Dubbelrecension: Protector of Ice (70782) och Kopaka – Master of Ice (70788)

Set: 70782 Protector of Ice
Tema: Bionicle
Bitar: 68
År: 2015

Set: 70788 Kopaka – Master of Ice
Tema: Bionicle
Bitar: 97
År: 2015

När ryktet om Bionicles återuppståndelse började spridas i Lego-kretsar stod glädjen högt i tak på många håll. Själv ska jag dock erkänna att jag aldrig riktigt har fattat grejen med Bionicle och deras närbesläktade kompisar i Hero Factory.

Ska jag börja med att vara lite gubbgrinig så känns inte det här riktigt som Lego för mig. Det är inte de vanliga klossarna och plattorna att trycka ihop helt enkelt. Technic fanns när jag var barn, diagnosis så det är okej trots sina ibland ganska märkliga kopplingar. Och egentligen är ju steget, check ärligt talat, visit web inte superlångt mellan Technic och Bionicle. Alltså borde jag helt enkelt skärpa till mig i den här frågan.
Också.

Själva grejen med årets Bionicle-tema är hur som helst att man kan kombinera två olika figurer med varandra. I det här fallet har vi isens mästare och isens beskyddare. Var och en coola figurer, tillsammans blir summan större än delarna. Det finns motsvarande dynamiska duos för djungel, sten, vatten, jord och eld. Det enda som saknas är alltså i vanlig ordning en höjdhoppare.

Den store...
Den store…

Ska vi börja med att titta på den större av de två så är det ett rätt maffigt bygge ändå, det kan man inte komma ifrån, och det finns en del prylar att leka lite extra med. Bortsett från det gamla vanliga i att man kan vrida och vända, böja och bända på alla leder så kan hans sköld förvandlas till ett par skidor dessutom kan man med ett litet hjul på ryggen styra över armen med spjutet.
Dessutom får man med en silverfärgad spindel, som väl är en elak en kan jag misstänka, och en gyllene mask. Inte mask som i daggmask utan mask som i ansiktsmask. Och det är kampen om denna gyllene artefakt som hela grejen handlar om.
Och då hade det varit märkligt med en daggmask.

...och den lille!
…och den lille!

Hans mindre kollega då, 15 cm hög mot 19 cm och 68 bitar mot 97, är också han en liten charmig krabat. Naturligtvis är också han böjlig i alla leder likt en elitgymnast som stretchat ihjäl sig och också han slåss mot en silvrig spindel som kan ge vem som helst mardrömmar. Dock ingen mask i det här setet. Mer än den han naturligtvis har som ansikte. Högernäven är utrustad med en sågklinga medan vänsterhanden är en klassisk sexskjutare som pepprar iväg 1×1 round bricks.

Jag är ju inte direkt den primära målgruppen för Bionicle, ska vi vara helt ärliga så är jag väl inte den primära målgruppen för speciellt många Legoset alls, men en mig närstående tioåring älskar det här och jag får lita på hans goda omdöme i den här frågan.
Bionicle är coolt och det är trots allt en helt annan utmaning att bygga än ”vanligt” Lego. Den stora utmaningen är förstås att integrera den ena med det andra i både lek och byggprocess.

Gillar du också Bionicle så finns massor av coola set att hitta här!!

Kommentarer stängda.