Ett år med Lego – XIV

Att det var bättre förr vet vi alla. Men att också nostalgin var bättre förr kanske det inte är många som vet. Däremot är jag fullt övertygad om att en dos Legonostalgi aldrig någonsin kan bli fel. Så vi kör väl på det då.

När jag var nästan fem år gammal styrde familjen Holm, tillsammans med en massa andra människor, kosan till Danmark, Billund och Legoland. Det var mitt första besök i detta paradis och jag har varit tillbaka fyra gånger sedan dess – men det börjar verkligen bli dags för en tur tillbaka snart nu.
Och om jag inte minns alldeles fel så fick jag med mig set nummer 379 hem från den danska utflykten, nämligen det här:

Min alldeles egna busstation!!
Min alldeles egna busstation!!

1 bottenplatta
4 minifigurer
172 bitar
Och en jäkla massa lek.
Den gamla klassiska busstationen, helt enkelt.

Och när jag nu plockar fram den ur den hylla där den står och avnjuter sin pensionärstillvaro kan jag konstatera att blott tre saker saknas.
- En svart 1×2 tile för den ene av resenärerna att hålla i handen. Å andra sidan lätt avhjälpt genom att plocka en från mina egna samlingar.
- Skylten med Bus Stop på. Lite svårare att avhjälpa, men går garanterat med hjälp av Bricklink.
- Klistermärket längst fram på bussen, med texten 25 Legoland på. Svårare, för att inte säga närmast omöjligt, att lösa om jag vill vara något så när Lego legal här och inte printa ut en egen.
Men det är inte så illa för ett set med 36 år på nacken. Ja, egentligen 38 år, det kom redan 1979, men Legoset hade betydligt längre brinntid på den tiden än vad de har just nu, den här fanns kvar i sortimentet ytterligare ett år så vitt jag har förstått det.

Klockan är åtta...
Klockan är åtta…

Det finns, förstås, ett par detaljer att bara älska i det här setet. Klockan på taket till biljettkontoret som för alltid frusit fast på 08:00 (bild ovan) på morgonen, precis den tid då buss 25 enligt tidtabellen (bild nedan) ska avgå mot Legoland.
Men… och det här insåg jag i samma stund som jag skrev den här texten:
Om vi tittar på den officiella bilden, som föreställer kartongen som setet kom i, högst upp i det här blogginlägget så visar den klockan på 10:30!!
Halv elva avgår dock inga bussar alls enligt den utförliga tidtabellen – men, vilket är intressant, halv elva är det exakta klockslaget mellan de två första 25:ans dagliga avgångar: 08:00 och 13:00.

...och det är dags för buss 25 att avgå!!
…och det är dags för buss 25 att avgå!!

Och när jag sedan brottar mig in på Brickfactory för att titta till originalritningen så visar det sig att klockan är 10:30 på omslaget till ritningen – men 08:00 i den!!
Så nu är frågan om set 379 finns med klisterdekal som visar på 10:30 också eller om det bara är kartongen som har det trycket?
För säga vad man vill om världsläget 1979, men så mycket Photoshop ägnade man sig väl ändå inte åt när man fotograferade bilder i allmänhet och Lego i synnerhet.
Jag kommer inte kunna sova utan att ha löst det här mysteriet…

Här är klockan 10.30...
Här är klockan 10.30…
...men här är klockan minsann 08:00 igen!!!
…men här är klockan minsann 08:00 igen!!!

Har ni orkat läsa så här långt så måste ni alltså förstå att det här inlägget inte alls skulle handlat om det här. Det skulle blivit något slags nostalgisk hyllning till ett av min barndoms favoritset, jag skulle gått tillbaka i barndom och berättat om min gamla Legostad (känd som Lego City innan begreppet ens var uppfunnet hos Lego själva…) som jag hade på en utdragbar skiva under sängen, jag skulle berättat om bussturer och byggen och hela köret.
Men nu har jag istället helt snöat in på den där klockan. Så det nostalgiska infallet får komma i ett helt annat inlägg någon annan gång, jag kom liksom av mig lite nu…

...klart för avgång, oavsett klockslag!
…klart för avgång, oavsett klockslag!

Nåväl… busstationen har jag lekt ihjäl mig med, kanske därför klisterdekalen fram på bussen havererat med tiden, och även om det kanske inte är det häftigaste av Legoset hade det alltid en självklar plats i min Legostad precis som busstationer alltid har i alla städer med självaktning.
Så någonstans känns det väl rätt bra att Lego just i år för allra första gången sedan 1979 kommer att ge ut ett set med just namnet Bus Station. Det kommer, av bilden nedan att döma, inte att vara så mycket station som det är buss och det verkar inte finnas någon klocka som någon kan gå igång på om 35 år, men bussen är fin och jag är helt säker på att det kommer ge lekglädje och nöje åt en väldig massa barn runt om i världen – och det är väl vackert så.

2017-versionen av busstation!
2017-versionen av busstation!

Men det var ju det där med klockan…

Kommentarer stängda.