Pragvåren 2015

I höstas blev jag höjdhoppstränare. Det är ju trots allt en gren som jag har lite erfarenhet av. Och ett givet mål var att få en av mina aktiva att kvala in till inomhus-EM. Detta eftersom mästerskapet gick i Prag och där finns ett Legomuseum. Lyckligtvis gick detta vägen och jag kunde boka en resa till Prag för att checka in museet.

Nu är det ju dock så här att erfarenheten av dylika platser har en förmåga att göra mig lite besviken. Förväntningarna är så enormt stora att man, viagra 100mg även om det är riktigt bra, ändå går hem med en känsla av att ”jaha, var det inte mer än så…”
Så med detta i minnet försökte jag istället skruva ner mina förhoppningar och ha en något avslappnad inställning till saker och ting. Men när timmen ändå var slagen och jag såg den rödvita skylten i fjärran så gick pulsen upp lite. Och tre minuter innan öppningsdags var jag på plats, tillsammans med två andra medelålders män (som till sitt försvar hade sällskap av sina fruar och barn, men det hör väl ändå inte hit).

Men allra först lite basfakta: Ta gul eller grön tunnelbanelinje till stationen Mustek och leta dig ut på gatan som heter Narodi där du letar dig till hus nummer 31, så blir allt bra. Öppettiderna är varje dag 10.00-20.00, så det är nästan svårt att missa det om man har vägarna förbi.

Porten till paradiset...
Porten till paradiset…

Som bilden ovan berättar så lockas det med 3000 tusen uppbyggda modeller på tre våningar – och fem meter Karlsbro.
Så när dörrarna väl öppnades klev jag in, men som den gentleman jag ändå låtsas vara släppte jag in de två barnfamiljerna först. Betalade 200 tjeckiska kronor (motsvarande 70 svenska ungefär) och sen 20 extra för att få fotografera där inne. Vad gör man inte för att få till ett blogginlägg?!

En stad i staden...
En stad i staden…

Med biljetten i näven gled jag smidigt som en gråsäl genom vändkorset och ner för trappan till den första utställningslokalen och möttes av både det ena och det andra. Ena väggen upptogs av Technic-modeller i mängd och mitt på golvet fanns en stor stadsmiljö uppbyggd med ett tåg som man kunde köra runt med bäst man ville som besökare. En av de andra väggarna var också belamrad med tåg som man som besökare kunde styra med hjälp av olikfärgade knappar och i övrigt var det uppbyggda modeller mest överallt.

Ordning och reda...
Ordning och reda…

Sen fortsatte det i samma takt, i flera rum och två våningar till. Där fsnns officiella set i mängd (förmodligen minst de utlovade 3000) och där fanns rejäla och snygga MOC:ar uppbyggda, bland annat den fem meter långa bron som är hela stans kännetecken och dessutom andra kända landmärken. Det var gammalt och nytt och allt är uppdelat efter teman. Star wars och Harry Potter, Classic Space och Atlantis, Castle och Kingdoms, Fabuland och så vidare.
Här finns inte allt, men här finns mycket av det mesta från både förr och nu.

From Russia to Prague...
From Russia to Prague…
Nationalmuseet i Prag, fast i Lego, men fortfarande i Prag...
Nationalmuseet i Prag, fast i Lego, men fortfarande i Prag…
Delar av fem meter Karlsbro.
Delar av fem meter Karlsbro.

Okej att vissa modeller var lite dammiga eller till och med saknade vissa bitar. Samtidigt så var mycket gamla grejer i så gott skick att jag förundrades över det istället, så det gick liksom lite på ett ut. Det var nostalgitrippar blandat med hur-i-hela-h-vetet-kan-Lego-gjort-ett-set-som-såg-ut-sådär och det var Lego över högt och lågt och mer därtill.
Det är helt enklet svårt att bli besviken och det var svårt att gå därifrån.

En gammal, gammal, gammal goding i väldigt bra skick.
En gammal, gammal, gammal goding i väldigt bra skick.

Ska jag ändå vara lite kritisk så blir det väl till själva shoppingdelen av lokalen. Det finns inte supermycket att köpa och det finns framförallt inte något speciellt att köpa. Det finns de gamla vanliga seten och det finns lite pliktskyldigt lösplock. Och visst, en bra dag kanske det finns exakt de där bitarna som man behöver, men när jag var där så fanns ingen speciellt.

Det vackraste Legosetet någonsin.
Det vackraste Legosetet någonsin.
Classic space, såklart!
Classic space, såklart!

Men i det stora hela var det väl värt ett besök. Det kanske inte är värt att åka till Prag enbart för att gå på Legomuseum. Men har man ändå vägarna förbi, och Prag är en vacker stad, väl värd ett besök, så bör man titta in och få sig en dos med Lego!

Kommentarer stängda.