Recension (och julklappstips): Tung räddningshelikopter (60166)

Set: 60166 Tung räddningshelikopter
Tema: City
Bitar: 414
Minifigurer: 4
År: 2017

Om du gillar feta muskelhelikoptrar är detta setet högintressant för dig! Jag kan inte påminna mig om att jag sett en så stor helikopter i ett lekset tidigare. Och jag har betat av mååånga helikoptrar genom åren…

Fet helikopter med några mindre kringbyggen
Fet helikopter med några mindre kringbyggen

För min egen del ger setet dessutom sköna vibbar till min egen barndom då jag en julafton packade upp (och byggde) den klassiska gula räddningshelikopter. Och som alla läsare av Byggbiten vet så är nostalgi något jag och Stefan går igång på. Detta var julen 1985 och setet ett av de sista jag fick innan jag trädde in i min ”Dark age” och LEGO tillfälligtvis fick stå tillbaka för annat.

Klassisk touch
Klassisk touch

Grundidén med den nya helikoptern är dock densamma. Ut över havet och skicka ner en ytbärgare för att hjälpa nödställda. Två markanta förbättringar är att helikopterns bakre parti numera kan stängas med skjutdörrar och att ytbärgaren har en krok att hålla sig i. Hans föregångare fick nöja sig med en bokstavlig ”snara” runt halsen vilket var en mindre lyckad lösning. Min käre far föreslog att jag skulle dra snaran under flytvästen istället, något som också gjorde att man slapp slita huvudet av minifiguren vare gång han skulle ut på (eller hem från) ett räddningsuppdrag.

En riktig skönhet
En riktig skönhet
Den spartanska interiören får dock bara 1 av 5 styrspakar
Den spartanska interiören får dock endast 1 av 5 styrspakar i betyg

Helikoptern dominerar visserligen setet, men det finns ytterligare några saker i lådan. Till att börja med en liten fyr på en kobbe, perfekt att rädda sig upp på för att undkomma den medföljande LEGO-hajen. På kobben har det också grundstött en båt var främre del inklusive några spant ligger en bit upp på land. Möjligen har vraket också brunnit eftersom det är kolsvart och luktar rök. Både fyr och vrak ger lite extra stämning åt livräddartemat och är en bra utfyllnad och komplement till helikoptern. För att inte tala om killen i kajaken =)

Små extra byggen
Små extra byggen

Det extra byggena må vara små, men det är de som tillsammans med helikoptern maximerar lekvärdet. Och som om det inte vore nog finns det också en livräddare som kör vattenskoter. Nu är ju inte flytetyget anledningen till att man önskar sig detta set av tomten, och om vi ändå diskuterar önskningar hade skotern gärna fått vara lite mer påkostad. Eller ha fått försvinna helt.

Vattenskoter i minsta laget
Vattenskoter i minsta laget

Vi gillar livräddartemat och konstaterar att färgschemat är detsamma som när det senast fanns i LEGO-katalogen, så sent som 2008. Blått, vitt och orange funkar bra och om man har äldre modeller på temat funkar den nya helikoptern bra tillsammans med dem!

Kommentarer stängda.