Ett år med Lego – VIII

Jag gjorde ju en Legointervju med en av Värmlands, än så länge, två lokaltidningar för ett tag sedan. Vill ni mot all förmodan läsa mer om det så klicka här, annars kan ni fortsätta läsa det här inlägget istället. En sak som då kom upp, men aldrig skrevs om i artikeln var: Specialbitar!! Alltså tar jag mig an det ämnet idag.

Jag har funderat över det där av och till sedan dess, sen dök ordet upp i en kommentar på en Instagrambild jag la upp här om dagen och sen hittade jag till och med en kort tråd om det hos Swebrick. Så jag tänkte göra något slags grävande fundering.
Till att börja med: Vad är en specialbit?

Inga specialbitar här inte...
Inga specialbitar här inte…

Allt som inte är en brick, plate, tile eller slope, föreslås det i ovan nämnda Swebricktråd.
Bitar som bara tillverkats till ett eller ett par set, föreslår någon annan.
Någon konsensus lär vara svår att nå i frågan, det är då ett som är säkert. Men för mig skulle det väl möjligen kunna definieras som:
En bit som bara går att använda till en enda sak, nämligen det som den var ämnad för i det set där den förekom.
Å andra sidan spricker ju den definitionen direkt eftersom AFOL:s runt om i världen är mästerliga på att använda just konstiga bitar på de mest häpnadsväckande sätt.
Lego hade ju några tuffa år där i början av 00-talet när saker och ting höll på att gå käpprätt åt den danska skogen. En orsak till detta, och det är väl det som lever kvar i mångas medvetande fortfarande, var de många stora och klumpiga bitarna som användes. Och en hel del oerhört märkliga satsningar på konstiga spel och set, det ska tilläggas.

Kanske inte Legos stoltaste stund...
Kanske inte Legos stoltaste stund…

Ägnar man en stund åt att bläddra igenom gamla Legoset från millennieskiftet – brickset är ett bra ställe för detta – så inser man ganska snart varför det höll på att gå som det gick. Och det berodde nog inte huvudsakligen på ”specialbitar”.
Huvudskälet till att Lego ens överlevde som företag var i grund och botten Star Wars och Harry Potter. För även om dåtidens Star Wars-set inte är i närheten av dagens så har det alltid funnits en enorm kärlek till George Lucas gamla rymdsagor. Trots Jar-Jar Binks.
Men sen tog så koncernen tag i sig själva och insåg vad som höll på att hända och vad som måste göras: En återgång till kärnverksamheten. Sluta göra dåliga dataspel, sluta driva nöjesfält, gör Legoset och gör dem så som barn vill ha dem. Låt en brandbil se ut som en brandbil, som någon hög Legochef uttryckte saken i en intervju jag läste en gång.
Kring millennieskiftet gjordes det inte ens brandbilar i Lego. Bara en sån sak.

Kanske inte heller Legos stoltaste ögonblick...
Kanske inte heller Legos stoltaste ögonblick…

Har jag tappat tråden lite?
Ja, det har jag nog. Faktum är väl att jag inte riktigt vet vad som är tråden längre. Eller jo, specialbitar var det ju. Men jag vet inte riktigt vad som är specialbitar ens.
När jag ser alla nya set som kommer idag, och inte minst samlingarna med nya serier av minifigurer, så kan jag i all min gubbgrinighet känna att det är lite väl många konstiga nya bitar med. Samtidigt är det ju bitar som tillför något: Humrar, gitarrer, badringar, fiskar, kryckor, bäbisar, etc, etc, etc. Är inte det specialbitar då? Vad kan man ha dem till mer än… ja, snart bygger väl någon ett helt hus av humrar, omgivet av en skog av gitarrer och en sjö av små bäbisar. Kom ihåg var ni läste det först.

Specialbit?
Specialbit?

Så jag vet inte riktigt vad folk menar när de säger specialbitar. De verkar heller inte riktigt veta det själva, vilket kanske är ännu intressantare. Det är något man kastar ur sig och sen är det liksom bra med det. Tills man frågar vad de menar.
Som med journalisten från NWT, när jag visade en bild på det hus som jag och Byggbiten-Erik byggde åt Karlstads Bostads AB för ett par år sedan:
- Men det där måste ni ju ha använt specialbitar till, sa han.
- Ööööööhhhhh… tänkte jag.
Vad han nog kanske menade var att vi inte hade gått till närmsta leksaksaffär och köpt en ask och sen slängt ihop huset i fråga. Jag tror det var det han menade i alla fall.

Byggt av helt vanliga Legobitar...
Byggt av helt vanliga Legobitar…

Kommentarer stängda.