Recension: Spaceport (60080)

Set: 60080 Spaceport
Tema: City
Bitar: 586
Minifigurer: 5
År: 2015

Vad kan vara bättre att bygga för en rymdnörd än rymdfärjan 60078 Utility Shuttle? Jo, search en ännu större rymdfärja! Lyckligtvis har jag kommit över just en sådan…

Byggbitens byggande av LEGO City:s rymdtema fortsätter och nu har turen kommit till det största setet i temat – den magnifika rymdfärjan (eller Rymdflygplatsen som det heter i svensk översättning). Jag har sett en rymdfärja i skala 1:1 på Kennedy Space Center för länge sedan. Mitt främsta minne var dess absurda storlek och det är givetvis inte möjligt att ens komma i närheten av rätt storleksförhållanden när man bygger i minifigurskala. Det här är dock ett stort kliv i rätt riktning jämfört med Utility Shuttle. X

Ett set med fokus på rymdfärjan
Ett set med fokus på rymdfärjan

Tidigare storset i närbesläktade teman har ofta någon form av terminalbyggnad eller kontor, shop men det har man skippat här. Istället har man gått all in på rymdfärjan, healing dess bränsletank samt hjälpraketer och resultatet blir överraskande stort och bra. Man ska inte låta sig luras av det relativt låga antalet bitar (sett till det största setet i temat) eftersom både raketer och bränsletank består av stora halvcylinderformade bitar!

Färjans underdel
Färjans underdel
Den färdiga färjan i tuff pose lånad från LEGO:s hemsida
Den färdiga färjan i tuff pose lånad från LEGO:s hemsida

Bränsletanken och hjälprakteterna är alla rejäla byggen som stagas upp med den största technicsaxel jag någonsin sett (nu bygger jag i och för sig sällan Technics) så de blir stabilia och bra. Storleken till trots går det snabbt att bygga dem eftersom de består av så pass stora bitar varvade med runda plattor.

Bränsletankens färg är lika rödbrun som i verkligheten
Bränsletankens färg är lika rödbrun som i verkligheten
Den långa axeln ger stadga åt de stora byggena
Den långa axeln ger stadga åt de stora byggena

Bränsletanken och hjälpraketerna är lätta att fästa under rymdfärjan med en kulled i aktern och en technicspin mitt på. De båda byggena sitter förvånansvärt bra ihop och färjan tåls att svischas runt med tämligen brutalt utan att några delar lossnar eller kärvar. Detta är trots allt ett lekset framför ett paradset även om det kan stå uppställt i en hylla utan att skämmas för sig. Således ett välbyggt set i min smak – inte illa!

Rejäla doningar! Här syns också fästpunkterna på undersidan...
Rejäla doningar! Här syns också fästpunkterna på undersidan…

Precis som på den mindre rymdfärjan vi byggde i förra veckan är det knepigt att få dit klistermärkena på vingar och stjärtfena. Åtminstone om man vill att de ska sitta rakt. Det händer att jag skippar märken på en del modeller men här ger de både liv och karaktär åt färjan. Eftersom det är svårt att lossa och fästa om LEGO:s klistermärken rekommenderas att en vuxen hjälper till med detta.

Arket med klistermärken
Arket med klistermärken

Färjan med dess bränsletank och hjälpraketer rattas runt på medelst ett specialfordon som i allt väsentligt är en plattform på åtta hjul. Det är inte ofta man bygger blått LEGO numera men håll med om att det är en snygg färg? För min egen del får jag fler flashbacks till temat Classic Space där just blått, ljusgrått och genomskinligt gult var de karaktäristiska färgerna. Två av tre är inte illa och snyggt som tusan blir det!

The Final Countdown!
The Final Countdown!

Två av fem minifigurer är kvinnor, dels den ena astronauten och dels den minifigur som verkar bossa över hela företaget. I handen håller hon ritningar eller någon viktig specifikation över rymdfärjan och enligt beskrivningen är hon forskare. Det är riktigt bra minifigurer men det är alla LEGO:s figurer numera.

Rymdbas-astronaut-taxi!
Rymdbas-astronaut-taxi!

Bränsletanken och hjälpraketerna är lätt att fästa under rymdfärjan med en kulled i aktern och en technics pin mitt på. De båda byggena sitter förvånansvärt bra ihop och förjan tåls att svischas runt med tämligen brutalt utan att några delar lossnar eller kärvar. Detta är trots allt ett lekset framför ett paradset även om det kan stå uppställt i en hylla utan att skämmas för sig. Således ett välbyggt paradset – inte illa!

Är man på lekhumör öppnar man taket på färjan och viker tillbaka väggarna. Inuti finns ett mindre utrymme för de båda astronauterna samt en väl tilltagen plats för den medföljande satelliten. Lekidén är densamma som för den mindre Utility Shuttle så här borde LEGO:s designers kunna ha kommit på något alternativt uppdrag till astronauterna. Kanske något de skulle laga genom att ta en rymdpromenad? Ett långt rep samt en låda verktyg och en trasig rymdpryttel hade till exempel fixat kakan.

Nåväl, är man det minsta intresserad av rymdfart vill jag gärna rekommendera det här kanonsetet. Här hemma var det kul att bygga för både stor och liten!

Byggbiten önskar: att LEGO ville runda av temat med en specialmodell, helst ett större lekset i form av en rymdbas á la International Space Station. Både det nya undervattenstemat och det skapligt nya polartemat har till exempel begåvats med olika baser.

 

Kommentarer stängda.