Recension: Sunset Speeder (31017)

Set: 31017 Sunset Speeder
Tema: Creator
Bitar: 119
Minifigurer: 0
År: 2014

Efter apor, viagra tukaner, view ekorrar och björnar här om veckan har det nu blivit så dags att grotta ner sig i ett mer vanligt Creatorset, approved nämligen en klassisk bil. Eller Speeder som Lego väljer att kalla dem, icke att förväxla med Star Wars-universumets speeders dock.

Coola och snygga bilar i Creatorserien har vi ju fått oss några till livs de senaste åren. Till exempel kom den gröna Street Speedern och den Blå Roadstern för ett par år sen. Nu får de sällskap av en orange kompis som de kan räjsa med vid närmaste stoppljus.

En grön Street Speeder och en blå Roadster
En grön Street Speeder och en blå Roadster

Den här är lite mindre än sina föregångare (tänk Christer Glennings röst…) i speederklassen men fyller väl sin funktion för någon som vill glida fram i solnedgången längs Daytona Beach. Bilen, som går i orange med vita och svarta detaljer är en liten och lättmanövrerad sak. Mycket av byggteknik och -lösningar känns igen från motsvarande äldre bilar, men allt är lite mer kompakt här. Två saker som jag verkligen gillar är de rundade formerna i framändan och detaljen med att sätenas ryggstöd är byggda med den rundade 2×1-biten. Dessutom kan man, utan större åthävor placera två minifigurer i bilen, vilket alltid är trevligt och ger lite mer liv åt saker och ting. Den här bilen ser i mångt och mycket ut som de där sportiga bilarna jag försöka bygga som liten, men aldrig riktigt hade bitar – eller kunskap – för att bygga.
Slutligen en liten sak som förenar den blå, gröna och orange bilen, förutom ränderna längs motorhuven: Den gula nummerplåten!

Me and my monkey, we drove in search of the sun...
Me and my monkey, we drove in search of the sun…

Bygge nummer två, av tre såklart, är en… ja… vad det nu heter… lastbil kanske… utan släp… truck på engelska, men inte på svenska…
Nåväl, det är ett litet charmigt bygge i alla fall, det kan vi, jag och mig själv vara överens med varandra om. Fronten är smart byggd genom att man vänt på bitarna i allmänhet och vindrutan i synnerhet och sånt är alltid kul. I övrigt innehåller den ett par snygga lösningar – och det där släpet som den saknar kan man alltid kasta ihop av bitar man har liggande hemmavid.
Har ni förresten hört om lastbilschaffisen som fick ont i hjärtat? Han kände ett truck över bröstet…

Jean-Claude van Damme is it good looking...
Jean-Claude van Damme is it good looking…

Avslutningsvis har vi då en ensitsig, öppen racingbil. Lite Formel 1-känsla, men ändå inte fullt ut. Men en cool bil är det fortfarande. Och det här är kanske, för ovanlighetens skull för ett tredjebygge, min favoritmodell i det här setet. Jag har alltid gillat den här typen av racingbilar – återigen en snyggare och smartare version av de bilar jag satte ihop som barn. De som jag lekte Niki Lauda vs Alain Prost med.
Här skulle jag kunna infoga en dålig vits om Niki Lauda, men det gör jag inte. Den kan dras i kommentatorsfältet om tillräckligt många kräver det av mig.

En riktig racer...
En riktig racer…

I viss mån är det här ett väldigt vanligt Creatorset. Vi har som sagt sett den här typen av bil som huvudmodellen utgör förut.
Men, och som alltid är det ett viktigt men, de två bonusbyggena är riktigt, riktigt bra. Normalt sett får man ett bra bygge, ett skapligt bygge och ett lite småtrist ett. Men här får vi faktiskt tre riktigt fina och roliga bilar som visar både Legos och Creators styrka på blott 119 bitar.

Känner du att du behöver utöka bilparken hemma så ska du, förstås, klicka här!

3 comments