LEGO-staden Berlin

Berlin är en fantastisk stad på många olika vis, inte minst på LEGO-vis. Att jag älskar Berlin är ingen hemlighet och här ska jag berätta varför!

Ich bin ein Berliner 

- John F Kennedy

Här finns massor att göra och staden vimlar av både små och stora guldkorn, bara man vet var man ska leta. För den vanliga turisten finns det bra guideböcker, men hur ska man planera den perfekta LEGO-helgen i staden? Ett bra tips är att börja med boendet.

Ett av de bästa hotellen i Berlin är Scandic Hotel am Potzdamer Platz, komplett med svenska flaggor och älgstaty i naturlig storlek så vi nordbor känner oss som hemma. Läget är centralt och standarden på både boende och restaurang är hög. En del av personalen talar till och med svenska om du tycker din skoltyska är knagglig eller om du lätt går vilse i grammatiken. Resan med taxi från flygplatsen Tegel tar ca 25 minuter och kostar runt 20 euro. Sedan är det bara att börja!

Utbudet av butiker som säljer LEGO är stort och priserna är i linje med de svenska, till och med något lägre här och var. På gångavstånd från hotellet finns dels Mall of Berlin inklusive leksaksaffär med stor LEGO-avdelning och dels köpcentret Arkaden med ytterligare en leksaksaffär värd att besöka. I stort sett pratar vi standardutbud här med ett och annat utgånget set på hyllorna.

LEGO-store Berlin
LEGO-store Berlin, stängd för ombyggnad

Som Byggbiten rapporterat tidigare har Berlin också sin alldeles egen LEGO-store. Besvikelsen blev dock stor när jag var där i juni då butiken var stängd under en vecka för om- och utbyggnad. Snacka om dålig tajming. Naturligtvis skulle den öppna med pompa och ståt (och en massa trevliga öppningserbjudanden får man förmoda) samma dag som det var dags att flyga hem. Trist eftersom jag sett fram emot Pick-a-brick, några exklusiva set och givetvis Berlin från serien Architecture Skylines. Där gick jag bet.

Nåväl, med alla butiker som säljer LEGO i Berlin borde det inte vara någon större skada skedd. Eller? För varje butik jag besökte tilltog paniken då setet var slut precis överallt. Kanske inte så konstigt att just detta set är populärast i stan, både bland turister och berlinare. Det bor trots allt dryga 3 miljoner potentiella köpare i staden.

Just det, i Berlin finns också LEGOLAND Discovery, bekvämt nog ligger även det vid Potsdamer Platz . Missa inte det!

Berlin Skyline
Berlin Skyline

Hur gick det då med mitt Berlinset? Räddningen kom efter att jag checkat in på min flight hem från Tegel. Där, mitt i butiken på flygplatsen stod en pall fullsmockad med Berlin-set. Ganska så självklart egentligen då Berlin Skyline är en perfekt souvenir att ta hem. Roligt att bygga och vackert att ha i hyllan – vill man ha ut något mer av ett ”vuxet” LEGO-set?

Kartongen är stabilare och lyxigare än den vanliga papp som LEGO-kartonger tillverkas av, men det är byggbeskrivningen som signalerar att du precis ska till att bygga ett set utöver det vanliga. Den är påkostad med tjocka, glansiga papper och högkvalitativ limning i ryggen. Faktadelen om byggnaderna är rolig att läsa och finns på både engelska och tyska.

Påkostad byggbeskrivning...
Påkostad byggbeskrivning…
...med både ritningar och fakta inuti!
…med både ritningar och fakta inuti!
Lyxig låda där man kan förvara setet om det behöver monteras ned.
Lyxig låda där man kan förvara setet om det behöver monteras ned.

Berlin Skyline innehåller sex av stadens landmärken vilka representeras av fyra högklassiga byggen (samt två mer medelmåttiga byggen). Microskalan har alltid fascinerat mig och jag slås gång på gång hur man kan avbilda så maffiga byggnader med få och små bitar.

De bästa byggena är utan inbördes ordning Reichtag, Brandenburger Tor och Deutsche Bahn Tower. Sett från hotellet ligger Riksdagshuset en ca 15 minuters promenad igenom Tiergarten (den stora parken mitt i Berlin) och är väl värt ett besök, särskilt om man kan få tag på en biljett till en guidad rundtur. Om man istället följer Tiergartens östra gräns passerar man Brandenburger Tor som ligger längst upp på paradgatan Unter den Linden. Deutsche Bahn Tower ligger vid Potzdamer Platz och kan ses från de flesta av Scandics hotellrum!

Reichtag
Reichtag Berlin
Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

Setet fungerar som en liten turistguide och förutom de ovanstående byggnaderna finns också Berlinmuren, Victory Column och TV-tornet representerade. De är också värda att besöka!

Byggbiten gillar: Den gedigna kvaliteten och de högklassiga byggena.

Byggbiten dissar: Byggets bas är 5 mm för bred för att rymmas i IKEA:s ledupplysta displaybox SYNAS! Men det går att rationalisera bort en knopp längst till höger på basplattan och klämma in den!

Kommentarer stängda.