Recension: Heartlakes Pizzeria (41311)

Set: 41311 Heartlakes Pizzeria
Tema: Friends
Bitar: 288
Minidolls: 2
År: 2017

Alla älskar pizza – även vännerna i Heartlake!

När jag skriver den här recensionen är det nyårsdagen, också känd som årets största pizzaätardag (även om jag dröjde att posta den till dagen efter). Det här är dagen då alla festprissar frossar i Hawaii, Kebabpizza, Quattro Stagione och allt vad pizzorna heter. Så varför inte riva av setet *trumvirvel* Heartlakes Pizzeria!

Vem vill inte äta här?
Vem vill inte äta här?

Utgivningen av LEGO-friendsset tuffar på i oförtrytlig takt och nu har Heartlake förärats med en egen pizzeria. Och det är ingen Pizza Hut eller sunkig kvarterskrog utan istället en fräsch skapelse i sprakande vackra färger, precis som vi har vant oss vid när vi bygger Friends!

På pizzerian jobbar Emma och Oliver med att baka, servera och köra ut pizzor på löpande band. Sannolikt är det Emma som bossar då det är hon som är den av tjejkompisarna som är intresserad av matlagning.

Emma...
Emma…
...och Oliver!
…och Oliver!

Pizzerian är ett vackert bygge och man kan lugnt säga att designern tagit ett annorlunda grepp vid utformningen av själva byggnaden. Istället för en mer traditionell approach med 1) öppningsbar bakvägg medelst gångjärn eller 2) avsaknad av bakvägg har man valt en inredning utan väggar och tak. Fronten är däremot fullstor med överbyggd entré samt markiser i italienska färger. Det gör att man får mycket lekutrymme inuti pizzerian då man kommer åt insidan utan att behöva lyfta på taket. Jag gillar den här lösningen som bidrar till att sätta leken främst. Det går också att göra byggnaden betydligt större med ett färre antal bitar. Lösningen påminner om cantinan från Star Wars som är ett superset av många olika skäl (ovan nämnda inkluderat).

Det är gott om utrymme att baka pizzor på nedervåningen.
Det är gott om utrymme att baka pizzor på nedervåningen.

Som vanligt när det gäller Friends är lådan fullsmockad med småpryttlar, allt från bestick, och husgeråd till smarriga pizzor.  På insidan finns det en rejäl pizzaugn med spade, men också arbetsbänk, spis, diskho, telefon och lite annat smått och gott. Emma och Oliver har till och med en egen krukodling av pizzaörter innanför ett av fönstrena.

När pizzorna är färdigbakade kan de antingen serveras vid något av den vackra balkongens båda bord eller köras ut med den fräsiga lilla trehjuliga skotern. På baksidan finns ett skåp som kan lastas fullt. Jag gillar den och tycker att skotern är ett roligare alternativ än en bil som är det vanligaste fordonet för pizzaleverans. Frågan är bara varför taket på skåpet är gult?! Notera smartphonen som Oliver kan använda för att prata med Emma eller för den delen navigera bland Heartlakes alla adresser.

Pizza för hemkörning.
Pizza för hemkörning.
Här var'e pizza!!
Här var’e pizza!!

Om sanningen ska fram är detta Heartlakes andra pizzaorienterade set, men den första renodlade pizzerian. Stephanies Pizzeria från 2015 är en enklare variant som helt enkelt inte är lika fin, även om den onekligen har sina förtjänster.

En enklare variant
En enklare variant

Det enda problemet jag ser med bygget är minidollfigurernas oförmåga att sitta ner på släta ytor. Stolarna, eller snarare pallarna, på balkongen ger dem inget fäste så de halkar lätt omkring när de sitter. Många Friendsbyggen löser detta med en 2×1 panel med centrumavdelare, men det skulle inte se lika bra ut med denna lösning. Så man får göra ett val – utseende eller funktion!

Full fart i köket
Full fart i köket

En rolig detalj är att det finns bitar för hela pizzor, pizzabitar, pizzakartonger och inte minst pizzadegar! Man kan inte annat än älska alla detaljer!

Ett urval av alla tillbehör.
Ett urval av alla tillbehör.

Behöver inte ditt Heartlake en alldeles egen pizzeria?

 

Kommentarer stängda.