Recension (och julklappstips): Yoda’s Jedi Starfighter (75168)

Set: 75168 Yoda’s Jedi Starfighter
Tema: Star Wars
Bitar: 259
Minifigurer: 2
År: 2017

Så sent som i onsdags hade ju den senaste delen av Star Wars premiär, och det är möjligt att vi råkar återkomma till den lite senare i den här recensionen, men det här setet har inget med den filmen att göra. Istället härstammar Yoda´s Jedi Starfighter från Clone Wars och det är ju inte det sämsta det heller eftersom det sämsta i Star Wars-sammanhang är episod II.

Nåväl, nu var det ju inte filmer och TV-serier vi skulle recensera här idag – utan Lego. Såklart. Så då gör vi väl det.
Vi börjar väl med att grotta ner oss i de två minifigurerna: Yoda, förstås, och R2-D2, såklart.
Både Yoda och, framförallt, R2-D2 har vi sett i ett antal olika versioner genom åren och det de har gemensamt, något de dessutom har gemensamt med alla andra minifigurer, är att de bara blir bättre och bättre för varje uppdatering. Man satt ju där 2014, med den senaste versionen av R2-D2 och kände att nu jäklar har de satt den, nu blir det inte bättre än så här, nu är han perfekt och nu sitter man här tre år senare och känner exakt samma sak.
Det säger ett och annat om Lego det.
Just de här versionerna av Yoda och R2 finns i ytterligare ett respektive två set, men vill man ha dem båda två så är det bara i det här setet de kommer tillsammans.

Yoda och den kanske vanligaste minifiguren som finns...
Yoda och den kanske vanligaste minifiguren som finns…

Själva skeppet då?
Jodå, det går i den snygga mörkgröna nyansen med inslag av, i huvudsak, ljusgrått och lite mörkgrått och svart.
Om det funkar?
Klart det gör. Snygg färgkombination och lagom diskret när Yoda swischar fram i en galax långt, långt borta.
Dessutom är den bestyckad med gröna laserstrålar som går att skjuta iväg riktigt rejält långt om man är på det humöret – och det är man ju faktiskt. För det är precis det man ska ha dem till. Faktiskt.

Hela härligheten
Hela härligheten

Både vingarna och cockpiten bjuder på en hel del godis när det kommer till smarta och roliga bygglösningar – och det är alltid uppskattat på den här bloggen, det är sedan gammalt. Vingarna sitter fast i en vinklad technic-axel som ger dem en snygg vinkel gentemot kroppen på skeppet. Dessutom går de två vingarna att vinkla mot varandra. Jag förmodar att det ena får starfightern att flyga snabbare än det andra.
Cockpiten bjuder också på en lite ovanlig lösning för oss som har varit med ett tag och är vana vid att man fäller upp glaset och sen är det bra med det. Här fäller man istället ner glaset och upp taket – och tro mig, gamle Christer Glenning hade varit nöjd om det här hade varit Trafikmagasinet och Yoda kört runt i en bil istället för en laserbestyckad starfighter. Hur som helst, det blir lättare att stoppa i och plocka ur Yoda och det kan onekligen behövas när man närmar sig 900-årsdagen.
Ja, inte jag alltså, utan Yoda.

Smart cockpitlösning
Smart cockpitlösning

Ska man klaga på något då? Nja, vi brukar ju klaga lite extra på tråkiga klisterdekaler och så också nu. De är inte så många, men det blir lite tråkigt att klistra på runda bitar eftersom det är i det närmaste omöjligt att få det snyggt och att få dekalen att sitta åt exakt rätt håll.
Men bortsett från det finns inte mycket att klaga på, faktiskt. Det här setet innehåll två ikoniska figurer, faktiskt så ikoniska att de båda (SPOILER ALERT!!!) är med i nya The Last Jedi, och ett skepp som ger en hel del lek. Både roligt att bygga och kul att leka med.

Närbild och dekaler
Närbild och dekaler

Så nu när vi närmar oss jul och tomten undrar om det finns några snälla barn så kan det ju vara bra att göra dem ännu snällare genom att låta dem joina den ljusa sidan i kampen mot the dark side. Och hur det nu än är, Yoda är alltid Yoda!

Kommentarer stängda.