Recension: Mos Eisley Cantina (75052)

Set: Set: 75052 Mos Eisley Cantina
Tema: Star Wars
Bitar: 615
Minifigurer: 8
År: 2014

Ska du bara köpa ett Star Warsset i år? Köp det här! Ska du skaffa flera Star Warsset i år? Köp det här först så det inte tar slut! Det här är utan tvekan ett av LEGO:s topp fem bland alla Star Warsset genom tiderna – så bra är det!

Cantinan är det av de nya Star Warsseten jag längtat mest efter att få bygga och trots skyhöga förväntningar blev jag inte det minsta besviken. 75052 är LEGO:s andra version av beryktade baren i Mos Eisley där den berömda uppgörelsen mellan Han Solo och prisjägaren Greedo utspelar sig. Den första versionen kom för tio år sedan och har sedan dess varit ett eftertraktat set bland samlare. Många är de byggare som väntat länge på en ny och uppdaterad version och nu tio år senare har allt blivit bättre. Minifigurerna (numera i flesh), dewbacken, landspeedern och själva baren… Rubbet!

Cantinan är ett av de bästa och roligaste Star Warsseten jag någonsin byggt!
Cantinan är ett av de bästa och roligaste Star Warsseten jag någonsin byggt!

Cantinan är väl tilltagen och betydligt större än föregångaren. Den här gången får vi också med bardisken (eller åtminstone halva) och en disk ska man väl kunna begära av en bar? Förutom bardisken består cantinan av tre bås där minifigurerna kan sitta och dricka, spela hasardspel eller ägna sig åt skumraskaffärer till de jazziga tonerna från bandet (mer om dem senare). De karakteristiska valven, de mjuka bågarna och den sandfärgade kupolen är så jäkla rätt!

En fullträff!
En fullträff!

Cantinan är uppbyggd av en större mittsektion, bardelen och ingången med en skjutdörr som manövreras med en diskret spak. De olika sektioner har sedan fogats samman med hjälp av gångjärn så man kan veckla ut baren och vinkla de olika delarna som man vill i förhållande till varandra och bordsytan blir då barens golv. Lösningen med gångjärn gör det också lätt att ”vika ihop” och komprimera modellen när den behöver flyttas.

Komprimerad cantina
Komprimerad cantina

Bygget är fullt av trevliga små detaljer som lampor, knappar, dryckesbehållarna i baren, flaskor, muggar och en låda bakom disken med skinande mynt (eller krediter som de heter i detta universum) i färgen pearl gold. På baksidan står vad jag tror är en vaporisator och en matskål till dewbacken. Fåtöljerna och scenen kan förresten skjutas fram genom att man trycker in matskålen vilket underlättar lek och placering av figurer.

Musikscen och fåtöljer i framskjuten position
Musikscen och fåtöljer i framskjuten position

Nördfakta 1: En av dryckesbehållarna bakom baren återanvändes i filmen The Empire Strikes Back där den blev huvud till prisjägardroiden IG-88 (som givetvis finns i LEGO). Ett prima exempel på amerikansk miljömedvetenhet från början av 1980-talet. Bra där George Lucas!

Allt som har en framsida och också en baksida!
Allt som har en framsida har också en baksida!

Men setet består av så mycket mer än en bar. Lukes landspeeder är en riktig höjdare och lätt den bästa versionen vi på Byggbiten har sett så långt, möjligen med undantag av Lars egenbyggda variant. Men det är inte schysst att jämföra en egen modell där man till skillnad från en officiell modell inte behöver begränsa antalet bitar. Jag ska se om jag kan övertala Lars om att göra ett inlägg om sin speeder någon dag så ni får avgöra själva.

Landspeedern får högsta betyg
Landspeedern får högsta betyg

Designmässigt är Lukes speeder mycket lik 2010 års modell men nu fyra år senare har man prickat in färgschemat perfekt. Detta höjer modellen ytterligare ett snäpp och jag har svårt att se ytterligare förbättringspotential. Bakom sätena finns ett utrymme där Luke och Obi-Wan kan lägga sina lasersvärd när de är ute och swooshar runt bland Tatooines sanddyner eller jeditrixar sig förbi frågvisa sandtroopers. På undersidan fäster man nio stycken glatta bitar som minimerar friktionen när speedern glider runt på bordet. Jag fullkomligt älskar modellen (bortsett från alla klistermärken som ska på då)!

