Recension: Imperial Shuttle Tydirium (75094)

Set: 75094 Imperial Shuttle Tydirium
Tema: Star Wars
Bitar: 934
Minifigurer: 5
År: 2015

”Let’s see what this piece of junk can do.”

Han Solos drar denna coola oneliner när han startar upp den stulna skytteln Tydirium. Ombord har rebellalliansen gömt en styrka djungelkamouflerade kommandosoldater vars uppdrag är att slå ut Dödsstjärnans sköldgenerator som Imperiet byggt på den skogbeklädda månen Endor. Med hjälp av skytteln och stulna koder låter Imperiet dem passera och landa på månen men väl där går de i en fälla…

Efter att ha inlett med denna spoiler från Return of the Jedi (om någon mot förmodan inte skulle ha sett den rullen) vill jag börja med att säga att detta LEGO-set är allt annat än skräp! Det innehåller en hett efterlängtad remake på skytteln från setet Imperial Inspection som redan hunnit bli 10 år gammalt. Jag missade skytteln 2005 och hoppade dessutom över den större versionen av Tydirium som släpptes i Ultimate Collector’s Series, så det var med stor förväntan jag sprättade upp lådan!

Lådan ja, den avviker en del mot den vanliga LEGO-normen. Med sitt kvadratiska och kompakta format ger den intrycket av att rymma ett mindre set än vad man har betalat för. Åtminstone till man greppar den ”feta” lådan och känner tyngden. Både fram- och baksida är har snygga tryck men det är inte lätt att se vilken färg skytteln har. Mest påminner den om min gamla Commodore 128 som åtminstone i början var ljust cremefärgad, men när jag öppnar lådan visar sig skytteln vara vit med inslag av ljusgrått. Det är gott om klatschiga färgbilder på baksidan med animerade minifigurer med böjda poser men också flera fotografier. Det märks att man satsat på ny formgivning vilket i mitt tycke kompenserar för det mindre formatet som blir att vanligare. Trots den mindre storleken blir man minst lika sugen på att köpa setet!

Byggbeskrivningen är så tjock att den har limmad rygg och påminner mest om en bok. Beskrivningen ligger tryckt förpackad i en egen påse så man slipper få veckade och trasig omslag. I påsen ligger också det obligatoriska arket med fem klistermärken.

Vi börjar med lite Technics
Vi börjar med skyttelns innandöme…

Ingen av oss på Byggbiten har någonsin varit överdrivet förtjusta i temat Technics men när man ska få en större konstruktion stabil (läs t.ex. en skyttel) är technicsbitar överlägsna. Receptet är enkelt: 1) bygg en stabil plattform med technicsbitar 2) skala upp modellen utanpå skelettet och 3) pimpa modellen med små detaljer!

För att sedan börja bygga på ramen av Technics...
För att sedan börja bygga på ramen av Technics…
...och sedan foga samman de två delarna!
…och sedan foga samman de två delarna!

Bygget är tidskrävande och inte så lite pilligt. Det är en stor modell och många detaljer som ska passas in på rätt ställe. Man får hålla koncentrationen uppe så alla pins och små bitar hamnar där de ska. Som hjälp på vägen finns det på några ställen bitar i avvikande färg som man kan måtta mot, till exempel justerar man in toppvingen med hjälp av en 1×1 grå platta i vingens underkant. Smart!

Toppvingen ska fästas i den grå ramen ovantill.
Toppvingen ska fästas i den grå ramen ovantill.
Designen av stora toppvingen påminner om vingen på Skyhoppern som vi recenserade i april.
Designen av stora toppvingen påminner om vingen på Skyhoppern som vi recenserade i april.
Cockpiten byggs för sig och trycks sedan fast skrovet.
Cockpiten byggs för sig och trycks sedan fast skrovet.

Den färdiga modellen är en tung och imponerande pjäs. Det ryms två minifigurer i cockpit och ytterligare tre stycken kan sitta inuti skyttelns kropp tillsammans med en stora låda för diverse vapen och utrustning. På tal om vapen är skytteln välutrustad med både laserkanoner och sprättande laserstrålar, allt riktat framåt. De sprättande historierna flyger iväg och uppvisar förresten en imponerande räckvidd.

