The Germans

Det finns en sanning som säger att fotboll är ett enkelt spel, man spelar det i 120 minuter och sen vinner tyskarna på straffar. När det kommer till Legos senaste serie med minifigurer kan vi definitivt slå fast att tyskarna är vinnare – igen!

Det slog väl ner lite som en bomb i legokretsar, ryktet om att det tyska fotbollslandslaget skulle släppas som minifigurer lagom till sommarens EM. Somliga trodde inte på det, andra hoppades nog att det inte skulle vara sant eftersom tyskarna vunnit tillräckligt i fotboll redan, andra närde nog snarare förhoppningar om en hel EM-serie med spelare från olika lag.
Men tyskarna gjorde som en gång Julius Caesar: De kom, de såg och de segrade.

För en sådan som mig som köpt på sig samlarminifiurerna redan från serie 1 har det blivit en rutin att metodiskt klämma fram det jag vill ha och sen är det bra med det. Det visade sig dock vara i det närmaste omöjligt med den här serien. Den enda som man med 100% säkerhet kan klämma sig till på det gamla sättet är förbundskaptenen Joachim Löw, han kommer nämligen med en 2×2-tile i form av en taktiktavla – medan hans femton mannan kommer med varsin boll.
Ja, förutom den vita bottenplattan med fyra stjärnor på då, förstås.
Fyra stjärnor, undrar den icke fotbollsintresserade. Ja, en för varje tyskt VM-guld.
Men ska vi vara helt korrekta här så har själva Tyskland bara vunnit VM en gång. Däremot vann de det tre gånger som Västtyskland. Och, som lök på laxen, grädde på moset och olja på vågorna: När de vann VM-guld på hemmaplan 1974 förlorade de dessutom med 1-0 i en gruppspelsmatch mot Östtyskland…

All you need is Löw...
All you need is Löw…

Det enda som i övrigt skiljer spelare från spelare är deras olika hårbitar. Men eftersom somliga har likadant hår, om än i olika färger, blir det ändå ganska svårklämt. Å andra sidan är det svårklämt nog ändå eftersom figurerna i princip bara släppts i fosterlandet (vissa har spillt över gränser hit och dit, men inte alls på det sätt som tyskar rent historiskt haft en förmåga att korsa gränser…).
Men Byggbiten är vana att hålla sig framme och har lyckats lägga Neuers målvaktsvantar på en serie – såklart!

Manuel, dock inte från Barcelona...
Manuel, dock inte från Barcelona…

Och vi är inte bara nöjda över resultatet, vi är närmast lyriska. Det här är förmodligen den stilrenaste serien minifigurer som någonsin producerats. Vilket naturligtvis hänger ihop med att alla figurer, utom två, har likadana kläder på sig. Men det är dessutom riktigt snygga och porträttlika ansikten och härliga, och i vissa fall nya, hårbitar som presenteras för allmänheten. Nu ser vi fram emot massor av härliga fotbolls-MOC:ar att njuta av hela sommaren. Och jodå, somliga av den här bloggens skribenter har redan både en, två och tre idéer på roliga byggen där man har användning för ett fotbollslag. Eller två.

Schweinsteiger
Schweinsteiger

Listan över minifigurerna kanske kan vara av intresse:
Förbundskapten Joachim Löw
1. Manuel Neuer
17. Jérome Boateng
5. Mats Hummels
4. Benedikt Höwedes
2. Shkodran Mustafi
7. Bastian Schweinsteiger
8. Mesut Özil
13. Thomas Müller
19. Toni Kroos
8. Sami Khedira
9. André Schürrle
21. Marco Reus
20. Christoph Kramer
19. Mario Götze
23. Max Kruse

Tilläggas kan väl dock att Reus missar EM på grund av skada och att varken Kramer eller Kruse är uttagna i tyska truppen.
Men om Löw bara sköter sig så kan han ställa en Lego-startelva på benen redan i EM-premiären mot Ukraina på söndag.

Noterbart är ju också att VM-hjälten och ende målskytten i finalen för två år sedan, Mario Götze, finns med i både Lego-trupp och EM-dito.

Super Mario Götze
Super Mario Götze

Så gillar mot fotboll och ser man fram emot EM-sommaren och tror man att tyskarna som vanligt vinner på straffar så är de här 16 minifigurerna sommarens i särklass viktigaste köp, och då är Klossbutiken ett bra alternativ om du inte är i Tyskland.
Det enda man egentligen kunde önskat hade varit en Zlatan också, men det kan man ju bygga en själv:

...ingen kickar fotboll som han...
…ingen kickar fotboll som han…

Kommentarer stängda.