla några större bekymmer.

Efter att du har skrivit in setets nummer kommer en lista på alla de bitar som ingår i setet. De flesta går att beställa (de grönmarkerade) men några kan vara tillfälligt slut och är då rödmarkerade. Risken att välja fel ersättningsbit minskar tack vare bilderna som visar både form och färg.

blkhj
I ovanstående exempel saknar Gollum sin fisk!
Sedan är det bara att fylla i sina adressuppgifter och slutföra processen.
Sedan är det bara att fylla i sina adressuppgifter och slutföra processen.

Den saknade biten/bitarna kommer snabbt med tillhörande ursäkt. Det märks att man är mån om sina kunder när leveransen endast brukar ta ett par dagar!

kjhglkhlkh
Det här brevet fick en kollega efter att ha begärt en saknad bit från LEGO:s kundtjänst

Kanske går det också att ringa -nedanstående bild tog jag i en leksaksaffär i Lund sommaren 2012. Jag har själv ringt till svenska kundtjänsten i ett annat ärende och fått snabb och effektiv hjälp!

Kan funka via telefon också!
Kan funka via telefon också!

 

One comment

  1. Marina

    Och de är så galet trevliga och hjälpsamma när man har fyndat en säck med gammalt lego och försöker bygga ihop dessa satser, då är det ju ibland så att biten som saknas inte längre finns – i alla fall inte under sitt gamla nummer – och då letas det och letas och hittas alternativ så man liksom blir alldeles varm av den omtanke som kundtjänst visar i att jag ska få ihop mitt set! Dom är grymma!