Recension: Yodas hydda (75208)

Set: 75208 Yoda´s Hut
Tema: Star Wars
Bitar: 229
Minifigurer: 3
År: 2018

Genom åren har vi fått se version efter version av X-vingar, Naboo Starfighters och Årtusendefalkar medan vi väntat, suktat, längtat och undrat:
- Kommer den inte snart?
Nu har den äntligen kommit!!
Yodas hydda!

För alla oss som lever med sanningen att episod 4, 5 och 6 är de riktiga Star Wars-filmerna (och att episod 1, 2 och 3 kan dra åt… framförallt 2) så var den en glädjens dag när det började sippra ut rykten om att Yodas hydda äntligen skulle komma i Lego igen.
Igen? säger någon, den har väl inte kommit förut.
Jodå, den har ju faktiskt det.
Dels som pytteliten och ofattbart svår att få tag på (2016), dels tillsammans med en kladdig X-vinge (2004).
Men nu kommer alltså hyddan all by itself och det är efterlängtat. För av alla klassiska flygetyg och byggnader i originaltrioligin av Star Wars så är det här verkligen något som har saknats.
Så vad får vi då för pengarna?

Till att börja med får vi tre fantastiska minifigurer. Jag vet att vi alltid brukar hylla minifigsen i alla set, men i det här fallet går det faktiskt inte att låta bli!

Yoda, Luke och R2-D2
Yoda, Luke och R2-D2

För det första är alla tre unika för just det här setet, för det andra var det bra längesen vi fick en Yoda och en ung Luke, för det tredje får vi en helt ny variant av R2-D2 – till på köpet en som geggat ner sig i lera. Så kom inte här och säg annat än att det är väl investerade pengar.
Yoda är inte mycket att säga om, mer än att han förstås är naturtroget tecknad både vad gäller färg och print på torson. Kommer förstås med miniben så att han blir kortare än sin unge padawan.
Luke har två ansiktsuttryck, som ju är rätt vanligt i dessa dagar, så att han kan vara både lite lätt förvirrad över sakernas tillstånd och djupt fokuserad när han lyfter stenar och annat i sitt sökande efter kraften. I övrigt snyggt print på torso och byxor. Dessutom utrustad med ”ryggsäck” så han kan bära omkring på den lille gröne filuren. Det ska dock sägas att just den detaljen inte är någon höjdare. Yoda är ju alldeles åt helsefyr för stor för att bäras runt på och effekten blir mer löjlig än cool. Å andra sidan bär ju Luke på Yoda i filmen och det blir ytterligare en feature i det här setet. Men för att det skulle se vettigt ut skulle Yoda behövt vara i micro- eller spelfigurstorlek.
R2-D2 då… det finns väl ingen figur som förekommer i fler sätt och i fler olika reinkarnationer än allas vår favoritdroid. Men här får vi faktiskt något nytt i och med att han badat i träsken på Dagobah och därmed är en liten lortgris. Lerig och geggig och förbaskat snygg rent estetiskt och som minifigur beträffat.

Självaste hyddan då? Den som vi ju verkligen längtat efter.
På minussidan så är den lite väl liten. Jag kan tycka att de kunde tagit till lite mer i storlek på den. Å andra sidan är ju både Yoda och hyddan rätt små och kompakta i filmen, så okej då.
På plussidan, å andra sidan, så har Legos designers faktiskt fått in en hel del gött bös i det här bygget.

Hela härligheten
Hela härligheten

Yoda har en nedfällbar säng och en öppen eld, där han kan veva ihop något göttigt långkok att bjuda Luke på när han kraschlandat i träsket, och dessutom ett litet bord där de två kan njuta av alla delikatesser han serverar medan R2-D2 svartsjukt tittar in genom hyddans fönster likt det femte hjulet under vagnen.
Utvändigt bjuds vi på en rykande skorsten, smart lösning och snyggt i all sin enkelhet, och ett par andra funktioner för att Luke ska kunna öva på att finna kraften.
Så när de äter kan Yoda alltså säga:
- Use the fork, Luke.
Och när de tränar:
- Use the force, Luke.
Plats för skratt:

Nåja, SÅ roligt var det inte!
Luke kan lyfta låda och svinga sig i träd, stå på en hand och fokusera och tja, det finns ett och annat att leka med helt enkelt.
Men, det finns en stort men kvar här. Det absolut roligaste med hela setet kanske helt enkelt är att bygga det.
I all sin litenhet, bara 229 bitar, så bjuds vi på en hel del roligheter och nytänk när det kommer till att vrida och vända på bitarna och få till snygga effekter. Den runda dörren är en skönhet, fönstret som R2-D2 kan titta in igenom likaså, hela hyddans lite ojämna rundningar ska vi bara inte prata om. Dessutom står hela härligheten på en platta med rundade hörn och som dessutom går att svänga ut eller ihop beroende på hur man vill ha det.
Smarta lösningar och roliga sätt att använda bitar på.

Hyddan bakifrån
Hyddan bakifrån

Var den då värd att vänta på, hyddan?
Ja, det var den! Minifigurerna är fantastiska, bygget är en höjdare att plocka ihop och lekvärdet går inte heller av för hackor.
Dessutom, vilket jag inte ens lyckats nämna i hastigheten: Det är riktigt snygga och roliga färger – sagt av en som växte upp med att Lego bara fanns i blått, vitt, gult, rött och svart. Men å andra sidan växte jag också upp med episod 4, 5 och 6, så jag vet faktiskt vad jag pratar om här!

Vill du också utforska kraften och svinga dig i träden?
Kolla då här.

Kommentarer stängda.