Dubbelrecension: 41050 Ariel och 41051 Merida

Set: 41050 Ariels fantastiska skatter
Tema: Disney Princess
Bitar: 77
Minifigurer: 1
År: 2014

Set: 41051 Meridas höglandsspel
Tema: Disney Princess
Bitar: 144
Minifigurer: 1
År: 2014

Med den braksuccé som LEGO fick med Friends var det bara en tidsfråga innan ett nytt tema baserat på de nya figurformarna skulle dyka upp. Och till min sexåriga dotters stora glädje blev det hela sex set med Disneyprinsessor!

Ok, more about Disneyprinsessorna har funnits i LEGO tidigare men då endast som DUPLO. Nu när prinsessorna tar steget över till ”små-LEGO” är det äntligen dags för de lite större tjejerna att få leka i Disneys magiska världar.

Sessorna jag talar om är en kompetent kvartett bestående av Askungen, dosage Rapunzel (med det långa håret), viagra buy sjöjungfrun Ariel och Merida (den pilbågsskjutande rödhåriga flickan med skotsk brytning). Byggbiten har testat att bygga seten med Merida och det mindre av de båda seten med sjöjungfrun Ariel.

Har man byggt Friends tidigare är den så kallade igenkänningsfaktorn hög. Minifigurerna ser att vara stöpta i samma formar (bortsett från Ariels fiskstjärt då), färgschemat är i stort sett detsamma och vi känner igen många av bitarna som vanligt förekommande i och omkring Heartlake City. Och vem kan lasta LEGO för att man kopierar sitt eget så framgångsrika koncept?

alaödfkj
Ariels magiska undervattensvärld

Ariels undervattensvärld representeras av tre små men kompetenta byggen. Vajande undervattensvegetation, snäckskal och en blå sjöstjärna gör det solklart att vi befinner oss under vattenytan. Precis som det ska vara med andra ord. Setets lekidé är att Ariel och Blunder samlar ihop föremål (läs skatter) som regnar ner från människornas värld ovanför. En lite blek idé kan man tycka för det går att göra så mycket mer med setet.

lkjhoit
Ariel och den briljanta fisken Blunder övar på sånger

Den gula fisken Blunder är en betydligt angenämare bekantskap än Ariels andra följeslagare – den sönderstressade och smått neurotiska kräftan Sebastian. Blunder(biten) är en perfekt kopia av sin förebild från filmen. Ett extra plus med Blunder är att han går att fästa på en knopp!

Vi har sett två olika sjöjungfrur i tidigare samlarserier (plus kungen Poseidon) men de ser klumpigare ut i sina ”kantiga” fiskstjärtar, men tack vare formen på Friendsfigurerna får vi en både smäcker och proportionell sjöjungfru.

Det finns också ett större set med Ariel som är värt att spana in om man vill bygga ut sin sagovärld (bland annat med en rosa roddbåt!).

Till skillnad från Ariel (som både finns i film- och tv-serieversion) har jag inte sett mycket av Merida. Setet är större än Ariels dito ovan och innehåller bland annat ett litet försvarsverk/bostad. Kanske är det till och med en del av en större borg. Den är med sina bulliga former och lila krenelering ett charmigt litet bygge trots sin något spartanska utformning.

kjghkr
En liten borg värdig en prinsessa?

Klängväxterna på murarna ska klistras på men annars gillar vi allt med setet. Det går snabbt och lätt att bygga och slutresultatet är inte så pjåkigt. Sexåringen här hemma var högst motiverad och fick ihop det på relativt kort tid. Dessutom helt felfritt!

dhret4
Merida har det hemtrevligt i sin lilla borg!

Så mycket har jag förstått att filmen (Modig på svenska) innehåller en intressant intrig med en prinsessa som inte vill gifta sig med någon av de friare som söker upp henne. Lägg till en häxa som förvandlar Meridas familj till björnar och en stor skopa pilbågsskytte så har vi en actionfilm värd namnet. Setets namn Meridas höglandsspel kommer sig förresten av att hon övar prickskytte inför en tävling – vinner hon slipper hon gifta sig med någon efterhängsen friare.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvv
Här övar hon sig i prickskytte med sin gyllene pilbåge
kjhlit
I filmen förvandlas Meridas tre bröder till björnungar efter att ha ätit förtrollade kakor!

Om man inte har sett filmen kan man ändå fiska och grilla forell, skjuta pilbåge och slunga iväg kakor med en katapult. Om man däremot sett filmen vet man varför det hänger en dold nyckel utanför dörren, hur man ska göra för att förvandla tillbaka de tre bröderna till människor igen och varför häxan från början förvandlat dem…

Byggbiten hoppas att det blir ett framgångsrikt tema. En snabb efterforskning på Google ger vid handen att det finns hela elva Disneyprinsessor så om temat säljer bra finns det alla möjligheter att vi får se fler…

 

One comment