Hur många resväskor skulle Christer Glenning få in här måntro?
Hur många resväskor skulle Christer Glenning få in här måntro?
Underredet garanterar högsta swooshfaktor!
Underredet garanterar högsta swooshfaktor!

På tal om sandtroopers så är han den enda figur i setet som är trogen Imperiet. Trycket är nytt och trots att vi såg liknande sandtroopers i nyutgåvan av Droid Escape för ett par år sedan är det nya trycket förbättrat och mer verklighetstroget. Tack vare dammfläckarna ser det ut som soldaten har varit ute i fält en längre tid men kanske blir han lika smutsig av att patrullera Mos Eisleys gator? Fläckarna går dock inte hela vägen ner på fötterna och heller inte ut på armarna så möjligen skulle figuren vinna ännu mer på att vara ”jämnt smutsad”.

Sandtroopern poserar bredvid prisjägaren Greedo
Sandtroopern poserar bredvid prisjägaren Greedo

Bland de nya figgarna är ändå medlemmarna i bandet de mest spännande. Den jazziga låten och det coola bandet har av goda anledningar blivit synonyma med cantinan. Musikerna ser ut som klassiska aliens och enligt lådan heter rasen Bith – något som jag inte hade koll på. I filmen är det fem man som lirar – här får vi tre vilket med LEGO-mått är en bra utdelning! Huvudena är fantastiska och grymt lika originalen. En stor eloge går också till designern som har lyckats återge deras blåsinstrument med endast ett par, tre bitar!

De tre bandmedlemmarna är identiska
De tre bandmedlemmarna är identiska

Nördfakta 2: Kapellmästaren heter Figrin D’an och bandet The Modal Nodes

Prisjägaren Greedo är höjdarfiguren från cantinan. Han är utsänd av Jabba för att ta livet av Han Solo efter att smugglaren inte klarat av att betala sin skuld till gangsterkungen i tid. Att han är av rasen rodian hade jag dock koll på!

Nördfakta 3: I första utgåvan av Star Wars A New Hope var det Han Solo som sköt först men i den omgjorda (och enligt blott en handfull fans förbättrade) versionen från 1997 ändrade Lucas scenen och lät till mångas förskräckelse Greedo trycka av först, något det skämtas friskt om än idag =)

Luke, Han och Obi-Wan är också bra figurer. Obi-Wan är en helt ny figur och den bästa versionen av den gamle jedimästaren hittills. Här har man för första gången försökt sig på ett dubbeltryck – med hans vanliga jediskrud undertill och sedan kåpan ovanpå. Det blev faktiskt riktigt bra!

Två jedikillar och en smugglare
Två jedikillar och en smugglare

Både Luke och Han har dubbeltryck på huvudena, ett glatt och ett…mindre glatt. Baksidan på Han Solos hårbit täcker dock inte hela ansiktet utan munnen stickar fram nedtill. Jag tycker det är dags att uppdatera Hans gamla hår – kanske i nästa set?

Trion har även schyssta tryck på ryggen!
Trion har även schyssta tryck på ryggen!

Men vi får inte glömma sandtrooperns riddjur – den ödleliknande dewbacken. Den fanns med redan 2004 men då utan tryck och betydligt mindre lik filmens monstrum. Dewbacken är så jäkla fet att kommentarer är överflödiga. En bild säger mer än tusen ord!

Perfektion
Perfektion

Ok, två bilder då…

LEGO:s största bit i olive green?
LEGO:s största bit i olive green?

Byggbiten rekommenderar Mos Eisley Cantina till alla som funderar på att köpa ett Star Warsset. Till och med junior här hemma som är inbiten Citybyggare gick loss på cantinan. Så bra är den!

 

 

 

Kommentarer stängda.