Recension: Bulldozer (60074)

Set: 60074 Bulldozer
Tema: City
Bitar: 384
Minifigurer: 2
År: 2015

För sisådär ett halvdussin år sedan släppte Lego en Bulldozer senast och alla vi som satt tänderna, sales bildigt, decease i den vet att den, bokstavligt, inte var det stabilaste Lego släppt ut på marknaden. Nu görs ett nytt försök – och lyckligtvis ett betydligt bättre sådant.

Hur man än vrider och vänder på det så är Lego gjort för att lekas med. Inte minst set där det står 6-12 år på kartongen. Alltså bör det finnas en hållbarhet i seten som vida överstiger utställningsföremål. Det var just det som var problemet med 2009-års bulldozer-variant (även om den ändå höll ihop långt bättre än ett annat set som jag lovar att ta upp i ett blogginlägg framöver) där det mesta rasade samman när leken satte igång. En bulldozer ska demolera och inte demoleras.

Hela härligheten...
Hela härligheten…

En sak som verkligen har förbättrats är larvfötterna. På den gamla modellen var man mer eller mindre tvungen att köra på en tjock och burrig matta för att få motstånd nog för att de skulle röra på sig. På den nya har man gjort en smart koppling med inbyggda hjul som driver larvbanden och därmed får dem att snurra på oavsett underlag. Smart och långt mycket mindre frustrerande för den som vill att leken ska vara på ”riktigt”.

Nästa viktiga moment är förstås schaktbladet (som jag just googlat mig till att det heter) framtill på schaktmaskinen, ofta kallad bulldozer efter den engelska benämningen. På 2009:an så lossnade det från sina fästen på ett sätt som var närmast omåttligt impopulärt i testpanelen, på 2015-versionen så sitter saker och ting ihop betydligt bättre och återigen kan man demolera med maskinen istället för att den ska demoleras.

Krossa...
Krossa…

För demoleras ska det göras i det här setet. Det medföljer nämligen ett litet hörn av ett hus som på ett smart sätt går att köra över och förstöra, för att snabbt bygga ihop och förstöra igen. Och igen. Och igen.
Dessutom levereras dynamitgubbar i mängd för att spränga saker och ting i omgivningen på ett både genomtänkt och omsorgsfullt sätt.

Lite extra lull-lull...
Lite extra lull-lull…

De båda minifigurerna är följaktligen två till antalet, en tjej och en kille. Tjejen kommer i den närmast klassiska orangea outfiten som vi sett på många byggjobbare genom åren, hon har ett bestämt och lite kaxigt ansiktsuttryck och en röd bygghjälm med en hårfläta i nacken. Killen i sin tur kör blåjeans, mörkblå tröja med en hel del verktyg tryckta på torson, svettigt och smågrinigt ansikte med röd bygghjälm och hörselkåpor.
Dessutom är de båda tappra byggarbetarna utrustade med en rejäl slägga, en slagborr, en varningsskylt och en röd skottkärra. Allt som, tillsammans med dynamiten, behövs för att riva, rasera, krossa, demolera och bli på bra humör igen.

Kort och gott ett bra set som på många sätt är en förbättring av det set som kom 2009. Mycket lek för pengarna, helt enkelt.

Byggbiten gillar: Den smarta lösningen med larvfötterna
Byggbiten önskar: Mer Lego åt folket

Sugen på att röja omkring med en Bulldozer? Klart du är, så klicka här.

Kommentarer stängda.