Man kommer åt insidan genom att fälla sidorna utåt och uppåt. Det är trångt för mina stora fingrar men efter lite pill får jag dit figurerna. På skyttelns undersida finns en utfällbar lucka med en trappa som leder upp i innandömet – precis som i filmen.

Det färdigbyggda setet är för stort att fotografera!
Det färdigbyggda setet är imponerande stort!

Vingarna kan varieras i nio olika lägen, från de uppfällda när skytteln har landat till vinklade nedåt under flygning. Undertill finns ett par stadiga och utfällbara landningsställ. Ett varningens finger måste dock höjas under lek för det går inte att landa skytteln när vingarna är nedfällda i flygläge, även om man fäller ut landningsstället. Den är så tung att vingarna inte kan bära vikten och fäller man inte upp dem trycks de ut i horisontellt läge. Detta sänker lekvärdet något men är inget jätteproblem eftersom vingarna går att snäppa runt i de olika positionerna och därmed inte går sönder.

Ska jag hitta något mindre bra med modellen så är det nog vingarna. Eller snarare vingarnas undersidor. De består till största delen av olika plates så undersidorna har en grövre struktur jämfört med resten av skytteln. I uppfällt läge skär de sig illa mot resten av modellen och det är heller inte så enkelt att fixa till.

Trots att skytteln är så bra har den en förbättringspotential. Den lille hemmabyggaren kan enkelt pimpa den med tiles, grilles, cheese sloopes och en och annan lampa. Inte för att det ser illa ut men skytteln kommer bli ännu läckrare med snottade ytor.

Det följer med fem fantastiska minifigurer varav fyra är djungelkamouflerade. Två av dessa är upphottade Rebel Commandos med superläckra kamouflagedräkter. Tidigare versioner har inte varit lika detaljerade.

Fräscha Rebel Commandos i nytt kamouflage
Fräscha Rebel Commandos i nytt kamouflage
Den äldre Rebel Commandon till höger har dräkt i sand green medan den nya går i olive green
Den äldre Rebel Commandon till höger har dräkt i sand green medan den nya går i olive green

Prinsessan Leia har en kamouflagefärgad poncho precis som i filmen. Ponchos på minifigurer var faktiskt något som jag och min kompis Ragnar gjorde åt våra rebeller på 80-talet så där är LEGO klar tvåa! En annan skön blinkning till filmen är Leias kaka som hon ger till ewoken Wicket för att vinna hans förtroende när de träffas för första gången.

Tre förstklassiga minifigurer!
Tre förstklassiga minifigurer!

Tack och lov har man tryckt Han Solos trenchcoat direkt på minifiguren – den skulle inte göra sig så bra i tyg. Istället har man lagt krutet på trycket som är kanonsnyggt. Han och Leia har vändbara ansikten så man kan variera deras uttryck. Leias ”alternativ” döljs av håret medan Han Solos mun sticker fram under kalufsens nederkant.

Lika snygga bak som fram!
Lika snygga bak som fram!

Detta är min första Chewbacca i dark brown med ljusare päls runt ansiktet – de tidigare versionerna har varit i LEGO:s ljusare bruna kallad reddish brown. Vilken färg som är bäst är en smaksak men jag gillar den äldre mer, trots att den nya ser mer levande ut.

Tydirium är årets hittills bästa set i temat Star Wars. Skytteln är ett roligt och tidskrävande bygge med ett fint slutresultat som inte skäms för sig i hyllan. Figurerna är toppklass och är givna i alla hängivna fans samlingar.

Vi får se hur länge Tydirium håller platsen som nummer 1 bland årets set. Den 4 september släpps nämligen seten från The Force Awakens och LEGO har bekräftat att vi får en ny TIE-fighter, en X-vinge, en Snowspeeder och ytterligare en Millennium Falcon på hela 1 332 bitar!

Kommentarer stängda.